NaslovnaNovostiRusija dodala nove MiG-31BM u arsenal, najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu

Rusija dodala nove MiG-31BM u arsenal, najdominantnije avione u ukrajinskom sukobu

Rusija dodaje više presretača MiG-31BM u svoj arsenal, „najdominantniji“ avion u ukrajinskom ratu, bez zabeleženih gubitaka.

Borbeno vazduhoplovstvo Centralnog vojnog okruga Rusije, stacionirano na Krasnojarskoj teritoriji, nedavno je dobilo dva nadograđena lovca presretača MiG-31BM, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

MIG-31 sa raketaom Kindžal

MiG-31BM je jedna od nekoliko varijanti originalnog MiG-31 iz sovjetske ere (NATO oznaka: „Foxhound“) nadzvučnog lovca presretača za sve vremenske prilike. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

Poseduje unapređenu avioniku, kontrole sa ručnim gasom i palicom, multifunkcionalne displeje, robustan kompjuterski sistem, veze za digitalne podatke i radar sa faznom mrežom.

MiG-31BM je za sada najefikasnija verzija originalnog MiG-31. Prema pisanju ruskih medija, to je jedna od retkih ruskih letelica koja može da presreće i uništava krstareće rakete koje lete na izuzetno malim visinama.

Može biti naoružan raznim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Značajno je da je sposoban da presreće 24 cilja istovremeno. Posebno ističemo Kindžal.

mig-31 kinžal
mig-31 i kinžal

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, kao i bazu Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

Prema procenama, Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) imaju oko 252 MiG-31 na svom inventaru. Moskva je počela da nadograđuje na MiG-31BM i BSM varijantu 2010. godine sa planovima da ih nadogradi 100 do 2020. godine.

Trenutno Rusija ima tri puka MiG-31BM, koji čine oko 90 operativnih primeraka lovca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave