NaslovnaNovostiRuska grupa „Jug“ po prvi put koristila tenk T-14 Armata u borbama...

Ruska grupa „Jug“ po prvi put koristila tenk T-14 Armata u borbama u Ukrajini

Grupa snaga Jug ruske vojske koristila je u borbi napredni glavni borbeni tenk T-14 Armata, rekao je TASS-u 19. jula izvor u ruskoj odbrambenoj industriji.

„Pripadnici Jug grupe su aktivno koristili Armatu u borbi. Nekoliko vozila je učestvovalo u borbi da bi videlo kako će tenk delovati. Nakon toga su povučeni sa linije fronta“, rekao je izvor.

Drugi izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji da je tenk već ušao u službu jedinica Južnog vojnog okruga. „Neophodna ispitivanja tenka T-14 i dalje traju“, dodao je izvor.

Glavna karakteristika tenka je njegova bezposadna kupola. Tročlana posada tenka sedi u oklopnoj kapsuli u prednjem delu trupa. Ovo značajno poboljšava preživljavanje posade u borbi.

Video snimci i slike najnaprednijeg ruskog glavnog borbenog tenka, T-14 Armata, pojavili su se u zoni „Specijalne vojne operacije“ prvi put još u decembru prošle godine. Nakon toga ruski mediji su 25. aprila izvestili da je ruski novi glavni borbeni tenk Armata T-14 raspoređen na ukrajinskim linijama fronta.

Serijska proizvodnja tenka T-14 Armata počela je u decembru 2021. Do danas su Ministarstvo odbrane Rusije i koncern Uralvagonzavod zaključili ugovore za proizvodnju i isporuku 145 tenkova ovog vremena. Iz nezvaničnih podataka saznaje se da ruske trupe već imaju više od 30 tenkova T-14 Armata.

Trenutni planovi Oružanih snaga Ruske Federacije su nabavka oko 2.300 tenkova T-14 na platformi Armata. Za sada, glavni borbeni tenk ruske armije je T-72B3M. Postepeno ga zamenjuju tenkovi T-90M Proriv, ali proces je daleko od završetka.

Tenk T-14 na platformi Armata, koji razvija koncern Uralvagonzavod, prvi put je učestvovao na paradi povodom Dana pobede 9. maja 2015. Tenk je 2019. prošao preliminarna ispitivanja. Prema rečima proizvođača, modularni tenk „koristi jedinstvena dizajnerska rešenja koja nemaju analoga u svetu“.

T-14 Armata ukratko

Tenk T-14 (Объект 148) praktično po svim karakteristikama prevazilazi sve tenkove koji se serijski proizvode u Rusiji. U suštini, radi se o osnovnom tenku sa bezposadnom kupolom na univerzalnoj guseničnoj borbenoj platformi Armata koji pokreće motor А-85-3А (12N360). 

Njegove glavne karakteristike su visok stepen pasivne i aktivne oklopne zaštite, zatim odlična pokretljivost i prohodnost, kao i velika vatrena moć.

Osnovno naoružanje tenka je nova generacija glatkocevnog tenkovskog topa 2А82 kalibra 125 mm, sa perspektivnom municijom i digitalizovanim sistemom za upravljanje. Članovi posade raspolažu kamerama i senzorima koji im omogućavaju kkretanje, dejstvo i odbranu. 

Prilikom njegove izrade je korišćena tehnologija redukcije toplotne i radarske refleksije, čime su se dobile visoke „steltne“ karakteristike tenka.

t 14 armata u akciji
t 14 armata u akciji

„Armata” je takođe prvi „stelt tenk” sa drastično smanjenom vidljivošću u infracrvenom, magnetnom i radio spektru i naoružan novom generacijom aktivnih ”Afganit” i dinamičkih ”Malahit” zaštitnih sistema. 

Novi oklop je sposoban da presretne protivtenkovske granate i „slepe“ protivtenkovske vođene rakete korišćenjem zaštitnog omotača „dim i metal“. U Rusiji je stavljena primedba da posada smeštena u korpusu, bez članova u kupoli, nema dovoljnu preglednost terena a zapadni izvori iskazuju skepsu kada je u pitanju zaštita ”Afganit” i ”Malahit”.

Prve izveštaje o razmeštanju Armate u Ukrajini napravili smo u jesen 2022. Nakon toga, tenk je snimljen na treningu na poligonu u glavnom gradu Tatarstana, Kazanju. Zatim su ruske posade navodno bile podvrgnute borbenoj koordinaciji na jednom od poligona na liniji fronta. Video snimke koji prikazuju T-14 na poligonu objavili smo u decembru 2022.

t-14 armata
t-14 armata

Poređenje Armate sa drugim tenkovima može biti teško zbog ograničenih informacija, ali generalno, T-14 se smatra jednim od najboljih tenkova na svetu zahvaljujući upotrebi najnovijih tehnologija i inženjerskih rešenja.

T-14 protiv Abramsa

Oba tenka su sposobna da unište jedan drugog. Armata je manje oklopljena od američkog tenka. Ruski inženjeri su pokušali da ne opterete tenk teškim oklopom. 

Probojnost oklopa topa 125 mm T-14 je poboljšana tako da predstavlja pretnju čak i za prednji oklop Abramsa na kratkim i srednjim daljinama.

T-14 protiv Leoparda

Prema ruskim proizvođačima, top od 125 mm 2A82 T-14 je 17% snažniji od tenkovskog topa kalibra 120 mm koji je napravio Rheinmetall za Leoparde. Probojna snaga ruskog tenka je procenjena na 1000 milimetara homogenog oklopa, pod uslovom da zrno iz „Armate“ pogodi oklop pod uglom od 90 stepeni sa udaljenosti od 2 hiljade metara. 

Iste karakteristike za Leopard 2 su 750 milimetara. Procenjuje se i izdržljivost oklopa: 900 do 1000 milimetara homogenog oklopa za Armatu i 680 do 700 za Leopard. Pored toga, nemački glavni borbeni tenk je manje upravljiv zbog svoje težine.

t 14 armata na terenu
t 14 armata na terenu

Rusko Ministarstvo odbrane do sada nije zvanično potvrdilo upotrebu Armate na linijama fronta. Malo je verovatno da će ruska vojska koristiti novi glavni borbeni tenk u bitkama kako bi sprečila Zapad da dobije pristup naprednim tehnologijama.

Takođe je malo verovatno da će u bliskoj budućnosti doći do direktnih sukoba između ruske Armate i tenkova Nemačke proizvodnje Leopard ili Američkog Abramsa.

5 KOMENTARA

  1. Amerikanci postuju ruske tenkove i prave oruzije protih njih ali zato si ti ekspert koji sve znas.
    Takvi kao ti prvi gube glave u ratu!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave