NaslovnaNovostiUkrajinske snage digle u vazduh ruski raketni sistem BUK u ogromnoj eksploziji

Ukrajinske snage digle u vazduh ruski raketni sistem BUK u ogromnoj eksploziji

Ukrajinska artiljerija je u ogromnoj eksploziji raznela ruski raketni sistem zemlja-vazduh serije Buk.

Prema ukrajinskom sajtu Militarni, jedinica za vazdušno izviđanje 36. odvojene brigade marinaca pomogla je u prilagođavanju artiljerijske vatre.

Zapadni obaveštajni sajt koji pored naziva dodaje da je “otvorenog koda” Oryx izveštava da je Rusija izgubila 36 sistema Buk, uključujući najnapredniju operativnu verziju Buk-M3, otkako se sukob u Ukrajini rasplamsao 24. februara 2022. godine.

Urednici Oriksa su inače Stijn Mitzer i Joost Oliemans, nekada zaposleni u Bellingcat-u i Jane’s-u.

Buk sistem, poznat i kao “Buk-M1” ili NATO imena “SA-11 Gadfly”, je raketni sistem zemlja-vazduh koji se koristi za protivvazduhoplovnu odbranu. Ovaj sistem je razvijen u Sovjetskom Savezu, a sada ga koristi više zemalja širom sveta, uključujući Rusiju, Ukrajinu i druge države naslednice bivšeg SSSR-a.

Buk sistem je namenjen za presretanje i uništavanje različitih vazdušnih ciljeva, uključujući avione, helikoptere, krstareće rakete i bespilotne letelice. Sastoji se od različitih komponenti, uključujući lansere raketa, radar za otkrivanje ciljeva i komandno mesto za upravljanje sistemom.

buk m1
buk m1

Lanseri raketa Buk sistema su montirani na vozila koja su mobilna, što omogućava brzo raspoređivanje sistema na terenu. Svaki lanser može nositi nekoliko raketa zemlja-vazduh koje se mogu lansirati serijalno kako bi se povećala verovatnoća pogotka cilja.

Radar sistema Buk koristi se za otkrivanje ciljeva u vazduhu i praćenje njihovih putanja. Informacije o ciljevima se prenose do komandnog mesta gde se vrši procena pretnje i donose odluke o lansiranju raketa.

Buk sistem je poznat po svojoj srednjem do dugom dometu i sposobnosti gađanja ciljeva na visinama do 25 kilometara. Takođe je u stanju da istovremeno prati i gađa više ciljeva.

Raketni sistemi Buk-M3 se pokazao duplo efikasnijim od onih koje koristi Ukrajina

Najnoviji ruski raketni sistemi zemlja-vazduh Buk-M3 koriste se u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, pokazujući svoje odlične performanse.

buk m3 1
buk m3 1

Buk-M3 je borbeni sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. Dizajniran je da se bori protiv aerodinamičkih ciljeva koji se mogu manevrisati, gađati zemaljske i pomorske ciljeve pod intenzivnom neprijateljskom vatrom i ometanjem.

Ruske snage koriste ovaj raketni sistem protivvazdušne odbrane da neutrališu različite vazdušne pretnje u Ukrajini. Prvi put je primećen u Ukrajini u martu 2022.

Šef Biroa za vojno-političku analizu Aleksandar Mihajlov rekao je ruskim državnim medijima da je „specijalna vojna operacija“ poligon gde timovi borbene tehnike gađaju stvarne ciljeve. Ekspert je nagovestio da je sistem naoružanja već pokazao svoje pune borbene sposobnosti u Ukrajini.

buk m3
buk m3

Ruski mediji su tvrdili da je Buk-M3 globalno bez premca i skoro dvostruko efikasniji od svojih prethodnih verzija. Buk-M3 je sistem koji se suprotstavlja američkom raketnom sistemu HIMARS isporučenom Ukrajini.

U oktobru 2016. godine ruska vojska je dobila svoj prvi protivvazdušni raketni sistem Buk-M3. Sistem PVO se nudi u različitim konfiguracijama, uključujući brodsko oružje Štil, Štil-1, Uragan i kopnenu izvoznu varijantu Viking.

Buk-M3 je namenjen za presretanje različitih ciljeva, uključujući krstareće rakete. Novi protivvazdušni raketni sistem ima poboljšanu kontrolu, bolji sistem odbrane za posadu i veću šasiju koja nosi više projektila od ranijih modela.

Buk-M3 koristi moderne rakete 9M317M i elektronske komponente kako bi ponudio znatno bolje mogućnosti od prethodnih sistema Buk. Sistem može čak i nadmašiti zastareli sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300P, prema priručniku Komande za obuku i doktrinu američke vojske (TRADOC).

Rečeno je da je sistem sposoban da odbije balističke rakete zemlja-zemlja, što sugeriše da može da neutrališe rakete Točka-U (SS-21 Scarab) koje masovno koristi ukrajinska vojska u sukobu.

https://youtube.com/watch?v=E1xCC6_vgqI%3Fversion%3D3%26rel%3D1%26showsearch%3D0%26showinfo%3D1%26iv_load_policy%3D1%26fs%3D1%26hl%3Dhr%26autohide%3D2%26wmode%3Dtransparent

Štaviše, sistem ima odličnu manevarsku sposobnost zbog svoje oklopne guseničarske šasije, što ga čini pogodnim za pratnju oklopnih kolona ili drugih mobilnih vojnih vozila.

U ratu koji je u toku, Buk-M3 se takođe koristi za formiranje složene, višeslojne mreže protivvazdušne odbrane u kombinaciji sa S-400 SAM sistemima dugog dometa kako bi se ukrajinsko vazduhoplovstvo držalo na zemlji ili na drugi način uništeno u vazduhu dok istovremeno pokrivaju rusko napredovanje na terenu.

Raketa ispaljena iz Buk-M3 leti brzinom od 3.000 metara u sekundi. Raketa dostiže brzinu od 8,8 maha. Postoje različite pretpostavke, ali prema ruskim programerima sistema, Buk-M3 može da pogodi avion sa preciznošću od 95%, krstareću raketu sa tačnošću do 80% i taktičku balističku raketu sa tačnošću do 70%.

Kompleksi Buk-M3 su u stanju da istovremeno presretnu 28 dolazećih raketa tokom masovnog klasičnog napada ukrajinskih oružanih snaga opremljenih sa dve HIMARS instalacije i diverzionim „uraganima“.

8 KOMENTARA

  1. Meni je i dalje interesantno sto na njihovim snimcima su u pozadeini lepe i obradjene njive bez kratera u zemlji od granata. Dok kod rusa na snimcima nema kvadratnog metra ciste zemlje. Mislim da dosta laziraju, ali ni rusi ne zaostaju.

  2. 😂🤣😂🤣😂🤣😂
    Ови Укри су ненадмашни. Уништише све руско наоружање, исцрпише им резерве и тд.а добијају по стражњици свуда и трпе огромне жртве у људству, што је најжалосније!😂🤣😂🤣😂

  3. Nesto je pogodjeno u sumi i gori,postoje sekundarne eksplozije.
    Gde je to,cije je,ko je pogodio i kada….rusi objave ,recimo ,snimak udata lanceta do detalja…ovi ukrajinski su skoro uvek ovakvi….ajte doma

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave