NaslovnaNovostiGeneral Sirski: Kontraofanziva ukrajinskih snaga „teče po planu“; Cilj: iscrpeti ruske snage

General Sirski: Kontraofanziva ukrajinskih snaga „teče po planu“; Cilj: iscrpeti ruske snage

Ukrajinska kontraofanziva teče po planu: gubici koje beleže Rusi su sve veći, a na frontu se sve više napreduje. Iako je ovo samo prva etapa, a Ukrajina još nije u potpunosti iskoristila svoj vojni potencijal.

Ovo su izjavili komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general-pukovnik Oleksandr Sirski i komandant operativno-strateške grupe trupa „Tavrija“ Oleksandr Tarnavski u intervjuu za ABC News.

Konačno, nakon prestanka negiranja da je kontraofanziva uopšte i počela, ovakve motivacione poruke sada slušamo gotovo svakodnevno.

Ukrajinske oružane snage još nisu dostigle svoj „maksimalni potencijal“, kažu dvojica ukrajinskih generala, insistirajući da kontraofanziva „teče po planu“, uprkos zabrinutosti brojnih zapadnih analitičara koji smatraju da Ukrajina ne napreduje.

„Za sada se stvari odvijaju prema planovima koji su sačinjeni i odobreni“, rekao je u intervjuu za ABC Njuz general Oleksandr Sirski, inače komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

General Oleksandar Tarnavski, koji predvodi kontraofanzivu na jugu, rekao je da je situacija “stabilna”. „Glavna stvar je da nismo dostigli svoj puni potencijal“ na frontu, rekao je samouvereno general Tarnavski.

Pobuna Vagner grupe nije imala uticaja na ruske trupe na frontu

Takozvani „neuspeli državni udar” Vagner grupe, privatne vojne kompanije na čijem je čelu Jevgenij Prigožin, doveo je do spekulacija da predsednik Vladimir Putin gubi kontrolu nad vlašću u Ruskoj Federaciji.

Međutim, general Sirski je izjavio da posledice ovog neuspelog puča neće imati uticaja na ruske trupe koje se bore na ukrajinskom frontu.

vagnerovci u maliju
vagnerovci

„Događaji u Rusiji sami po sebi nisu imali nikakav uticaj na borbe u zoni odgovornosti moje grupe trupa“, rekao je Sirski. „Za nas bi bilo bolje da ima nekih negativnih posledica u Rusiji. Ali za mene to nije važno“, dodao je on.

Ukrajinske trupe su pre mesec dana krenule u kontraofanzivu, napavši liniju fronta na jugu Zaporoške oblasti iz više pravaca. Ukrajina je uspela da probije ruske prve odbrambene linije na dve tačke zauzevši nekoliko sela, ali je od tada napredovanje ukrajinskih oružanih snaga zaustavljeno na frontu u žestokim borbama sa ruskim trupama.

Podsetimo, ruska odbrana se sastoji od tri linije, poznate kao Surovikin linije odbrane.

Prva faza kontraofanzive: iscrpiti ruske snage dovoljno da se napravi proboj u liniji fronta

Napredak je bio toliko sporiji od očekivanog, da možemo slobodno reći da se ništa nije ni promenilo. Međutim, poslednjih dana Ukrajina napreduje par stotina metara u okolini Bahmuta, istočnog grada gde su upravo Vagner trupe iscrpele i porazile ukrajinske snage dok su ga zazuimale.

komandant osu general sirski stigao u casov jar da predvodi odbranu bahmuta
Komandant OSU general Sirski nakon sto je stigao u Časov Jar gde je pokusao da predvodi odbranu Bahmuta

Ukrajina je takođe uspela da uspostavi mali mostobran na istočnoj strani reke Dnjepar pod kontrolom Rusije nasuprot Hersonu.

Cilj je, otkrivaju ukrajinski komandanti i zvaničnici, da se ruske snage iscrpe dovoljno dugo da se napravi proboj koji može da iskoristi glavna snaga kontraofanzive ukrajinske vojske.

Ukrajina tek treba da angažuje sve brigade koje je okupila za kontraofanzivu i oružje koje su joj obezbedili njeni zapadni saveznici, i pored brojnih gubitaka zapadne opreme i ljudstva.

Sporo napredovanje dovelo je do brojnih pesimističnih procena ishoda kontraofanzive. Sa druge strane, ukrajinski zvaničnici i njihovi zapadni sponzori kažu da je ovo još uvek samo prva faza kontraofanzive, te da su gubici očekivani.

Kome se ne sviđa kako napredujemo to je njegov problem

Nedavno je Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine i član Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, vaskrsao i rekao da ukrajinski vojnici plaćaju krvlju da oslobode svaki metar ukrajinske zemlje, pa ga uznemiravaju komentari drugih da se kontraofanziva odvija mnogo sporijim tempom nego što su očekivali.

zaluzni
Zalužni

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine je naglasio da je za brže napredovanje ukrajinske kontraofanzive potrebno mnogo više naoružanja i nadmoć u vazduhu koja se može postići kupovinom borbenih aviona F-16.

General Valeri Zalujni je rekao da su bez potpunog snabdevanja trupa ovi planovi generalno neizvodljivi, ali uprkos svemu što se dešava, „oni se sprovode“.

„Da, možda ne tako brzo koliko bi želeli učesnici i posmatrači, ali to je njihov problem“, rezimirao je Zalujnij.

4 KOMENTARA

  1. Iscrpljivanje Ruskih snaga, totalnim unistavanjem svojih uz istovremenu devastaciju sopstvene zemlje, je neka nova vojna doktrina koju promovise Ukrajina??? Tacno je, oruzja ce biti, ali nhoce li biti onih koji to oruzje treba da nose?
    Ili, mozda “zapad” misli: kada nestanu Ukrajinci, nateracemo Poljake i Rumune, pa onda…Ali, je li to zaista uteha za Ukrajince, pa onda za Poljake i Rumune, …?
    Meni je jasno i razumem da “zapad” tako misli, ali zaista ne razumem da Ukrajinci, Poljaci, Rumuni, ili bilo ko drugi, koji ce na red doci, tako misle??
    Ko se to, u istoriji ratovanja, samounistavao da bi neko drugi, ili treci imao koristi? Ja ne znam! Sve mi se cini da bi rec “mazohiozam”, trebalo izmeniti u rec “ukrajinizam”, jer je jedino adekvatan toj pojavi.

  2. Kako beše ono kažu? Ima prvo malih laži, pa onda velikih laži i na kraju dođe statistika, kao najveća laž…Posle ovog rata će na prvom mestu biti ubedljivo-ukrajinska propaganda, bez premca najveća gomila gluposti koja je ikada izrečena. Potpuno razumem potrebu za motivacijom sopstvenih vojnika, propaganda je sastavni deo svakog rata, ali brate…baš ga preteraše.

  3. Oni napadaju,bez nadmoci u vazduhu,artiljeriji,ljudstvu,municiji,kroz utvrdjene linije odbrane i tamane Ruse?Ko je bre ovde lud?Isto su tako tamanili Ruse dok su se od njih branili sa utvrdjenih linija odbrane pocetkom rata …novinari bi trebali da su objektivni,zar ne?

  4. Vaskrsao im Zalužni na Telegramu, ali slike nema. Da li on uopšte može pisati poruke na telegram kanalima. Kao i kod Budanova ton ima, slike nema. Sad je ovaj Sirski glavni, do nekog novog Iskandera ili Kinžala.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave