NaslovnaNovostiZabeležena neobična aktivnost strateških bombardera B-52 iznad Korejskog poluostrva

Zabeležena neobična aktivnost strateških bombardera B-52 iznad Korejskog poluostrva

Nekoliko B-52 Stratofortress preletelo je Korejsko poluostrvo krajem juna, u pratnji američkih i južnokorejskih borbenih aviona, u okviru „kombinovane vazdušne obuke“, saopštila su odeljenja odbrane obe zemlje.

Bombarderi sa sposobnošću da nose nuklearno naoružanje leteli su zajedno sa avionima F-16 i F-15E američkih vazduhoplovnih snaga i F-35A i KF-16 južnokorejskih vazduhoplovnih snaga, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Republike Koreje.

„Vežba je pružila Alijansi priliku da ojača svoju interoperabilnost demonstriranjem kombinovane odbrambene sposobnosti, brzog raspoređivanja i proširenog odvraćanja u odbrani Korejskog poluostrva“, navodi se u saopštenju američkih snaga u Koreji.

Iako se ta aktivnost čini rutinskom, u skladu sa intenziviranjem američkog vojnog prisustva u zapadnom Pacifiku, razmeštanje aviona B-52 preklapa se sa još jednom misijom američkih strateških bombardera u regionu, pri čemu je situacija apsolutno nova.

B-52 koji su preleteli Južnu Koreju 30. juna bili su iz vazduhoplovne baze Barksdejl i nisu deo tekućeg raspoređivanja Operativne grupe za bombardere, takođe sa B-52, već iz baze vazduhoplovnih snaga Minot, koja je počela 14. juna. Ti bombarderi su nedavno sleteli u Indoneziju, prvo prisustvo B-52 u toj strateški važnoj zemlji jugoistočne Azije, prema Vazdušno-kosmičkim snagama.

Pored huškanja ili kako se to kaže “odvraćanja od provokativnih aktivnosti” severnokorejskog režima, još jedan mogući razlog za neblagovremeno upućivanje još jednog ešalona bombardera B-52 u zapadni Pacifik mogao bi biti pojačano prisustvo kinesko-ruskih brodova u blizini Japana i Tajvana.

Tokom protekle nedelje tri kineska ratna broda (razarač, amfibijski jurišni brod i fregata) prijavljena su u blizini japanskog arhipelaga Nansei, raspoređenih u luku između glavnog ostrva Kjušu i Tajvana.

Pored kineskog prisustva, dve ruske korvete (Sovršeni i Gromkij) preklapale su se u istoj oblasti, koje su se u poslednja četiri dana juna nalazile u blizini Tajvana, prema USNI (US Naval Institute).

kc 135 stratotanker dopunjava b52
kc-135 stratotanker dopunjava b52

Iako su zvanična južnokorejska i američka saopštenja za štampu govorila o misiji na Korejskom poluostrvu, udaljenost do Tajvana je oko 1.500 km, što je neznatna udaljenost za više od 14.000 km dometa strateških bombardera B-52H Stratofortress.

Sa ovom misijom na Korejskom poluostrvu, prisustvo američkih strateških bombardera na zemaljskoj kugli moglo bi da uđe u novu, aktivniju i nepredvidiviju fazu.

Pored misija Operativne grupe za bombardere, američko vazduhoplovstvo pokazuje da može brzo da poveća prisustvo u istoj oblasti i kalibru, obezbeđujući strateško iznenađenje.

B-52 Stratofortress: Legenda Američke Vojne Moći

B-52 Stratofortress, jedan od najprepoznatljivijih aviona u istoriji, predstavlja pravu legendu američke vojne moći. Strateški bombarder, koji se prvi put pojavio tokom 1950-ih godina, ostavio je dubok trag u vazduhoplovnoj istoriji svojom dugovečnošću, impresivnom nosivošću i sposobnošću da izvodi daleke misije bombardovanja.

Dizajniran sa ciljem da bude strateški bombarder sposoban za nošenje nuklearnog oružja, B-52 je postao simbol američke nuklearne odvraćajuće snage tokom Hladnog rata. Međutim, avion je vremenom prilagođen za nošenje konvencionalnog oružja, što ga je učinilo svestranim u izvršavanju različitih vrsta misija.

Jedna od ključnih karakteristika B-52 je njegova nosivost. Ovaj avion može nositi impresivne količine bombi i drugog naoružanja. Unutrašnja bombna komora ima kapacitet da primi do 31.500 kg oružja, dok se dodatno naoružanje može smestiti na vanjske nosače. To omogućava B-52 da izvršava raznovrsne zadatke, uključujući precizne udare na ciljeve, podršku kopnenim snagama i uništavanje protivnika.

B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.
B-52H Stratofortress dodeljen 419. eskadrili za letne testove je spreman da sprovede test letenja hipersoničnog AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje u vazduhoplovnoj bazi Edvards, Kalifornija, 8. avgusta 2020.

Performanse B-52 su takođe impresivne. Sa maksimalnom brzinom od oko 1.000 km/h, ovaj avion može leteti na visokim nadmorskim visinama i preći preko 14.000 km bez potrebe za punjenjem goriva u letu. To mu omogućava da izvodi daleke misije bombardovanja širom sveta, pružajući snažnu podršku vojnim operacijama.

Tokom svoje bogate istorije, B-52 je aktivno učestvovao u brojnim konfliktima i operacijama širom sveta. Učestvovao je u Vijetnamskom ratu, Zalivskom ratu, Avganistanskom ratu i ratu protiv terorizma, pružajući podršku kopnenim snagama i izvršavajući precizne vazdušne udare.

Iako je B-52 već decenijama u upotrebi, Sjedinjene Američke Države su razvile nove naslednike u strateškom bombardovanju, poput B-2 Spirit i B-21 Raider. Međutim, B-52 i dalje ostaje nezaobilazan deo američke vojne moći. Modernizacije su izvršene kako bi se održale njegove operativne sposobnosti, uključujući unapređenja u avionici, komunikacijskim sistemima i druge tehnološke nadogradnje.

b 52 iznad vijetnama
b 52 iznad vijetnama

B-52 Stratofortress predstavlja sinonim za moć, izdržljivost i sposobnost američkog vojnog vazduhoplovstva. Njegova ikonična silueta, moćna nosivost i istorijski značaj čine ga jednim od najpoznatijih i najuspešnijih aviona u istoriji vojne avijacije. Bez sumnje, B-52 će nastaviti da igra važnu ulogu u vojnim operacijama i biti simbol američke vazduhoplovne superiornosti.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave