NaslovnaNovostiIzrael će naručiti treću eskadrilu F-35 iz SAD; Cilj: Flota od ukupno...

Izrael će naručiti treću eskadrilu F-35 iz SAD; Cilj: Flota od ukupno 75 stelt lovaca

Ministarstvo odbrane Izraela je 2. jula saopštilo da će iz Sjedinjenih Država biti naručena treća eskadrila stelt lovaca F-35.

U zajedničkom saopštenju sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), ministarstvo je saopštilo da je ministar odbrane Joav Galan odobrio preporuku koju je predložio načelnik IDF general-pukovnik Herci Halevi; generalni direktor ministarstva Ejal Zamir; i načelnika izraelskog vazduhoplovstva (IAF), general-majora Tomera Bara, za nabavku treće eskadrile F-35.

Ministarstvo odbrane Izraela je dodalo da će izdati zvanično pismo sa zahtevom kancelariji zajedničkog programa američke vojske za F-35 Lightning II.

„Ovaj korak će olakšati odobrenje i potpisivanje transakcije u narednim mesecima“, navodi se u saopštenju.

Dodatnih 25 F-35 bi povećalo izraelsku flotu stelt borbenih aviona na 75 u narednim godinama. Novi ugovor o F-35, koji je procenjen na 3 milijarde dolara, navodno će biti finansiran vojnom pomoći SAD Izraelu.

IAF koristi specijalnu verziju F-35A modifikovanu sistemima izraelske proizvodnje. Ova verzija je poznata kao F-35I „Adir“.

Izrael je bio druga zemlja posle SAD koja je dobila F-35 od proizvođača, Lockheed Martin-a. Zemlja je F-35I proglasila operativno sposobnim 2017. Iste godine, IAF je saopštio da je jedan od borbenih aviona oštećen kao rezultat udara ptice tokom izviđačke misije iznad Libana.

Međutim, kasnije je objavljeno da je F-35 pogođen raketom lansiranom iz sirijskog sovjetskog PVO sistema velikog dometa S-200.

2021. godine, borbeni avioni IAF F-35 oborili su dve iranske bespilotne letelice, koje su nosile oružje do pojasa Gaze. Ovo je bilo prvo operativno obaranje i presretanje koje je izveo F-35.

Ranije ove godine, drugi izraelski F-35 je lakše oštećen u udaru ptice dok je učestvovao u preletu na Dan nezavisnosti zemlje.

Prodaja F-35 Stelt lovaca raste, a mnoge zapadne zemlje su izrazile interesovanje za avion. Međutim, ova letelica pete generacije koju je proizveo američki Lockheed Martin takođe je naišla na kontroverze prošle i ove godine i morala je da bude prizemljena u više navrata.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

raf f 35b
raf f 35b

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor

Karakteristike F-35

1 KOMENTAR

  1. Tako mala zemlja a naoruzana do zuba sa savremenom opremom, miroljubiv svet nema sta, nije ih dzabe Hitler tamanio.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave