NaslovnaNovostiIzrael prizemljio F-35 Stelt lovce nakon pada F-35B u Teksasu

Izrael prizemljio F-35 Stelt lovce nakon pada F-35B u Teksasu

Prodaja F-35 Stelt lovaca raste, a mnoge zapadne zemlje su izrazile interesovanje za avion. Međutim, ova letelica pete generacije koju je proizveo američki Lockheed Martin takođe je naišla na kontroverze 2022. godine i morala je da bude prizemljena u više navrata.

U nedavnom udaru na reputaciju F-35 Lightning II, Izrael je 25. decembra prizemljio 11 svojih stelt lovaca F-35A. Odluka je doneta nakon što se F-35B srušio u Teksasu, u Sjedinjenim Državama, Jerusalim Post izveštava.

Kako se navodi u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), odluka da se izraelski avion F-35 prizemlji doneta je nakon što je prvo ispitivanje otkrilo potencijalne sličnosti između kvarova izraelskog lovca i onih koji su možda doprineli padu američkog.

IDF i Lockheed Martin su izjavili da u ovom trenutku nisu bili sigurni da je F-35A u floti IDF-a imao iste tehničke probleme kao i avion F-35B koji je učestvovao u nesreći u Teksasu. Oni su dalje naveli da je 11 letelica prizemljeno samo zarad predostrožnosti.

Ubrzo nakon što je odluka IDF-a izašla u javnosti, Pentagon je takođe prizemljio nekoliko svojih novih F-35 udarnih lovaca kao odgovor na incident od 15. decembra.

F-35 je nesumnjivo kamen temeljac Zapadnih vazduhoplovnih snaga zbog svoje stelt tehnologije i sposobnosti da napadne ciljeve, a da ga ne prate neprijateljski radari i odbrambeni sistemi.

f 35b nakon udesa u teksasu
F-35B nakon udesa u Teksasu

Desetak dana pre izraelske odluke, 15. decembra, avion F-35B američkog vazduhoplovstva (USAF) napravio je početni “tačdaun”, a zatim se odbio nazad u vazduh pre nego što je nezgodno doskočio i skliznuo nosem na pistu. Nosni trap se potpuno srušio pre nego što se pilot katapultirao, a mlaznjak se otkotrljao po pisti. U trenutku incidenta avionom je upravljao pilot USAF-a, a zanimljivo je da proizvođač još nije predao avion vojsci.

Iako je odluka Izraela da prizemlji F-35 deset dana nakon nesreće vredna razmatranja, to nije prvi put u godini da su Izraelci povukli takav potez.

U julu, nakon što je otkrivena neispravna komponenta unutar katapultnog sedišta lovaca F-35, i SAD i Izrael su privremeno stavile svoje flote F-35 van upotrebe.

Još jedna velika kontroverza vezana za F-35 Lightning II dogodila se u septembru. Naime, američki Stejt department naglo je obustavio isporuke stelt aviona nakon što je otkrio kineske komponente u avionu.

Kineski delovi su ukazali na rupe u lancima snabdevanja koje su uzemirile Pentagon i više ešalone u administraciji Džoa Bajdena. Podsetimo, i pored sukoba sa Rusijom, Kina je u očima SAD ipak protivnik broj 1.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave