NaslovnaOružjeInovativnost ili frankenštajn? Avionske rakete i minobacač na tegljaču MT-LB

Inovativnost ili frankenštajn? Avionske rakete i minobacač na tegljaču MT-LB

Višenamenski amfibijski laki okopni transporter-tegljač MT-LB (”objekat 6”, poznat i kao ”Motoliga”), još od 1964. godine se proizvodi u ukrajinskom ”Harkovskom traktorskom zavodu” i ruskim zavodima ”Muromteplovoz” i NPK ”Uralvagonzavod”.

Do početka ”specijalne operacije”, MT-LB je u osnovnoj varijanti korišćen u PVO i za podršku snajperistima. Inače, na MT-LB  se često postavljao automatski top 30mm 2a72 (MT-LBVM), teški mitraljez 12,7 mm NSVT (MT-LBV), lanseri protivoklopnih vođenih raketa 130 mm ŠTURM 9M114 ili 152 mm  “Kornet”.

Na šasiji MT-LB  nastala je i samohodna haubica 122 mm 2S1 “Gvozdika” kao i preko 20 varijanti borbenih sredstava. No, u tekućem ratu u Ukrajini ”Motoliga” je postala zaista ”višenamensko” vozilo koje se prilagođava potrebama na principu ”know how”.

Tako je kamera zabeležila MT-LB na koji su inovativni vojnici postavili avionski lanser UB-32M za 30 neupravljanih raketa NAR 57 mm S-5 i automatski minobacač 82 mm ”Vasiljek” 2B9! Sklop je verovatno rađen po uzoru na 2K21-2

Ništa manje nisu zanimljivi ni pokušaji zaštite borbenih vozila od udara dronova primenom rešetki ili “vizira“, o čemu smo pisali više puta.

003 mt lb sa kavezom
mt-lb sa kavezom

Prvo se tvrdilo da je ovo genijalno i jednostavno rešenje, potom je uklonjeno pošto je ometalo radio-vezu i sputavalo manevre posade pa ponovo vraćeno u nešto sofisticiranijem vidu.

Sada su se pojavili snimci upravo MT-LB i tenkova T-72B koji iznad šasije nose kaveze najsličnije kavezima za ptice u zoo-vrtovima! U kom stepenu će ovo rešenje zaštiti oklopna (u slučaju MT-LB – neokloplkena) vozila – pokazaće krvava borbena praksa.

004 t 72b sa kavezom
T-72b sa kavezom

Inače, u SSSR i Rusiji su na bazi MT-LB razvijeni:

  • MTP-LB – vozilo za tehničku pomoć (auto-radionica); 
  • MT-LBu – (objekat 10), produžena varijanta sa 7 osovina;
  • Objekat 26 – šasija za samohodnu 122 mm 2S1 „Gvozdika“;
  • 1RL232 „Leopard“ – stanica nadzemnog art-osmatranja SNAR-10;
  • 2S24 – šasija za samohodni minobacački sistem 2K32 „Deva“; 
  • 9A34 – borbeno vozilo ZRK 9K35 „Strela 10SV“;
  • 9A35 – borbeno vozilo ZRK 9K35 „Strela 10SV“; (sa radiopelengatorom); 
  • 9P149 – borbeno vozilo PTRK 9K114 „Šturm-S“; 
  • K-611, K-612 – vozilo za radijacijsko izviđanje; 
  • AZM – aerotransportno vozilo – buldozer; 
  • UDZM – univerzalni buldozer; 
  • RHM „Kašalot“ – vozilo za hemijsko izviđanje; 
  • 2K21-2 – samohodni minobacač sa MB 82 mm 2B14 „Podnos“ i PA mitraljezom 12,7 mm „Kord“; 
  • 2K32 „Deva“ samohodni minobacač sa MB 82 mm 2B24. 

Žičana mreža protiv drona-samoubice

Na Telegramu je “Военный Осведомитель” postavio objavu u kome prikazuje ukrajinski “anti-lancet” odnosno “anti-dron” sistem zaštite u vidu žičane mreže postavljene iznad i ispred samohodne haubice. 

ukrajinska zastita od lanceta
ukrajinska zastita od lanceta

No, u tekstu se tvrdi da ovo ne može zaštiti cilj pošto su Rusi na HEAT (High explosive anti-tank warhead) bojevu glavu Lanceta postavili lidar koji se aktivira pre kontakta sa metom i kumulativni mlaz ipak dopire do oklopa. 

Kao potvrdu, autor se poziva na raniju vest o netaknutom “kamikaza” dronu ZALA “Lancet”, koji je dospeo u ruke ukrajinskih vojnika. Autor ukazuje da je na dronu u drugom kadru uočljiv lidar (Light Detection and Ranging, laser imaging, detection, and ranging) koji aktivira bojevu glavu pre udara u cilj.

lidar na lancetu koji su yaplenili ukrajinci
lidar na lancetu koji su zaplenili ukrajinci

Pitanje je koliko ovo rešenje može biti zaista efikasno protiv teže oklopljenih meta, pogotovo ako je zaštitna mreža dovoljno udaljena oruđa. 

S druge strane, poznato je da ruska vojska odavno poseduje ZALA Lancet – inteligentno višenamensko oružje sposobno da autonomno locira i pogodi datu metu.

Sistem se sastoji od visokopreciznog udarnog elementa, izviđačkog, navigacionog i komunikacionog modula. ZALA Lancet formira sopstveno navigaciono polje i ne zahteva nikakvu kopnenu ili morsku infrastrukturu. Ima nekoliko tipova sistema za navođenje: koordinatni, opto-elektronski i kombinovani. 

artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre
artiljerci 55 ukrajinske brigade postavljaju mrezu iznad haubice m777 u okolini bahmuta decembar 2022. photo credits krom pierre

Pored toga, bespilotna letelica je opremljena telekomunikacionim kanalom, koji prenosi sliku cilja, omogućavajući potvrdu efikasnosti pogotka. Bojeva glava je opremljena, u zavisnosti od predviđenog cilja, beskontaktnim ili kontaktnim upaljačem. Prvi put je demonstriran u Siriji, 2019 godine.

6 KOMENTARA

  1. Tih “inovacija”tokom ratova 90.ih kod nas je bilo mali milion…mi smo i lansere avio bombi imali 🤣🤣🤣

  2. Ovi Ukrainci ratuju lopatama protiv druge armije svijeta,a ta druga armija se hvali da se dobro ukopala? Gdje je ulaz u Kijev i denacifikacija, demilitarizazija sprjecavanje sirenja NATO i …

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave