NaslovnaNovosti155mm CAESAR haubica se pretvorila u pepeo: Kamikaza dron Lancet koban za...

155mm CAESAR haubica se pretvorila u pepeo: Kamikaza dron Lancet koban za artiljeriju

Interesantan događaj u tekućem sukobu u Ukrajini zabeležen je na video snimku 23. juna 2023. godine, na kojem se vidi kako ruski dron Lancet raznosi ukrajinsku samohodnu haubicu CAESAR 155 mm 6×6, artiljerijsku jedinicu koju je obezbedila Francuska.

Scena je snimljena u regionu Zaporoške oblasti, oblasti u kojoj sukobi ne prestaju.

Na snimku se vidi susret ruskog drona Lancet i ukrajinske samohodne haubice CAESAR. CAESAR-ov operater vešto pokušava da izbegne napad drona, činevši da vozilo skrene sa puta. Ovo je omogućilo drugom dronu Lancet da uspešno udari i uništi artiljerijsku jedinicu.

Lancet lutajuća municija, ili „kamikaze dron“, je inteligentan, nadzorni i udarni dron. Nedavno je dokazao svoje sposobnosti protiv naprednog kopnenog oružja.

CAESAR u Ukrajini

Ukrajinska vojska je nedavno dobila pojačanja od ministarstava odbrane Francuske i Danske. Danska je isporučila 19 artiljerijskih sistema CAESAR 8×8, a Francuska 30 samohodnih haubica CAESAR 155 mm u konfiguraciji 6×6.

Čuven po svojoj mobilnosti, vatrenoj moći i dometu, očekivalo se da će CAESAR sistem poboljšati udarne sposobnosti Ukrajine.

Ova haubica koju je isporučila Francuska smatrala se značajnom prednošću u sukobu sa ruskm vosjkim. Međutim, nedavni incidenti daju drugačiju sliku, pokazujući zapanjujuću snagu ruske tehnologije bespilotnih letelica u borbi protiv tako naprednog artiljerijskog naoružanja.

Dejstvo po baterijama CAESAR na ostrvu Kubansko 29 juna
Dejstvo po baterijama CAESAR na ostrvu Kubansko 29 juna

U februaru mesecu, kada je isporučila Ukrajini prvih 18 samohodnih haubica Cezar, ispostavilo se da je njih 16 je oštećeno. Razlog je intenzivna artiljerijska vatra koja dovodi do habanja cevi. Informaciju je 28. decembra objavio i francuski list Le Figaro.

Ukrajina ih ima još

Zaista, gubitak haubica je udarac, ali ne zaboravimo značajan broj ovih artiljerijskih čuda koja su Ukrajincima još uvek na raspolaganju. Ovaj incident, ipak, otvara Pandorinu kutiju pitanja o promenljivoj dinamici ratovanja u novom digitalnom dobu i ravnoteži moći u svetu.

Najnoviji podaci daju živopisnu sliku bojnog polja. Haubica CAESAR, nekada simbol snage, sada leži u gomili gvožđa, njeno prisustvo su obezvredile ruske snage. Ne samo ove, već sudbina još mnogih takvih haubica visi o koncu.

Nedostaje municija

Francuski aktivista Gzavije Moro izjavio je u maju da Ukrajina nema odgovarajuću municiju za svoje haubice Cezar koje je isporučila Francuska. Municija velikog dometa, koja može da pokrije do 40 km, skupa je i ne proizvodi se u Francuskoj. Ovo sugeriše da će Francuska možda morati da plati Nemačkoj za njihovu proizvodnju.

caesar na vozilu dejstvuje
caesar na vozilu dejstvuje

U video intervjuu za RIA Novosti, Moro je izrazio zabrinutost zbog Cezarovog nastupa u Ukrajini. On je naveo da „Cezar SPH nije pogodan za ukrajinski sukob, sklon je brzom habanju i izazovan za popravku“. Istakao je da je popravljanje haubice Cezar složen proces, koji je nazvao „Cezarovom tajnom“.

Trenutno, rasprave o francuskim Cezarima u Ukrajini nisu aktuelne. To je verovatno zato što Rusija ni Ukrajina ne započinju velike artiljerijske baraže ili ofanzive. Tako je većina artiljerijske opreme trenutno slabo prisutna u medijima.

Samohodna haubica CAESAR 155mm

CAESAR (CAmion Équipé d’un Système d’ARtillerie) je samohodna haubica kalibra 155 mm razvijena od strane francuske odbrambene kompanije Nexter Systems. Namena mu je pružanje visoko mobilne artiljerijske podrške kopnenim snagama. CAESAR sistem je montiran na šasiju kamiona sa 6×6 pogonom, što mu pruža izuzetnu pokretljivost u terenskim uslovima.

001 caesar ii
001 caesar ii

Сnažno artiljerijsko vozilo је dostupno u varijantama 6×6 i 8×8. Može da pređe preko 600 km sa jednim rezervoarom za gorivo brzinom od 50 km/h, sa maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Ključne karakteristike CAESAR 155 mm su:

 1. Artiljerijski sistem: CAESAR koristi haubicu kalibra 155 mm sa odnosom dužine cevi prema kalibru od 52, što mu omogućava gađanje različitih vrsta artiljerijskih projektila, uključujući visokoeksplozivne, dimne, osvetljavajuće i precizno navođene projektile. Sistem ima domet od oko 40 kilometara.
 2. Pokretljivost: Konfiguracija na kamionskoj šasiji omogućava visoku pokretljivost i agilnost CAESAR-a, što mu omogućava brzo razmeštanje i premestanje na bojištu. Njegove sposobnosti za vožnju van asfalta omogućavaju mu rad u različitim terenima, što poboljšava taktičku fleksibilnost.
 3. Automatizacija: CAESAR je opremljen automatizovanim sistemom za rukovanje municijom, smanjujući opterećenje posade i omogućavajući brži tempo paljbe. Sistem može nositi do 18 granata, sa dodatnim zalihama municije u pratećem vozilu za snabdevanje municijom.
 4. Integracija C4I sistema: CAESAR ima napredne sisteme za komandu, kontrolu, komunikacije, računare i obaveštajne podatke (C4I), što omogućava njegovu integraciju u opšte mrežnocentrično ratovanje. Ova integracija poboljšava situacionu svest, koordinaciju sa drugim jedinicama i olakšava razmenu ključnih informacija.
 5. Izvozni uspeh: CAESAR sistem je izvezen u nekoliko zemalja širom sveta i svojevremeno je stekao priznanje za svoje performanse i pouzdanost. Korišćen je u raznim sukobima i “mirovnim operacijama” Zapada širom sveta, demonstrirajući svoju efikasnost u borbi.

12 KOMENTARA

 1. Ma snimku se lijepo vidi kako se vozilo prevrce jer vozac naglo skrece da bi izbjegao dron. Nema pepela, nema nestajanja, nema nista sem suplje price…

 2. rat ne dobija oružje, rat dobija motiv zbog koga se vodi

  proksi rat se ne može dobiti, njime se može postići veliko razaranje i mnogo gubitaka

  žrtve rata smo svi

 3. Vest se urezala u memoriju, 1986 ili 87 u drugom dnevniku RTS-a redovi na Crvenom trgu u kojima disciplonovano stoji narod, iz kamiona Crveni krst deli po glavicu kupusa, pomoć stigla oz Zapadne Nemačke.

 4. Kako se opancari raduju. U Kijev su probali pa gadno popusili. Hrpa vodka nacisticke bande. Pred raspadom su samo je pitanje vremena. Srbi nikako da se unormale. Ko jos normalan moze podrzavat plackase i ubojice. Ruska govna natrag u rusiju…

  • Misliš, na nacističke zapadnjake poput tebe, ukrajine, evrope i nato-a zajedno?
   Da, njih treba potamaniti, da nepostoje nikako, nisu bitni i samo loše donose.
   Tebe i tebi sličnima treba kičme polomiti i pobiti vas.
   Živela majka Rusija!

  • Sta mislis da se prvo vrate Americka govna rasirena po cijelom svijetu? Malo je nezgodno za vas, posto vam samo nos viri iz Americke guzice, kao periskop. To vam je tradicija pocev od svaba pa nadalje.

 5. Sve sto Usri dobiju Rusi ce im polupati .Ti nacista svakodnevno manje i manje uskoro u Kijevu🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  • Тако је.Узалуд се кловн Зеленски климата.Русија уз Божију помоћ побрђује!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave