NaslovnaNovostiUkrajinsko vazduhoplovstvo: Rakete Storm Shadow su korisne, ali nam je potreban ATACMS

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Rakete Storm Shadow su korisne, ali nam je potreban ATACMS

Poslednjih dana nije bilo masovnih raketnih napada na Ukrajinu, ali su Rusi koristili razne vrste naoružanja da izvedu nekoliko serija bombardovanja.

Ruske snage su nedavno koristile sistem S-300 za lansiranje raketa zemlja-zemlja za ciljanje regiona Zaporožja.

Da bi se suprotstavila takvim napadima, Ukrajini su potrebne rakete ATACMS za uništavanje ruskih lansera, rekao je portparol ukrajinskog vazduhoplovstva Iuri Ignat.

Prema rečima zvaničnika, da bi uspešno odgovorila na ovu vrstu raketa (rakete za sistem S-300), koje predstavljaju ozbiljnu pretnju, Ukrajini su potrebne rakete ATACMS.

Juri Ignat je napomenuo da su Ukrajini potrebne rakete ATACMS, koje imaju domet do 300 kilometara. Ove rakete se mogu lansirati pomoću sistema HIMARS.

mgm 140 atacms
mgm 140 atacms

Portparol Vazduhoplovstva Ukrajine smatra da ove rakete neće dati mnogo šanse ruskoj vojsci na frontu, jer su sposobne da unište komandna mesta, komandne centre, skladišta municije i druge vrste vojnih ciljeva.

Takođe je napomenuo da ukrajinske snage već imaju u svom arsenalu rakete dugog dometa Storm Shadov, koje su se pokazale posebno efikasnim.

Kako je objavila publikacija Difens ekspres, ukrajinske oružane snage uništile su bazu Rosgvardija koja se nalazi 115 km od linije fronta, verovatno koristeći krstareće rakete Storm Shadow.

„Imamo rakete dugog dometa u vidu krstarećih raketa Storm Shadow, koje su nam donele pozitivne rezultate. Uništavanje logističkih linija neprijatelja je ključ našeg uspeha, pored vazdušne nadmoći. Ukrajinski piloti su brzo i efikasno uništili ruske kolone na početku invazije izvodeći vazdušne udare. Danas su avijacija i naoružanje dugog dometa ključni za Ukrajinu. Rakete koje imamo u našem arsenalu sa najvećim dometom su rakete Točka-U. Njihov domet je 120 kilometara i još uvek ih koristimo. Rusija ima rakete Iskander-M kao i balističke rakete Kinžal“, rekao je Ignat.

Korak bliže raketama ATACMS sa dometom od 300 km

Nedavno je nekoliko američkih zvaničnika podržalo dvopartijsku rezoluciju kojom se poziva Bajdenova administracija da Ukrajini obezbedi rakete ATACMS. Rezoluciju je razmotrio i podržao Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Država.

„Rakete ATASMS su od ključnog značaja za uspeh ukrajinske kontraofanzive. ATACMS ima domet preko 300 km, što omogućava ukrajinskim snagama da udare na teritorije koje su okupirali Rusi“, rekao je republikanski kongresmen Majkl Mekol.

MGM-140 ATACMS

ATACMS (Army Tactical Missile System) je raketa zemlja-zemlja razvijena od strane američke kompanije Lockheed Martin. Sistem je dizajniran da obezbedi vojsci Sjedinjenih Država mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

Raketni sistem ATACMS ima domet do 300 kilometara i sposoban je da pogodi ciljeve kao što su koncentracije neprijateljskih trupa, oklopna vozila i razne građevine. Raketa je vođena GPS-om i ima visok stepen preciznosti, sa verovatnoćom greške manjom od 10 metara u prečniku.

Taktička raketa ATACMS
Taktička raketa ATACMS

ATACMS se može ispaliti iz raketnog sistema za više lansiranja M270 (MLRS) i raketnog sistema visoke pokretljivosti M142 (HIMARS). 

ATACMS lansirni kontejner ima poklopac sa šest krugova poput standardnog poklopca MLRS rakete, ali sadrži samo jednu raketu te identičan obrazac čini da je za neprijateljske obaveštajne službe izazovnije da ga izdvoje kao metu visoke vrednosti.

ATACMS je koristila vojska Sjedinjenih Država u nekoliko sukoba, uključujući Zalivski rat, rat u Iraku i rat u Avganistanu. 

U ovim sukobima, raketni sistem je korišćen za gađanje različitih ciljeva, uključujući koncentraciju neprijateljskih trupa, oklopna vozila i zgrade. Za vreme američkog rata u Iraku ispaljeno je više od 450 ATACMS.

Amerikanci isporučuju i GLSDB

Sa druge strane, prve isporuke u Ukrajinu visokopreciznih bombi malog prečnika (GLSDB – Ground Launched Small Diameter Bomb) biće obavljene najkasnije na jesen, navodi se u izjavama predstavnice Pentagona Lore Kuper u američkom Kongresu.

Laura Kuper, pomoćnica ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, svedočila je u četvrtak pred Podkomitetom Predstavničkog doma za evropske spoljne poslove.

Tokom saslušanja, pokrenuto je pitanje rokova za prebacivanje GLSDB u Ukrajinu, municije koja je najavljena još u februaru.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave