NaslovnaNovostiBugarska priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bugarska priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini

Bugarska vlada priprema paket vojne pomoći Ukrajini u skladu sa ukrajinskim zahtevima i raspoloživim resursima, rekao je Todor Tagarev, bugarski ministar odbrane.

Što se tiče obima pružene pomoći, on će biti isti kao i do sada. „Iz magacina iznosimo ono što je u dobrom stanju, a uvek se postavlja pitanje cene, šta tačno mislimo i kako izračunati ovaj trošak“, rekao je Tagarev.

Istovremeno, on je naveo da se trenutno ne razgovara o pitanju obezbeđivanja osnovne vojne opreme.

Takođe, bugarski ministar odbrane se nije složio sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom, koji je kao grešku okarakterisao inicijativu budućeg pristupanja Bugarske pristupu EU za snabdevanje Ukrajine hiljadama artiljerijskih projektila.

“Radi se o investicijama, evropskim investicijama, proširenju kapaciteta i modernizaciji naše odbrambene industrije. Ranije smo propustili takvu priliku jer je komesar Tijeri Breton prvo došao u Bugarsku, a onda je otišao u druge zemlje, a mi smo rekli da nam to ne treba. “, dodao je ministar.

Bugarska ponovo odbila da pošalje oružje Ukrajini

Bugarski predsednik Rumen Radev usprotivio se u utorak pridruživanju njegove zemlje inicijativi Evropske unije za snabdevanje Ukrajine artiljerijskim granatama za odbijanje ruske vojne agresije.

Bugarski predsednik je rekao da rat u Ukrajini eskalira. „Mi smo tvrdili i u Bugarskoj i u Briselu da naša zemlja ne treba da interveniše isporukom oružja za rat u Ukrajini. Ovo nije način na koji možemo da okončamo ovaj sukob“, dodao je Radev.

Pitanje isporuke projektila Ukrajini izazvalo je spor između Radeva i bugarskog premijera Nikolaja Denkova, koji smatra da Bugarska treba da poštuje svoje obaveze.

Bugarska nudila MiG-29

Bugarska je ranije izrazila spremnost da prepusti Ukrajini MiG-29 samo u zamenu za nove avione.

Bugarska je 23. februara, kako se navodi u procurelom izveštaju Pentagona, izrazila spremnost da pokloni svoju flotu aviona MiG-29 Ukrajini – što je „izazov“, ocenjuje se u izveštaju.

Međutim, takva akcija je “teška”, navodi se u dokumentu Pentagona, jer bi Bugarska tako ostala bez borbenih aviona, bar do dolaska F-16 naručenih iz SAD, ali čija isporuka se očekuje za minimum godinu dana, piše CNN.

Još jedna istočnoevropska zemlja koja će takođe kupiti F-16, Slovačka, već je poslala Ukrajini celu svoju flotu od 13 MiG-ova 29, ostavljajući sebe za sada bez aviona pa makar oni bili i neispravni.

Bugarska trenutno ima 16 aviona MiG-29, od kojih je samo šest u funkciji, i 14 jurišnika SU-25, od kojih je šest takođe u funkciji. Nakon evropskih sankcija primenjenih Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, Bugarska je prestala da sarađuje sa Rusijom na održavanju aviona MiG-29. 

Bugarski predsednik Rumen Radev i bugarski socijalisti, tradicionalno bliži Rusiji, blokirali su tada vojnu pomoć ukrajinskoj vojsci koju je zatražio proamerički bivši premijer Kiril Petkov, ali je Bugarska, tajno slala Ukrajini oružje, municiju i gorivo preko posrednika, kako je i sam Petkov priznao kasnije, nakon što je smenjen izglasavanjem nepoverenja.

Bugarska, je demantovala izveštaj da je vodila razgovore o donaciji MiG-ova 29 Ukrajini, što nas navodi da pomislimo ima određene logike u stavovima ukrajinske novinarke Sokolovskaje, o kojima smo pisali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave