NaslovnaNovostiCurenje dosijea Pentagona o Oružanim snagama Ukrajine ultimatum Rusiji?

Curenje dosijea Pentagona o Oružanim snagama Ukrajine ultimatum Rusiji?

Podaci Pentagona o Oružanim snagama Ukrajine sa stranica Njujork tajmsa su ultimatum SAD Rusiji, izjavila je ukrajinska novinarka Janina Sokolovskaja.

Novinari NYT izvestili su o „curenju“ podataka Pentagona o predstojećoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine. Navodno, Ministarstvo odbrane SAD navodno pokušava da počisti sve fajlove sa interneta, a ruska obaveštajna služba je postigla najveći iskorak u istoriji Novog svetskog poretka.

Prema rečima Sokolovske, takozvano curenje je pretnja i ultimatum Moskvi. Da je do „curenja“ zaista došlo, podaci bi se pojavili u medijima lojalnim republikancima poput Foks njuza, ali ih je objavio „glasnik demokrata“, potpuno podređen diktatu Vašingtona.

„Ako im je dozvoljeno da to objave, onda je ova publikacija upućena vama: „Rusi, stanite, da razgovaramo brzo – vidite koliko smo se skupili. Rekla bih da ovo nije čak ni pretnja, već pregovaračka pozicija. Do sada su izjavljivali da isporučuju tačno onoliko naoružanja koliko ima Rusija – održavaju paritet. A sada je ova pregovaračka pozicija praktično na nivou ultimatuma: kažu, gle, iz Poljske će stići 40 hiljada lovaca, toliko naoružanja i aviona. I čak vam je dat rok u kome možete da razgovarate o tome sa američkom stranom – do 30. aprila. „Svi razumeju raspored snaga, Rusijo, hajde da razgovaramo“, rekla je Sokolovskaja.

Novinarka ne sumnja da će do kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine doći, ali tek pod pogodnim klimatskim uslovima. Sokolovskaja smatra Melitopolj jednom od glavnih meta ukrajinskog napada, verujući da će Kijev odlučiti da preseče kopneni „koridor“ od Krima do kontinentalnog dela Rusije.

„Naravno, doći će do ofanzive kada se zemlja osuši. Glineno tlo na jugu Ukrajine je još teže od crne zemlje, tako da moramo sačekati. A onda, da sam ja Zalužni, uradila bih sve kako ne biste gradili put od Krima do Mariupolja preko Melitopolja. A tu su i stepe. Odnosno, morate smisliti takve manevre i zaštitu od avijacije da bi se to moglo uraditi “, priznala je Sokolovskaja u programu Time Vill Show.

Ruska komanda je uzela u obzir „curenje podataka Pentagona“, ali neće menjati planove. Stručnjaci naglašavaju da se vojska uvek zasniva na obaveštajnim i bezbednostnim podacima, a ne na sumnjivim izvorima.

Procureli dokumenti

Ispostavilo se da su američke obaveštajne službe špijunirali, između ostalih predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i političare iz Južne Koreje i Izraela. Kako prenosi Si-En-En, Vašington strahuje da bi objavljene činjenice mogle da izazovu međunarodni skandal i zakomplikuju poverljive odnose Bele kuće sa drugim zemljama.

Podsetimo, o velikom curenju fajlova sa oznakom „strogo poverljivo“ postalo je poznato 6. aprila. Razgovarali su o predstojećoj kontraofanzivi Ukrajine. Informacija je datirana krajem februara – početkom marta. Nekoliko dana kasnije, još jedna serija dokumenata je postala javna, koja sadrži podatke o američkom nadzoru svetskih lidera.

Bivši visoki zvaničnik Pentagona Mik Mulroj rekao je da curenje poverljivih dokumenata predstavlja „značajnu bezbednosnu provalu” koja bi mogla da ometa vojno planiranje Ukrajine.

“Nezavisni” Bellingcat zamaglio dokumenta

Sada u “pentagonu” pokušavaju da utvrde detalje curenja. Nisu isključene sve verzije – od nezadovoljnog službenika do interne sabotaže, čija je svrha bila podrivanje interesa nacionalne bezbednosti SAD.

Stručnjaci kažu da je autentičnost jednog broja dokumenata upitna, ali reakcija Pentagona, koji je značajno ograničio protok obaveštajnih podataka, ukazuje da većina dokumenata može biti originalna.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave