NaslovnaNovostiTenk kamikaza; Ruska vojska šalje tenk T-54 pun eksplozivom pravo u ukrajinske...

Tenk kamikaza; Ruska vojska šalje tenk T-54 pun eksplozivom pravo u ukrajinske rovove [VIDEO]

Posle dronova kamikaza, sada po prvi put vidimo tenkove kamikaze na ukrajinskom frontu.

Pre nekoliko meseci pojavile su se prve slike tenkova T-54, proizvedenih tokom 1950-ih, koji se iznose iz skladišta na Dalekom istoku i transportuju u ratnu zonu u Ukrajini.

U to vreme, ovaj potez je delovao čudno i očajno, a neki analitičari su spekulisali da su tenkovi prestari da bi bili angažovani u borbi i da će se koristiti kao utvrđenja, zakopani u zemlju.

Već smo pisali o upotrebi zastarelih tenkova T-55 kao pokretnih artiljerijskih oruđa. Tokom već zaboravljenog Drugog rata u Karabahu, koji je počeo u jesen 2020. godine, Azerbejdžan je u borbenim dejstvima koristio i tenkove T-55 kao improvizovana samohodna artiljerijska oruđa. 

Sada je situacija jasnija, tenkovi T-54/55 se koriste uz „kartu u jednom pravcu“, kao bespilotno vozilo kamikaza napunjeno eksplozivom.

Na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako tenk pokušava da dođe do ukrajinske linije, ali ne uspeva jer je pregazio minu, a nekoliko desetina sekundi kasnije ga je dokrajčio RPG bacač granata.

Međutim, udar projektila izazvao je eksploziju neverovatne sile. Uočeno je kako se udar eksplozije širi u radijusu do sto metara. Verovatno je i ukrajinska vojska, iako je bila udaljena oko 100 metara, jako potresena udarnim talasom.

U suštini, Rusi su počeli da koriste stare tenkove kao samohodne bombe punjene neverovatnom količinom eksploziva. Telegram kanal Romanov, odakle i potiče video tvrdi da je tenk bio napunjen sa oko šest tona TNT-a. Plan je bio da se ovaj tenk doveze u rovove ukrajinskih vojnika i da se digne u vazduh čitava jedinica u tom području.

Ukrajinski T-64 kao BTR
Ukrajinski T-64 kao BTR

Prema analitičarima, tenk uključen u ruski napad je T-54/55. Napad se desio kod Marinke.

Podsećamo da su tenkovi T-54/55 počeli da se ponovo aktiviraju početkom proleća ove godine. Ovo nije prvi put da ruska vojska koristi staru sovjetsku opremu kao samohodnu bombu.

Ministarstvo odbrane Rusije se 17. juna pohvalilo da je uz pomoć oklopnog transportera MT-LB napunjenog eksplozivom uspelo da digne u vazduh uporište Oružanih snaga Ukrajine. Ministarstvo je takođe saopštilo da je ova oprema ustvari ‘trofej’.

T-54/55 je najprodavaniji tenk u vojnoj istoriji. Sovjeti su proizveli neverovatnih 83.500 komada ovog tenka. Poljaci i Česi su napravili još 21.000. Kina ga je klonirala i pobrinula se da Severna Koreja, Severni Vijetnam, Laos i Kambodža imaju onoliko koliko im je potrebno.

Evo nekih ključnih informacija o T-54/55:

  1. Dizajn: T-54/55 je srednjeg tenkovskog tipa, sa masivnom konstrukcijom i klasičnim izgledom tenka. Ima kupolastu turelu sa topom i mitraljezom, kao i oklopno telo za posadu i motor.
  2. Top: Osnovno naoružanje T-54/55 je top kalibra 100 mm. Ovaj top je bio sposoban da uništi druge tenkove i ciljeve na srednjim daljinama. Kasnije verzije su imale poboljšanja.
  3. Oklop: Oklop tenka T-54/55 je svojevremeno pružao solidnu zaštitu od manje kalibra projektila i protivtenkovskih oružja toga doba. Međutim, njegov oklop nije bio dovoljno jak da pruži adekvatnu zaštitu protiv modernijih protivtenkovskih sistema.
  4. Pokretljivost: T-54/55 je pokretao dizel motor koji mu je omogućavao pristojnu pokretljivost na različitim terenima. Tenk je bio relativno brz i imao je dobar domet.
  5. Upotreba: T-54/55 je bio u širokoj upotrebi u Sovjetskom Savezu i zemljama Varšavskog pakta tokom Hladnog rata. Takođe je korišćen u sukobima širom sveta, uključujući Vijetnamski rat, Avganistanski rat i Jomkipurski rat. Tenk je bio poznat po svojoj pouzdanosti i masovnoj proizvodnji.
Američki savetnik i južnovijetnamski oficir iz sastava Prve padobranske brigade u razgovoru pored uništenog tenka T-54 severnovijetnamske vojske. Operacija Lamson 719
Američki savetnik i južnovijetnamski oficir iz sastava Prve padobranske brigade u razgovoru pored uništenog tenka T-54 severnovijetnamske vojske. Operacija Lamson 719

Važno je napomenuti da je T-54 originalno bio dizajniran kao zamena za T-34 tenk iz Drugog svetskog rata, dok je T-55 verzija predstavljala unapređenu verziju sa određenim modifikacijama. Ovi tenkovi su imali značajan uticaj na razvoj oklopnih vozila u to doba u svetu.

Sa druge strane, situacija na ukrajinskom frontu i dalje ostaje prilično nejasna, čak i za analitičare. Stručnjaci smatraju da smo još uvek u periodu kada kijevske snage testiraju slabe tačke ruskih utvrđenja.

2 KOMENTARA

  1. S obzirom da protivtenkovska mina sa 6 kg eksploziva ima ubojno dejstvo od oko 30 metara, 6000kg ima daleko veće ubojno dejstvo. Ne ubijajaju samo šrapneli već i pritisak. Ko zna da li je predhodno sa unutrašnje strane tenk malo obrađen, tako da liči na ogromnu ručnu bombu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave