Naslovna Novosti Ruski vojnici dobijaju nagradu za uništavanje HIMARS-a; Stiže novac i za lov...

Ruski vojnici dobijaju nagradu za uništavanje HIMARS-a; Stiže novac i za lov na zapadno oružje

0
ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars
google news

Kao deo ruske prakse da podstiče svoje trupe da unište ukrajinsku opremu, veruje se da su ruski vojnici dobili isplate za uništavanje američkog HIMARS MLRS, iako nijedna još uvek nije nezavisno verifikovana kao uništena od strane Zapada.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, trupe su nagrađene za uništavanje ukrajinskog raketnog sistema višestrukog lansiranja HIMARS sopstvenim sistemom Tornado-S, koji je, kako smo i mi pisali, nadmašuje HIMARS, tvrde RIA Novosti.

Poruka ruskog ministarstva je glasila: „Uništavaju se vozila na točkovima, gusenična vozila, artiljerijski nosači i lutajući minobacači. Za svaku pogođenu metu vojnici su plaćeni. Vojno osoblje se šali da ako izviđanje uspe, uspešno pogođena meta biće poznata po dopuni računa.”

Nakon toga, ministarstvo je takođe objavio snimak koji prikazuje borbeni rad višestrukih raketnih sistema Tornado-S raspoređenih u Zapadnom vojnom okrugu. Prema ruskim tvrdnjama, jedna od vođenih raketa Tornado-S MLRS uništila je američku „instalaciju HIMARS“. Međutim, video prikazuje samo kako sistem lansira rakete.

Ruski zvaničnik koji je upoznat sa tim rekao je medijima da isplate stižu svima. Ovo je deo dugotrajne kampanje koju ruska vojska vodi da motiviše svoje trupe kroz finansijske nagrade i podsticaje.

Prošle nedelje, medijski izveštaji su ukazivali da je više od 10.000 pripadnika ruskih oružanih snaga primilo specijalne isplate od početka ruske invazije na Ukrajinu za lično uništavanje ili zaplenu neprijateljske vojne opreme.

U tim izveštajima se navodi da je ruskom osoblju plaćeno 300.000 rubalja za 15 taktičkih raketnih sistema Točka-U i višestrukih raketnih sistema HIMARS koji su uspešno gađani i uništeni. Pored toga, dobili su 50.000 rubalja za uništavanje raketa HIMARS.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane ili bilo koja zapadna grupa za praćenje rata nije zvanično potvrdila ove ruske tvrdnje, što je očekivano sobzirom na do sad neviđeni propagandni rat pored konvencionalnog.

Štaviše, ruske tvrdnje o uništavanju HIMARS instalacije dolaze nekoliko dana nakon što su ukrajinci izjavili da je raketa HIMARS ubila više od 100 ruskih vojnika u onome što se propagira kao navodna greška Rusa na bojnom polju.

Prema nedavnim izveštajima zapadnih glasila, dok su dva sata mirno stajali na motivacionom govoru svog komandanta na linijama fronta, preko 100 ruskih vojnika 20. kombinovane armije stradalo je od ukrajinskih HIMARS i artiljerijskih napada.

himars i tornado s
himars i tornado s

Nezavisni vojni posmatrači, veruju da bi nedavne ruske tvrdnje koje su izneli do sada o uništavanju HIMARS-a mogle biti čak i istinite. Ako se uzmu u obzir nedavna negiranja u vezi sa Patriot sistemom, ali i potpuno nerealne svakodvnevne tvrdnje koje se tiču obranja ruskih projektila, možemo zaključiti da je zapadno ukrajinska propaganda tvrđa od ruske, te da bi se “poverovalo” Rusima neophodan je video dokaz, što je u slučaju MLRS znatno teže.

Od kada je invazija pokrenuta, ruske trupe su uspele da unište više zapadnih tenkova Leopard-2 i borbena vozila pešadije Bredli. Ova razaranja su nezavisno verifikovana korišćenjem vizuelnih dokaza koji su se pojavili na Telegram kanalima i Tviteru.

Osim ovih, Rusija je tvrdila da je uništila najmanje pet jedinica u sklopu odbrambenih raketnih sistema Patriot. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, sa druge strane uporno ponavlja da Moskva nije onesposobila nijednu bateriju Patriota.

Ukrajinci tvrde da nijedan sistem HIMARS nije uništen

Što se tiče ruskih tvrdnji o uništavanju HIMARS-a korišćenjem sopstvenog Tornado-MLRS-a, u vreme pisanja ovog izveštaja bilo je malo dostupnih informacija osim o proruskim grupama za razmenu poruka Telegrama.

Sa svoje strane, međutim, Ukrajina nastavlja da tvrdi da je svih 18 HIMARS dobijenih iz SAD ostalo netaknuto, za razliku od tvrdnji Moskve.

Tornado-S

Platforma Tornado-S je značajno nadograđena verzija višecevnog raketnog sistema Smerch (Смерч), ima povećan domet i preciznost.

Ruska vojska će do kraja ove decenije koristiti novi samohodni višecevnih sistem za lansiranje raketa, sobzirom da će nova platforma velikog kalibra Tornado-S zameniti starije platforme.

Višeciljani raketni sistem Tornado-S, sličan je HIMARS-u američke proizvodnje, može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

 Tornado-S

Uprkos godinama, ruska armija je nastavila da koristi zastareli samohodni višecevni raketni sistem BM-27 Uragan, koji je ušao u službu sovjetske vojske kasnih 1970-ih, zajedno sa teškim višenamenskim lanserima BM-30 Smerč iz kasnih 1980-ih. Obe platforme će biti povučene iz upotrebe do kraja 2027.

„Planirano prenaoružavanje jedinica raketne artiljerije naprednim višecevnim raketnim sistemima Tornado se nastavlja“, rekao je načelnik Raketnih trupa i artiljerije Rusije general-potpukovnik Mihail Matvejevski u intervjuu za list Ministarstva odbrane ”Krasnaja zvezda”.

„Do kraja 2027. raketni sistemi velikog kalibra Tornado-S sa poboljšanim karakteristikama i proširenim spektrom raketnih projektila će u potpunosti zameniti postojeće lansere Smerč i zastarele sisteme Uragan, dok će oružje srednjeg kalibra Tornado-G sa automatizovanim ciljanjem zameniti zprevaziđene višecevne raketne bacače „Grad“, dodao je general.

Pored već nabrojanih karakteristika, Tornado-S takođe nudi mogućnost uvođenja individualnog vođenja za svaku raketu, tako da je sistem namenjen za gađanje neprijateljskih vojnika, vojne opreme, znači, i stacionarnih i mobilnih pojedinačnih, kao i višestrukih ciljeva.

 Tornado-S

Jedinica kontrolnog sistema Tornado-S omogućava da svaka municija ima jedinstveni zadatak u letu, omogućavajući borbenom vozilu da salvom napadne nekoliko ciljeva. Zasnovano na inercijalnom navigacionom sistemu sa remenom, sistem može dodeliti domet leta i putanju svakom projektilu.

Zbog razmeštanja u Ukrajini, sistem naoružanja je bio u centru pažnje poslednjih godinu dana. Sistem naoružanja je od svog nastanka najavljivan kao efikasna protivteža američkom HIMARS MLRS.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version