Naslovna Novosti Nakon što je sistem Tornado-S nadmašio HIMARS, Rusija razvija novi MLRS “Sarma”...

Nakon što je sistem Tornado-S nadmašio HIMARS, Rusija razvija novi MLRS “Sarma” naoružan pametnom municijom

0
Varijanta borbenog vozila 9A52-4 višecevnog raketnog sistema 9K58-4
Varijanta borbenog vozila 9A52-4 višecevnog raketnog sistema 9K58-4 "Kama" sa lanserom MZ-196 kalibra 300 mm i transportno-utovarnim vozilom 9T234-4, napravljeno na automobilu KamAZ-63501 (8x8). šasija, tokom fabričkih ispitivanja, 2010
google news

Rusija razvija potpuno novi sistem za višestruko lansiranje raketa (MRLS) kalibra 300 mm, nazvan „Sarma“, izvestile su RIA Novosti 2. juna.

Informisani izvor rekao je ruskoj novinskoj agenciji da će novi MRLS biti veoma mobilni i sposoban da ispaljuje precizno navođene rakete.

„Preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa razvijaju perspektivnu 300-milimetarsku MLRS Sarma, koji će biti nastavak projekta Kama MLRS, koji je kreiran na šasiji KamAZ. Novi MLRS će imati povećanu mobilnost i sigurnost i moći će, između ostalog, da koristi precizno navođenu municiju“, rekao je izvor.

Neimenovani izvor je dodao da će novi MRLS biti opremljen „naprednim automatizovanim sistemom za kontrolu i navođenje vatre“.

Kama je predstavljena na sajmu MAKS 2007. MRLS je lakša verzija 9A53-S Tornado, koji je pak nadogradnja sovjetskog BM-30 Smerč, zasnovanog na vojnom kamionu KamAZ-63501 8×8 i naoružan sa šest raketa kalibra 300 mm umesto 12.

himars i tornado s
himars i tornado s

Raketni sistem za višestruko lansiranje Tornado-S, koji se u Ukrajini koristio poslednjih godinu dana, mnogi stručnjaci su hvalili kao superiorniji od HIMARS-a, o čemu smo već pisali.

Američki M142 HIMARS može ispaliti šest raketa od 227 mm vođenih GPS-om koje mogu doseći 80 kilometara i precizne su u krugu od pet do deset metara.

S druge strane, sistemi ruskih kopnenih snaga 9A54 Tornado-S mogu precizno da ispaljuju dvanaest 300 mm vođenih GLONASS raketa na udaljenosti od 120 kilometara. Pored toga, Tornado-S je efikasniji zahvaljujući smanjenom vremenu spremnosti za lansiranje od samo tri minuta. Takođe dolazi sa ažuriranim i novim nosivostima.

Međutim, za razliku od Tornado-S sistema, MLRS “Kama” nije dobila priliku za dalji razvoj. Objedinjeni transportno-lansirni kontejneri 9I295 sa šest vođica za rakete kalibra 300 mm korišćeni su i na borbenom vozilu 9A53 dvokalibarske MLRS 9K512 Uragan-1M (220 i 300 mm), koja je zvanično puštena u upotrebu 2016. godine, ali je do sada ostala u komadnim kopijama.

Izvor RIA Novosti nije dao nikakve informacije o naoružanju “Sarme”. Međutim, sa sigurnošću se može pretpostaviti da će MRLS moći da ispaljuje rakete serije 9M542, koje se navode pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a i imaju domet do 120 kilometara.

Ove rakete će omogućiti Rusiji da napadne neprijateljske lokacije sa izuzetnom preciznošću, što bi ujedno mogla da bude definišuća karakteristika sistema.

Čini se da je Sarma MRLS još jedan odgovor Rusije na američki raketni sistem visoke pokretljivosti M142 HIMARS, koji je isporučen Ukrajini prošle godine.

HIMARS
HIMARS

Nejasno je kada bi novi MRLS mogao da uđe u službu ruske vojske. Sistem će verovatno biti testiran u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini, gde je zaista potrebna njegova visoka pokretljivost i precizna paljba velikog dometa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version