Naslovna Novosti Na front stižu nove rakete 122mm za dalekometni i precizan Tornado-G

Na front stižu nove rakete 122mm za dalekometni i precizan Tornado-G

12
tornado g
tornado g
google news

Ruske trupe su dobile novu liniju raketa za višecevni bacač Tornado-G, javila agencija Izvestija, pozivajući se na neimenovani izvor u vojnom resoru.

Konstatovano je da su proizvodi novih tipova municije 122 mm za sistem višescevnog lansera 9K51M Tornado-G, koje je razvio NPO Splav, prošli sve neophodne testove, stavljeni u seriju i već stižu trupama.

Tornado G višecevni raketni sistem u akciji

Glavna razlika između novih raketa sa poboljšanim karakteristikama u odnosu na rakete prethodne generacije je njihov povećan domet i preciznost. Takvi pokazatelji su postignuti zahvaljujući ugradnji novog tipa raketnog motora. Međutim, tačne karakteristike nisu objavljene.

Prema mišljenju nekoliko stručnjaka, u pitanju je modifikacija vođenih raketa sa punopravnim sistemom upravljanja i navođenja, sa dometom većim od 40 km. Vredi napomenuti da je ovo dvostruko veće od ove vrste bazne porodice za široko rasprostranjeni sistem 9K51 Grad.

Takođe je vredno napomenuti da takvi zaključci nisu neosnovani, jer su početkom 2000-ih NPO Splav i Tehnodinamika započeli rad na stvaranju poboljšane precizne municije za ruske raketne sisteme sa salvo-raketom u okviru projekta stvaranja modernizovanih kompleksa Tornado-G i Tornado-S.

Međutim, zbog nedovoljnog finansiranja, rad na preciznoj municiji za MLRS Tornado-G je ipak okrenut u korist sistema Tornado-S.

Pre nekoliko godina postalo je poznato da je projekat perspektivne visokoprecizne rakete dugog dometa za MLRS Tornado-G „reanimirao“ Rostech i pustio u masovnu proizvodnju.

Istovremeno, postalo je poznato da se dalje usavršavanje ove municije u NPO Splavu i u Naučno-proizvodnom koncernu Inženjerske tehnologije i dalje nastavlja.

Prema dostupnim informacijama ove obećavajuće rakete od 122 mm linije 9M521/522 i rakete povećane snage 9M538/539/540/541 za nadograđeni višecevni bacač 9K51M Tornado-G dobile su novi motor i punopravni sistem upravljanja kao i visoko precizno navođenje.

U okviru ovog programa stvorene su i puštene u proizvodnju rakete dometa od oko 40 km. U otvorenim izvorima pojavila se informacija da će perceptivno vođene visokoprecizne rakete za Tornado-G i Tornado-S dobiti ne samo nove motore već i sistem za samovođenje sa inercijalnim satelitskim navigacionim sistemom uz zadržavanje težine i opštih karakteristika.

Zahvaljujući ovim mogućnostima, višecevni lansirni sistem Tornado-G može da napada i željene ciljeve sa poznatim koordinatama. Navedeno je i da će Tornado-G sa novom municijom iz jedne salve moći istovremeno da gađa nekoliko ciljeva koji se nalaze na različitom rastojanju.

Dakle, sa velikim stepenom verovatnoće, a uskoro i u novinskim publikacijama, ipak ćemo čuti o novom potencijalu ruskih raketnih sistema i prednostima ovakvog razvoja.

12 KOMENTARA

  1. Rat nije opasan zato što se puca i gine jer znaš zašto ginrš, nego je opasan zato što pored tebe, bukvalno iz zemlje, izgamižu skotovi koji će ti zabiti nož u leđa, a do juče ste bili kao najbolji prijatelji. To je strašno i zato je rat opasan.

      • … naspram zapadnog… progresivnog, plemenitog, filantropskog, nesebičnog,
        rock ‘n’ roll (rokerskog), pažljivog, oseċajnog, nežnog, punog obzira, sa verom u buduċnost u kojoj ċe svi imati pravo na perlice i ogledalce…
        Čime li su te zadužili?

        • O čemu ti opravdaš što su nas bombardovali ubijali ,,zapadnim oružjem ne boli kada pucaju” nisam znao kakvih budala kod nas ima a kad već spominješ rok muziku ti nisi ni za muzku a kamoli da braniš otadžbinu svoje najmilije !!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version