NaslovnaNovostiMale pobede a veliki gubici u zaporoškoj mašini za mlevenje mesa

Male pobede a veliki gubici u zaporoškoj mašini za mlevenje mesa

Situacija je i dalje napeta na linijama fronta u Zaporožju, gde su Oružane snage Ukrajine poslednjih dana pokrenule novi talas velikih ofanzivnih operacija.

Posle duže pauze praćene nekim pokušajima napada u blizini Orehova, ukrajinske snage su nedavno nastavile svoju masivnu ofanzivu u toj oblasti.

Kao rezultat dvonedeljnih teških borbi, ukrajinska vojska je konačno uspela da iskoristi kontrolu nad zonom i uđe u selo Pjatihatki. Ujutro 19. juna ukrajinski vojnici su snimili video-snimak u kojem tvrde da kontrolišu naselje. Ruske jedinice su se navodno unapred povukle iz sela.

Ukupno, ukrajinske snage su navodno uspele da napreduju do 2,5 kilometara duboko od početnih linija fronta.

oslobađanje sela pjatihatki u zaporoškoj oblasti otvara put ukrajinskoj vojsci ka gradu vasilivka, koji je deo trougla ruskih okupatora u regionu vasilivka tokmak melitopolj.
oslobađanje sela pjatihatki u zaporoškoj oblasti otvara put ukrajinskoj vojsci ka gradu vasilivka, koji je deo trougla ruskih okupatora u regionu vasilivka tokmak melitopolj.

Prilikom čišćenja mina i postavljanja puteva u ruskoj odbrani, Ukrajinci su koristili sisteme za uklanjanje mina M58 „Mine Clearing Line Charge“ koje su isporučile Sjedinjene Države.

Dobici Ukrajine doveli su do velikih gubitaka jedinica koje su napredovale. Samo snimci jedne od borbi potvrdili su da su ukrajinske snage izgubile najmanje tri tenka T-72, ​​BMP-1, izviđačko vozilo BRM-1K i dva oklopna vozila. Ukrajinske snage u selu su takođe stalno granatirane od ruske artiljerije, kao i od ruskih sistema TOS Solncepek.

Neverovatna akcija ukrajinskih marinaca

Ukrajinske snage tek treba da obezbede svoje uporište u toj oblasti, dok se očekuje da će ruska vojska krenuti u kontranapade, kao što je to bio slučaj u drugim naseljima u regionu Zaporožja. Ukrajinska vojska je već preuzela kontrolu nad selom pre nekoliko dana, ali je bila primorana da se povuče.

Kontrola sela Pjatihatki otvara put ukrajinskim napadima na istočne bokove ruske grupacije u Kamenskom, koji se nalazi na obali rezervoara vode Kahovka. Selo se takođe nalazi na putu koji vodi ka gradu Vasiljevki, gde se očekuje da će ukrajinska vojska u bliskoj budućnosti pokušati da izvrši napad.

U ostalim regionima linije fronta ostaju nepromenjene. Južno od Orehova vode se teške borbe kod Rabotina.

Nastavljaju se žestoki sukobi južno od Velike Novoselke, gde ruske jedinice drže povoljne položaje na komandnim visinama.

Selo Novodonjecko ostaje pod kontrolom trupa marinaca Ruske Pacifičke flote. Istovremeno, u blizini sela Urožainoe uništena je još jedna grupa ukrajinskih marinaca.

Poslednjih dana navodno se značajno povećao broj ukrajinskih vojnika koji se predaju na prvim linijama fronta. Usred velikih gubitaka ukrajinske armije tokom dugo očekivane kontraofanzive, Ukrajinci nisu voljni da ih čitave grupe i jedinice koriste kao topovsko meso.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave