NaslovnaNovostiŠpigl: Tenkisti Leopard 2 'pobegli', lažiraju kvarove da izbegnu borbe protiv Rusije

Špigl: Tenkisti Leopard 2 ‘pobegli’, lažiraju kvarove da izbegnu borbe protiv Rusije

Posada ukrajinskih tenkova angažovana u kontraofanzivi u regionu Zaporožja navodno lažira kvarove borbenih vozila zbog zabrinutosti zbog sukoba sa ruskom vojskom.

Ovu informaciju je preneo nemački časopis Špigl, na osnovu razgovora sa predstavnicima posade tenkova Leopard 2, koji su stacionirani u blizini zone sukoba.

U izveštaju se navodi da je 22-godišnji punilac, koji je koristio pozivni znak Gudžik, rekao da neki vojnici odbijaju da učestvuju u ratu, a neki simuliraju oštećenje tenkova kako bi izbegli odlazak u bitku.

U izveštaju Špigla se navodi da tri člana posade Leoparda 2 sa kojima je publikacija intervjuisala ne osuđuju vojnike koji odbijaju da učestvuju u ratu, jer razumeju rizike, priznajući da ako ruska granata pogodi kupolu borbenog vozila, „onda ćeš ti [tenk operater] postati gomila pepela.“

bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja
bredli i leopard unisteni u pravcu zaporozja

Članovi posade Leoparda 2A6, koji su u početnoj fazi kontraofanzive imali zadatak da gađaju neprijateljske rovove, potvrdili su za javnost da su tri njihova tenka naišla na minska polja koja su postavile ruske trupe.

Mine su bile široko rasprostranjene po tom području, predstavljajući značajnu pretnju za tenkove. Ukrajinski tenkisti su objasnili da je jedan od nemačkih tenkova pretrpeo nepopravljivu štetu i da se ne može obnoviti. Još jedan tenk je ostao imobilisan od udara mina.

Pored toga, posada je napomenula da treći tenk ostaje nedostupan zbog velikog broja mina i prisustva oštećenog borbenog vozila pešadije američke proizvodnje Bredli koje mu blokira put.

Ovaj izveštaj naglašava da prisustvo mina koje su postavile ruske snage predstavlja ozbiljan rizik za ukrajinske tenkovske jedinice koje napreduju, dakle kao što smo već izveštavali.

Publikacija je citirala nišandžiju „Mišu“ koji je izjavio da protivnici sa kojima se suočavaju nisu neiskusni borci. „Nisu pridošlice ti koji se bore na drugoj strani. Pobegli bi da je Leopard pucao na njih. Ali ova kopilad su jaka“, dodao je Miša.

Nišandžija izrazio zabrinutost zbog laserskog sistema za navođenje tenka Leopard

Što se tiče njegove uloge nišandžije, Miša navodi da prvenstveno koristi fragmentarnu municiju za gađanje neprijateljskih rovova.

On opisuje da njegova taktika uključuje gađanje u drvo, što dovodi do toga da se fragmenti šire u različitim pravcima, što na kraju uzrokuje žrtve među onima u rovu.

Ovaj pristup ima za cilj da efikasno neutrališe neprijateljske snage, prema informacijama koje je dao sagovornik časopisa.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog laserskog sistema za navođenje tenka Leopard, posebno kada se gađaju „sekundarne mete“ tokom noćnih operacija.

tri od šest vozila za čišćenje mina leopard 2r koje je finska donirala ukrajini izgubljena su na istom terenu.
tri od šest vozila za čišćenje mina leopard 2r koje je finska donirala ukrajini izgubljena su na istom terenu.

Miša je napomenuo da su zbog ovog problema neophodna redovna prilagođavanja. Nišandžija je napomenuo da je uobičajena praksa nemačkih tenkova da se stabilizujući „modul“ za navođenje često menja.

Ukrajinski vojnici su prošli obuku u Nemačkoj od sredine februara do kraja marta pre nego što su se uključili u kontraofanzivnu operaciju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je potvrdio da su ukrajinske trupe pokrenule očekivanu ofanzivu na različitim sektorima fronta, raspoređujući značajnu opremu i ljudstvo. Trenutno je u toku treći talas.

Međutim, oružane snage Ukrajine naišle su na značajan neuspeh tokom ofanzive na frontu Zaporožja, koja je privukla veliku pažnju zbog destruktivnog ishoda i naknadnog napuštanja više borbenih vozila pešadije američke proizvodnje Bredli i tenkova Leopard 2.

2 leopard 2a6 i m2a2 ods bradley
uništena ukrajinska oprema

Nemačka se takođe suočila sa poteškoćama u zameni uništene vojne opreme na teritoriji Ukrajine. Ovo je izjavio nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. Nećemo moći da zamenimo svaki uništeni Leopard, ali ćemo povećati isporuku starih tenkova, stav je Nemačke.

Ukrajinsko osoblje je konstatovalo da borbe u Ukrajini iziskuju velike troškove ukrajinskim snagama, o čemu svedoči prizor šištanja i krvavih vojnika koji su odvedeni u bolnice nekoliko kilometara iza linija fronta.

Prema dostavljenom izveštaju, medicinsko osoblje na liniji fronta prijavilo je značajan porast broja ranjenih pojedinaca poslednjih dana, dok je ukrajinski obaveštajac odgovoran za nadgledanje celog južnog fronta podelio sa Špiglom izveštaje o značajnim gubicima u ljudstvu i oprema.

Pored toga, publikacija je obavila intervjue sa vojnicima iz nacionalističkog bataljona „Azov“. Prema njihovim pričama, tokom kontraofanzive, bilo je slučajeva da su dve ukrajinske jedinice greškom otvorile prijateljsku vatru.

Borci Azova su takođe potvrdili da su ruske trupe zaplenile dva tenka kao ratne trofeje, što je dodatno pogoršalo komplikacije sa kojima se suočavaju ukrajinske snage.

Bez obzira na to, iako je Kijev doživeo gubitak nekih od svojih tenkova nemačke proizvodnje tokom sukoba koji je u toku, mnogi stručnjaci su navodno očekivali ovaj ishod zbog značajne prednosti u defanzivi koju ima Rusija.

Kao odbrambena snaga, Moskva je efikasno upotrebila artiljerijske udare, koji su izložili ukrajinsku opremu pojačanoj neprijateljskoj vatri, što je rezultiralo gubitkom tenkova i pešadijskih vozila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave