NaslovnaNovostiUkrajinci pokušavaju da podele rusku odbranu u Zaporožju: kontrolišu Pjatihatki i napadaju...

Ukrajinci pokušavaju da podele rusku odbranu u Zaporožju: kontrolišu Pjatihatki i napadaju Rabotino

Razvoj događaja dolazi sa Zaporiškog fronta dok ukrajinske snage šire treći talas svoje kontraofanzive.

Ukrajinci kontrolišu periferiju i skoro čitavo naselje Pjatihatki koje se nalazi na deonici puta Orehov-Vasiljevka u Zaporožskoj oblasti. O prodoru u predvorja mesta Pjatihatki smo izveštavali i juče.

Istovremeno Oružane snage Ukrajine već su u napadu na liniju Rabotino-Verbove.

Ukrajinske snage pokušavaju da zabiju klin između Urozaina i Novodonjecka u pravcu Kermenčuka.

Operativni status – klin između Urozaina i Novodonjecka

Prema Rusima, teške borbe se vode na tri tačke duž linije kontakta u Zaporožju:

  • Ukrajinska armija napreduje u pravcu Novodonjecka. Ukrajinci su uspeli da napreduju između Urožajnoja i Novodonjeckog. Oružane snage Ukrajine su napale uz značajne pešadijske snage i tenkovsku podršku. Ukrajinci su uspeli da napreduju duž dva naselja. Najverovatnije će ih Ukrajinci zaobići i nastaviti ka Staromlinifki – Kermenčuk.
  • Oružane snage Ukrajine uz pomoć NATO tenkova i borbenih vozila pešadije napale su ujutru u pravcu Orehovskog na liniji Rabotino-Verbove.
  • Situacija je kritična u Pjatihatkiju. Ruske snage će uskoro morati da pređu u kontranapad ili da se povuku na bolje odbrambene položaje.

Ukrajinski napad na Rabotino – meta Tokmak

U pravcu Zaporožja, Oružane snage Ukrajine napadaju položaje ruske vojske u rejonu Rabotino pokušavajući da probiju rusku odbranu prema Tokmaku.

“Ukrajinske formacije su uspele da steknu neke nove pozicije. Ovo je okrug Dorozhnjanka, gde prolazi put za Pologi. Prve borbe počele su ujutru 15. juna.

Ukrajinske trupe i oklopna vozila NATO-a pokrenuli su novi talas ofanzivnih operacija kod Orehova na liniji Rabotino-Verbove.

U okruženju se nalaze snage 291. i 70. puka ruske armije, specijalne snage i artiljerija.

Ukrajinska vojska je izvršila pripremu koristeći artiljeriju. Oružane snage Ukrajine već su pretrpele prve gubitke u oklopnim vozilima i pešadiji.

Ukrajinska pešadija izvodi prvu dnevnu ofanzivu poslednjih godina, pre čega je dala prednost noćnim ofanzivnim operacijama.

Ruske snage su već odbile dva talasa ukrajinskih napada. Posle gubitaka u oklopnim vozilima, ukrajinski komandanti su ponovo poslali pešadiju u trećem talasu napada uz minimalnu podršku oklopa”, rekli su ruski izvori.

Jedno od najvećih iznenađenja ukrajinske kontraofanzive do sada je to koliko se Rusija agresivno borila u sivoj zoni fronta. Naime, postavili su minska polja daleko ispred svojih glavnih utvrđenja i dosledno su vršili kontranapad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave