NaslovnaNovostiPočeo treći talas napada: ukrajinska pešadija probila rusku odbranu i ulazi u...

Počeo treći talas napada: ukrajinska pešadija probila rusku odbranu i ulazi u Pjatihatki u Zaporožju!

Rusi javljaju o „strašnim bitkama“ u regionu. Prema Rusima, treći talas napada počeo je tako što su Ukrajinci poslali talase pešadije u Pjatikhakti bez brojanja žrtava. Ruski mediji govore o „zastrašujućim bitkama“ u regionu.

Pjatikhakti brani 19. divizija i 429. motorizovani puk ruske armije, dok postoji odbrambena linija sa zastarelim tenkovima T-55 i T-64 u artiljerijskoj ulozi.

Prema informacijama, ukrajinska vojska je juče ujutru započela ofanzivu uz teške borbe u Vasiljevskom okrugu. Ukrajinska vojska je prevezla dodatne snage i uz podršku tenkova talas za talasom napada uspela da uđe u preddvorje sela.

Nastavljaju se žestoke borbe u zapadnim delovima sela, a Oružane snage Ukrajine zauzimaju prve kuće naselja Pjatikhakti. Snage ruske 19. divizije u kontranapadu. Nekoliko puta su uspeli da odbiju ukrajinsku ofanzivu pre nego što su OSU konačno ušle u naselje.

Ruska artiljerija u toj oblasti deluje sa MLRS, minobacačima, tenkovima i helikopterima Ka-52. „Ukrajinska 128. brigada, pošto je pretrpela velike gubitke u oklopu od ATGM-a i helikoptera, šalje ljudske talase. Samo pešadija“, javljaju ruski komandanti

U početku je ukrajinska vojska izvela operacije razminiranja u oblasti Pjatikhakti da bi nastavila sa ofanzivnim operacijama. Pod artiljerijskim zaštitom, oklopna grupa Oružanih snaga Ukrajine sa do 15 tenkova i dve pešadijske čete 128. brdske brigade krenula je u napad od Lobkova do Pjatihatkija.

Preživeli vojnici su se povukli u oblast Lobkove. Uprkos prvobitnom neuspehu, ukrajinske snage već drugi dan opsedaju Pjatihatki.

Ukrajinska armija je premestila nove snage na liniju Kamenskoje-Lobkove-Pjatihatki nakon što je odbijen početni napad iz Vasiljevskog okruga.

Prema operativnom izveštaju Rusa:

  • Proteklih dana, ukrajinska vojska se pregrupisala i prebacila snage na stranu Kamenski-Lobkove kako bi intenzivirala napore za zauzimanje naselja Pjatihatki i Žerebjanka u Vasiljevskom okrugu Zaporoške oblasti.
  • Ujutru 16. juna snage 128. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine uz podršku tenkova krenule su u ofanzivna dejstva. BMP-ovi su iskrcali pešadiju sa strane Lobkove, a tenkovi su otvorili vatru na ruske položaje.
  • Tokom napada ukrajinska vojska je uspela da uđe u zapadnu periferiju sela.
  • Potpomognuta tenkovskom i artiljerijskom vatrom, četa 128. gardijske brigade Oružanih snaga Ukrajine, uprkos značajnim gubicima, uspela je da zauzme nekoliko kuća, napredujući u talasima.
  • Vojnici 19. divizije ruske armije izvršili su kontranapad nekoliko puta, ali je ukrajinska armija ponovo uspela da uđe u nove talase na zapadnu periferiju Pjatihatkija.
  • Tokom borbi, ATGM, artiljerijska i avijacijska vatra uništila je do 9 oklopnih vozila, uključujući tenkove.
  • Takođe, tokom bitke, uništena su neprijateljska oruđa na vatrenim položajima.
  • Posle pretrpljenih gubitaka u oklopnim vozilima, komanda Oružanih snaga Ukrajine ponovo je počela da šalje samo pešadiju.
  • Uveče i ujutru borbe su nastavljene i traju.
  • Sada su Oružane snage Ukrajine dobile naređenje da zauzmu zapadni deo sela i uvode nove snage u bitku.
  • Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju da pucaju iz haubica, MLRS, Tos-1, minobacača, tenkova i Ka-52
  • U bližoj pozadini zabeležen je dolazak novih vojnih snaga. Ukrajinska vojska je okupila snage da ih transportuje kada probiju rusku odbranu u ovoj oblasti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave