NaslovnaNovostiŽrtve ukrajinskih vojnika višestruko brojnije do stanovnika zauzetih sela u kontraofanzivi

Žrtve ukrajinskih vojnika višestruko brojnije do stanovnika zauzetih sela u kontraofanzivi

Ukrajinska vojska je navodno zauzela od ruskih snaga sedam sela koja se prostiru na samo 90 kvadratnih kilometara od početka svoje kontraofanzive 4. juna.

Ukrajinski zvaničnici su 11. juna saopštili da su njihove trupe zauzele sela Novodonjecko, Blagodatnoje, Storojevoje, Makarovka i Neskučnoje u regionu Donjecka. Sledećeg dana, 12. juna, zvaničnici su saopštili da su sela Lokbovoje i Novodarovka u oblasti Zaporožja takođe ponovo pod kontrolom Ukrajine.

Mejnstrim mediji su naveliko izveštavali o osvajanju sedam malih sela kao o „početnom uspehu“, uprkos činjenici da su locirana kilometrima od prve linije odbrane ruske vojske u sektorima Zaporožja i južnog Donjecka.

Pre početka ruske operacije u Ukrajini Novodonjecko je bilo naseljeno samo 327 ljudi, Makarovka 258, Blagodatnoe 1097, Storojevoe 96, Neskučnoe 644, Lokbovoe 99, a Novodarovka nije imala više od 51 stanovnika.

Kijevske snage su platile visoku cenu da zauzmu ova mala sela. Sudeći prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, oko 10.000 je ubijeno ili ranjeno od početka kontraofanzive. Mnoge od žrtava NATO je obučavao u bazama van Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je u nedavnim izjavama otkrio da je Ukrajina izgubila 186 tenkova i 418 oklopnih vozila u toku kontraofanzive.

Predsednik Rusije je tvrdio da je oko 30 odsto opreme koju je Zapad isporučio kijevskim snagama uništeno, uključujući glavne borbene tenkove „Leopard 2” nemačke proizvodnje i borbena vozila pešadije „Bredli” američke proizvodnje.

Uprkos velikim gubicima i za sada malom uspehu, kijevske snage su 17. i 18. juna pokrenule novu seriju napada velikih razmera na Zaporožje i južni Donjeck. Teške borbe se sada vode na nekoliko frontova u dva sektora.

Jedno od najvećih iznenađenja ukrajinske kontraofanzive do sada je to koliko se Rusija agresivno borila u sivoj zoni fronta. Naime, postavili su minska polja daleko ispred svojih glavnih utvrđenja i dosledno su vršili kontranapad.

Zarobljeni ukrajinski tenk opremljen sa 6 tona TNT-a i upućen „autopilotom“ u pravcu ukrajinske pozicije. Tenk se onesposobi nakon vožnje preko mine, a zatim eksplodira nakon što ga pogodi RPG.

Čini se da je Ukrajina izgradila svoj kontraofanzivni plan zasnovan na željama zapadnih političara i preporukama mejnstrim medija. Sada trupe plaćaju cenu.

Ministarstvo odbrane Rusije: snage Kijeva izgubile 200 vojnika i 33 tenka samo tokom napada na Zaporožje

Ministarstvo odbrane Rusije je 18. juna saopštilo da su kijevske snage izvele nove napade na sektore Zaporožje, Južni Donjeck i Donjeck.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je najaktivnija akcija bila u Zaporožju, gde su velike ukrajinske snage napale.

Tri ukrajinske taktičke grupe, potpomognute tenkovima i oklopnim borbenim vozilima, izvele su neuspešne pokušaje ofanzive u nekoliko talasa u blizini naselja Novopokrovka, Novodanilovka i Mala Tokmačka. Sve napade je odbila ruska grupa snaga, avijacija i artiljerija Vostok, saopštilo je ministarstvo.

Pored toga, četiri ukrajinska konvoja gađana su artiljerijskom vatrom u blizini Male Tokmačke. U toku granatiranja uništeno je devet tenkova, deset borbenih vozila pešadije i do deset drugih borbenih oklopnih vozila.

ukrajinski tenk leopard 2a6 ostao bez topa tokom bitke
ukrajinski tenk leopard 2a6 ostao bez topa tokom bitke

Ministarstvo je saopštilo da su ukupni gubici kijevskih snaga u Zaporožju iznosili 200 vojnika, 33 tenka, 30 borbenih vozila pešadije i 35 borbenih oklopnih vozila.

U međuvremenu, u sektoru Južnog Donjecka, odbijena su četiri ukrajinska napada u blizini naselja Novodonjecko, Rovnopolj u Donjeckoj oblasti i Novodovarovka u regionu Zaporožja u blizini isturenog dela Vremevka.

Kijevske snage su u ovom sektoru izgubile 380 vojnika, 35 tenkova, 33 borbena vozila pešadije, uključujući dva vozila američke proizvodnje, 38 borbenih oklopnih vozila, uključujući jedan oklopni transporter Stryker američke proizvodnje i jednu haubicu D-20, prema ruskom ministarstvu.

U Donjeckom sektoru ruska grupa snaga Jug odbila je osam napada u blizini naselja Kirovo, Pervomajskoje, Krasnogorovka, Nevelskoje i Mariinka.

Ruski ratni avioni su takođe izvršili udare na jedinice 79. desantno-jurišne brigade, 110. mehanizovane brigade i 129. brigade Teritorijalne odbrane u blizini naselja Novgorodskoje, Avdejevka i Pobeda.

Ukrajinski gubici u ovom sektoru iznosili su 210 vojnika, jedno borbeno vozilo pešadije, jedan oklopni transporter, tri motorna vozila, dva kamioneta i jedan višecevni raketni sistem BM-21 Grad.

Sve u svemu, čini se da je kijevski režim odlučio da pojača svoje napade preko linije fronta u pokušaju da nadoknadi početni neuspeh svoje takozvane prolećne kontraofanzive.

Ukrajinske snage su do sada platile visoku cenu za zauzimanje sedam malih sela koja se nalaze kilometrima udaljena od prve ruske odbrambene linije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave