NaslovnaNovostiKijev zahteva rakete sa dometom od 200 km; Britanija već napravila korak,...

Kijev zahteva rakete sa dometom od 200 km; Britanija već napravila korak, Švedska i Nemačka se kolebaju

Zamenik ministra odbrane iz Kijeva Volodimir Havrilov tvrdi da ukrajinska vojska preuzima inicijativu na frontu. Međutim, da bi ostvarile pobedu, Oružanim snagama Ukrajine je potrebno oružje većeg dometa i visoke preciznosti, kaže ovaj zvaničnik.

Ukrajina preuzima inicijativu na bojnom polju, ali da bi pojačali napade, ukrajinskim borcima je potrebno oružje dometa od 200 kilometara, kaže zamenik ministra odbrane u Kijevu Volodimir Havrilov.

„Svi naši vojni planovi se realizuju prema procenama. Glavni cilj savremenog ratovanja je da dobijemo potpunu sliku bojnog polja, da znamo položaj neprijatelja, kao i da budemo u stanju da izvršimo visokoprecizne udare na velikim daljinama. Odnosno, imati oružje koje može da pogodi neprijatelja na udaljenosti do 200 kilometara“, napisao je zvaničnik na Telegram nalogu Ministarstva odbrane Ukrajine.

Prema rečima Havrilova, Ukrajina je trenutno na putu da dobije lovce, koji će, nada se, pomoći u zaštiti ukrajinskog neba od balističkih raketa i drugih vrsta vazdušnih ciljeva koje su lansirali Rusi.

Do sada je samo Britanija dostavila rakete većeg dometa – Storm Shadow. Ukrajinski zvaničnici su uputili zvaničan zahtev Nemačkoj da dobije slične rakete tipa Taurus, dok bi se Švedska, koja čeka članstvo u NATO, mogla pridružiti državama koje isporučuju takvu opremu.

U saopštenju švedskog ministra odbrane pominje se buduća kupovina raketa dugog dometa za Ukrajinu. Međutim, kako su odmah primetili ukrajinski mediji, referenca na ovu isporuku je obrisana, a poruka je ostala u Guglovoj istoriji pretrage.

svedsko saopstenje izmenjeno medutim gugl pamti
svedsko saopstenje izmenjeno medutim gugl pamti

Švedska bi mogla čak i da finansira britansku isporuku projektila Storm Shadow, smatraju pojedini zapadni stručnjaci, ali postoji i varijanta projektila Joint Strike – vazdvazduhoplovne verzije poznatog protivbrodskog NSM, koji može da pogodi kopnene ciljeve.

Švedska takođe ima svoju „nacionalnu“ raketu RBS 15, koja u varijanti Mk IV/Gungnir može da pogodi kopnene ciljeve

RBS 15 je u osnovi dalekodometni protivbrodski raketni sistem razvijen od strane švedske odbrambene kompanije Saab. Namenjen je za napad na površinske ciljeve kao što su brodovi i obalni objekti, kako sa kopnenih tako i sa morskih platformi.

Domet je 200 km (Mk IV – lansiranje sa kopna i mora) ili 300 km (Gungnir – lansiranje sa kopna i mora). Zanimljiva karakteristika oba tipa raketa RBS15 je da se mogu lansirati sa kopnenih stanica ili brodova.

Obe varijante rakete RBS 15 su teške 650 kg, sa bojevom glavom od oko 200 kg, i lansiraju se na malu visinu da bi probili protivvazdušnu odbranu.

Saab RBS 15 Gungnir, predstavljen 2018. godine. Janes video.

Evo nekih ključnih karakteristika i mogućnosti Saab RBS 15:

  1. Domet: RBS 15 ima domet do 200 kilometara, u zavisnosti od verzije i platforme za lansiranje. Omogućava napad sa bezbedne udaljenosti dok se raketa vođena ka cilju.
  2. Sistem vođenja: Raketa koristi inercijalni navigacioni sistem u kombinaciji sa aktivnim radarom za vođenje u završnoj fazi. Takođe ima mogućnost ažuriranja putanje tokom leta putem podatkovnih veza, što poboljšava preciznost i fleksibilnost.
  3. Napad na ciljeve: RBS 15 može napasti različite ciljeve, uključujući pomorske brodove, luke i kopnene ciljeve u blizini obale. Može leteti tik iznad površine mora kako bi izbegao detekciju i presretanje.
  4. Bojeva glava: Raketa nosi visokoeksplozivnu bojevu glavu dizajniranu za nanosjenje značajne štete cilju. Bojeva glava može biti prilagođena za različite vrste ciljeva, uključujući brodove različitih veličina.
  5. Fleksibilnost platforme: RBS 15 se može lansirati sa različitih platformi, uključujući brodove, podmornice i kopnene lansere. Ta fleksibilnost omogućava efektivnu integraciju u različite odbrambene sisteme i operativne scenarije.
  6. Protivmere: Raketa je opremljena naprednim protivmerama radi poboljšanja efikasnosti protiv protivničkih odbrana. Ove protivmere uključuju elektronske sposobnosti, mamce i izbegavajuće manevre.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave