NaslovnaNovostiPo uzoru na Britance, nemački poslanik traži slanje krstarećih raketa Taurus, dometa...

Po uzoru na Britance, nemački poslanik traži slanje krstarećih raketa Taurus, dometa 500 km Ukrajini

Nemački zvaničnik je predložio da se nemačke krstareće rakete TAURUS ponude ukrajinskim oružanim snagama.

U intervjuu za RND, nemački poslanik Roderich Kiesevetter pozvao je na obezbeđivanje nemačkih krstarećih raketa.

On je naglasio da bi krstareće rakete TAURUS dometa do 500 kilometara mogle da budu „veoma koristan doprinos Nemačke” i da „ovde više ne bi trebalo da bude crvenih linija”.

Roderih Kizeveter je viđen kao jedan od najuticajnijih nemačkih poslanika u oblasti bezbednosti i odbrane ali i jedan od najglasnijih pro-ukrajinskih fanatika. Član je spoljnog komiteta Bundestaga i predstavnik Hrišćansko-demokratske unije.

Nemačka ima mali broj visokopreciznih vođenih raketa, ali one mogu da daju posebno važan doprinos borbenim sposobnostima Ukrajine i omogućiće udar na rusku vojnu infrastrukturu daleko iza linija fronta, smatraju tvrdokorni zagovornici naoružavanja Ukrajine.

„Pre deset godina za Bundesver je kupio oko 600 takvih krstarećih raketa, ali je navodno još samo oko 150 njih u funkciji“, dodao je nemački političar.

Kizeveter je istakao da bi bilo “razumnije” da se ove navođene rakete koriste u Ukrajini nego da se skladište u Nemačkoj.

Krstareća raketa TAURUS KEPD 350 je dizajnirana da pogodi neprijateljske ciljeve na udaljenosti do 500 km. Projektil težine 1.400 kg i dužine 5 metara razvila je kompanija Taurus Sistems GmbH. Kompanija je formirana između MBDA Deutschland i švedske kompanije Saab Bofors Dynamics AB.

Kao što znamo, nedavno je Velika Britanija potvrdila isporuku krstarećih raketa Storm Shadow Ukrajini. Britanija je dobila uveravanja od ukrajinske vlade da će se rakete naovdno koristiti samo za ciljanje “ruskih okupacionih snaga sada na suverenoj teritoriji Ukrajine”.

storm shadow u siriji
storm shadow u siriji

Primera neodrživosti te teze, juče u oblasti Belgorod u Rusiji, ruske snage bezbednosti zarobili su i uništili ukupno 6 borbenih vozila pešadije američke i poljske proizvodnje.

Storm Shadow zapravo ima prilično dugu istoriju, jer je razvijena na bazi francuskog aviona Apach od strane MBDA sredinom 1990-ih i ušla je u službu u oružanim snagama Velike Britanije i Francuske počev od 2003. Ova raketa je dizajnirana da taktičko naoružanje avioni – Tornado, Rafale, Mirage 2000 i Eurofighter, odnosno višenamenski lovci.

Istovremeno, sama raketa je pogodna za gađanje najvažnijih neprijateljskih ciljeva, uključujući komandna mesta, vazdušne baze, skladišta goriva i municije, baze za skladištenje opreme, brodove i druge objekte čije je uništavanje blagovremeno s obzirom na cenu same rakete.

Maksimalni domet Storm Shadow je 560 kilometara. Međutim, smatra se da je Ukrajina dobila degradiranu izvoznu verziju sa dometom od 250 kilometara.

po uzoru na britance nemacki poslanik trazi slanje krstarece rakete taurus dometa 500 km ukrajini
TAURUS KEPD 350

Sa druge strane, TAURUS KEPD 350 je krstareća raketa zemlja-zemlja koja je razvijena u Nemačkoj. “TAURUS” je akronim za “Tactical Airborne Universal Rocket System” (Taktički vazdušno-prenosivi univerzalni raketni sistem), dok “KEPD” predstavlja skraćenicu za “Kurzstrecken-Entwicklung für Präzisions-Doppelzweckwaffe” (Razvoj kratkog dometa za precizno dvostruko oružje).

TAURUS KEPD 350 je dizajnirana da bude snažna i precizna raketa koja može da se lansira iz aviona za ciljeve na zemlji, kao što su bunkeri, komandni centri i drugi ključni objekti. Raketa ima domet od oko 500 kilometara i opremljena je naprednim navigacijskim sistemom i senzorima koji omogućavaju visoku preciznost udara.

Ova raketa ima sposobnost izbegavanja protivvazdušne odbrane protivnika i koristi sistem za navigaciju po terenu kako bi pronašla i uništila cilj. Osim toga, TAURUS KEPD 350 može nositi različite vrste bojevih glava, uključujući visoko eksplozivne ili bunker-buster varijante, u zavisnosti od specifičnih operativnih zahteva.

TAURUS KEPD 350 se koristi u vojnim snagama nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Švedsku, Južnu Koreju i druge. Ova raketa predstavlja značajan element u sposobnosti ovih zemalja za izvršavanje preciznih udara na velike udaljenosti i sa visokom tačnošću.

TAURUS KEPD 350NO krstareća raketa

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave