NaslovnaNovostiIzrael najavio sopstvene sisteme za presretanje hipersoničnih raketa - SkySonic

Izrael najavio sopstvene sisteme za presretanje hipersoničnih raketa – SkySonic

Izraelska odbrambena kompanija Rafael saopštila je da već tri godine rade na sistemu za presretanje hipersoničnih raketa pod nazivom SkySonic. Novi razvoj će biti prikazan na aeromitingu u Le Buržeu sledeće nedelje.

SkySonic je projektil presretač sposoban da uništi mete brzinom do 10 Maha, tvrde Izraelci. Ova činjenica ovaj sistem stavlja u rang sa najnaprednijim sistemima protivvazdušne odbrane na svetu, uključujući i mogućnost da se izbori sa najnovijim hipersoničnim pretnjama.

Interesovanje za hipersonične tehnologije u svetu je u naglom porastu. Napominjemo da je Iran početkom juna predstavio sopstvenu hipersoničnu raketu Fattah, rekavši da je sposobna za brzine od 12 do 13 maha.

Komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), brigadni general Amir-Ali Hadžizadeh, tokom predstavljanja u Teheranu hipersonične rakete „Fattah“ (Osvajač), rekao je da je Iran sada jedna od četiri zemlje koje imaju tehnologiju za proizvodnju hipersonične rakete.

„Raketa koja je danas predstavljena je jedinstvena u svetu… Ovim otkrićem Iran je postao jedna od četiri zemlje koje poseduju ovu tehnologiju“, rekao je on.

Prvenstveno kao odgovor na ovu vrstu pretnje razvijen je izraelski sistem SkySonic.

Razvoj i implementacija hipersoničnih sistema za presretanje raketa jedan je od ključnih zadataka u oblasti odbrane za mnoge zemlje. Upravo zbog činjenice da hipersonične rakete imaju veliku brzinu i manevarsku sposobnost, što ih čini užasno teškim za presretanje.

Detalji o sistemu SkySonic još nisu objavljeni, međutim, očekuje se da će više informacija o ovom obećavajućem razvoju biti predstavljeno na predstojećem Le Bourget Air Show-u.

Iran tvrdi da bi projektil mogao da pogodi Izrael za 400 sekundi

Hadžizade je u novembru tvrdio da je Iran razvio novu hipersoničnu raketu koja bi mogla da stigne do Izraela za 400 sekundi.

U to vreme, iranski list Sobh-e-Sadegh objavio je naslov na hebrejskom, koji je glasio „400 sekundi: general Amir Ali Hadžizadeh, komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde Islamske revolucije, rekao je da je Iran nabavio tehnologiju za hipersonične rakete“ .

Hadžizadeh je tada rekao da je Iran uspeo da razvije naprednu hipersoničnu balističku raketu koja bi mogla da dosegne svemir i da gađa odbrambene sisteme raketa. „Ovaj sistem ima veoma veliku brzinu i ima mogućnost manevrisanja u atmosferi i van nje“, rekao je tada.

fattah u letu
fattah u letu

„Dok se Sjedinjene Države i dalje muče sa svojim programom hipersoničnih projektila, iznenada, Iran je razvio svoju prvu hipersoničnu raketu koja menja ravnotežu snaga“, prokomentarisala je Marina Miron, naučni saradnik sa King’s Univerziteta London.

Miron smatra da će iranski novi projektil imati ozbiljne implikacije i da će “promeniti odnos snaga, ne samo na Bliskom istoku već i u svetu”. Pentagon je odbio da komentariše.

Portparol američkog ministarstva odbrane za region Bliskog istoka, potpukovnik vojske Rob Lodevik, samo je rekao da je Pentagon „dobro svestan“ izveštaja i da je i dalje „skeptičan“.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave