NaslovnaNovostiRusija: samo S-400 i S-500 mogu da obaraju hipersonične rakete, uprkos tvrdanjma...

Rusija: samo S-400 i S-500 mogu da obaraju hipersonične rakete, uprkos tvrdanjma zapada da Patriot obara Kindžale

Zamenik ruskog premijera tvrdi da su samo ruski PVO sistemi sposobni da unište hipersonične rakete, uprkos tome što zapad tvrdi kako su američki Patrioti oborili hipersoničnu raketu Kinžal.

U intervjuu, zamenik premijera Denis Manturov, koji je i šef Ministarstva industrije i trgovine, izrazio je poverenje u sposobnosti ruskih sistema protivvazdušne odbrane, ističući njihove prednosti i napredak.

Manturov je samouvereno izjavio da Rusija nadmašuje svoje konkurente po količini i kvalitetu u borbenoj avijaciji. On je naveo da su ruski PVO sistemi jedini sposobni da se uspešno suprotstave „sopstvenom jedinstvenom hipersoničnom oružju“.

Prema rečima vicepremijera, Rusija je razvila nekoliko novih sistema protivvazdušne odbrane koji prevazilaze strane kolege.

Prva javno dostupna fotografija S-500 @mod_russia
Prva javno dostupna fotografija S-500

Značajni primeri uključuju sisteme protivvazduhoplovne/protivraketne odbrane dugog dometa S-400 i S-500, P-350 „Vitjaz“ i komplekse „Buk-M3“, „Tor-M2“ i „Pancir-S“. Podsetimo, nedavno je PVO sistem S-350 Vitez postigao dostičnuće bez presedana obaranjem ukrajinskog aviona u „automatskom režimu“.

Državni medij RIA Novosti saopštio je da je Ruska Federacija jedina zemlja koja ima hipersonične rakete poput rakete Kindžal i protivbrodske rakete Cirkon.

Tvrdnje koje je izneo zamenik ruskog premijera su u direktnoj suprotnosti sa nedavnim tvrdnjama Ukrajine, koja tvrdi da je uspešno presrela nekoliko ruskih projektila Kindžal koristeći donirani PVO sistem Patriot.

S druge strane, ruski zvaničnici su ranije potvrdili da je raketa Kindžal uništila kijevski američki PVO sistem Patriot. U to vreme, nakon osporavanja i smišljanja šta činiti, Sjedinjene Države su ipak priznale da je sistem PVO pretrpeo štetu od ruskog udara, ali su navodne neophodne popravke završene brzo, za nekoliko dana.

Zvaničnici Ukrajine su nebrojano put istakli značaj sistema PVO Patriot kao najvažnijeg oruđa za suzbijanje neposredne pretnje koju predstavljaju ruske balističke rakete, dok paralelno zahtevaju da dobiju 50 Patriot sistema, količina za koju tvrde da bi im pomogla.

patriot
patriot

Ranije Kijev nije mogao efikasno da presretne ove ni mnoge druge rakete. Međutim, integracija sistema Patriot sa drugim zapadnim sistemima protivvazdušne odbrane, uz ukrajinsko oružje iz sovjetske ere, ojačalo je sposobnost Kijeva da se suoči sa nekoliko pretnji.

Sukob u Ukrajini poslužio je kao poligon za testiranje širokog spektra novog oružja, uključujući samoubilačke bespilotne letelice i tehnologije sajber ometanja.

Ukrajina trenutno poseduje dva kompletna sistema Patriot, jedan dobijen iz Sjedinjenih Država i jedan iz Nemačke. Kijev tvrdi da su popravljeni i ispravni. Prema budžetskim dokumentima Pentagona, svaki sistem Patriot nosi približnu cenu od milijardu dolara i potrebno je dve godine da se izgradi.

Pored toga, presretači rakete koje koristi sistem mogu koštati i do 4 miliona dolara svaka. S obzirom na značajne troškove i ograničenu dostupnost presretača raketa, ukrajinski operateri su primorani da donose razumne odluke u vezi sa njihovom upotrebom.

Vol Strit Žurnal, pozivajući se na direktora pomenute kompanije Grega Hejsa, piše da proizvođač planira da poveća proizvodnju svojih sistema na 12 jedinica godišnje.

ukrajinska vojska savladava sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj
ukrajinska vojska savladavala je sistem protivvazdusne odbrane patriot u nemackoj

Istovremeno, ova odluka je zasnovana na rastućoj potražnji, navodno izazvanoj uspešnom upotrebom kompleksa u Ukrajini. Govoreći o povećanju proizvodnje, Hejns je dodao da kompanija planira da prebaci još 5 sistema u Kijev do kraja sledeće godine

Direktor kompanije Raytheon Technologies je naglasio da su ukrajinski stručnjaci uspeli da usavrše softver američkog sistema, što je omogućilo Oružanim snagama Ukrajine da presretnu do 90% pretnji koje dolaze, dakle skoro svih projektila koje Rusija pošalje, uključujući hipersonični Kinžal.

Pored svega navedenog, autori članka pišu da je upravo uništenje rakete H-47, čije se presretanje smatralo nemogućim, najviše impresioniralo Zapad. Kao dodatni argument, Vol Strit Žurnal navodi reči komandanta 96. protivvazdušno-raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Jaremenka.

Jarmenko je izjavio da je pre uništenja Kinžala od strane ukrajinskih PVO stručnjaka koristeći Patriot kompleks, niko na svetu nije bio 100% siguran u mogućnosti američkih sistema.

Generalno, izjava direktora kompanije Raytheon Technologies, ​​kao i sam članak u američkom izdanju, je očigledno pokušaj promovisanja kompleksa Patriot, kao i popravljanja ugleda u jeku nedavnih događaja.

klicko pored betonske bombe
klicko pored betonske bombe

Za sada, nijedan dokaz, osim fotografije gradonačelnika Kijeva Klička pored nekog nerazumljivog fragmenta za koji verujemo da je betonska bomba, dok definitivno nije deo ruske hipersonične rakete, nikada nije obezbeđen.

6 KOMENTARA

  1. I amerikanci su se ” spustili na Mesec”. Tako i stara kanta patriot kojoj kroz uši prolaze prastari Skadovi, sada ” obara” Kinžal. Holivud i EPP su čudo, ali za glupe i naivne.

  2. Тачно!!!
    “Патриот системи” су из 80.-90.-тих година.(“Алан Форд”-ски речено из времена док су још трамвај вукли коњи!).

    • Na YouTube je jedno veoma poučno video gde čovek lepo objašnjava zašto su Ukrajinci mislili da su oborili 6 Kindzala, a ustvari nisu oborili ni jedan.
      Video je pod nazivom Patriot vs Kinzhal

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave