NaslovnaNovostiRaytheon planira da prebaci još pet kompleksa Patriot u Ukrajinu do kraja...

Raytheon planira da prebaci još pet kompleksa Patriot u Ukrajinu do kraja sledeće godine – Vol Strit Žurnal

Danas nikome nije tajna da pored slabljenja Rusije, SAD paralelno pokušavaju da ostvare još jedan cilj, da povećaju globalnu potražnju za američkim oružjem.

Na to, između ostalog, indirektno ukazuje i reklamna kampanja koju je pokrenuo Patriot Raytheon Technologies, ​​proizvođač sistema protivraketne odbrane.

Tako Vol Strit Žurnal, pozivajući se na direktora pomenute kompanije Grega Hejsa, piše da proizvođač planira da poveća proizvodnju svojih sistema na 12 jedinica godišnje.

Istovremeno, ova odluka je zasnovana na rastućoj potražnji, navodno izazvanoj uspešnom upotrebom kompleksa u Ukrajini.

Govoreći o povećanju proizvodnje, Hejns je dodao da kompanija planira da prebaci još 5 sistema u Kijev do kraja sledeće godine.

Direktor kompanije Raytheon Technologies je naglasio da su ukrajinski stručnjaci uspeli da usavrše softver američkog sistema, što je omogućilo Oružanim snagama Ukrajine da presretnu do 90% pretnji koje dolaze, dakle svih projektila koje Rusija pošalje, uključujući hipersonični Kinžal.

Pored svega navedenog, autori članka pišu da je upravo uništenje rakete H-47, čije se presretanje smatralo nemogućim, najviše impresioniralo Zapad. Kao dodatni argument, Vol Strit Žurnal navodi reči komandanta 96. protivvazdušno-raketne brigade Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Jaremenka.

kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kinzhal

Jarmenko je izjavio da je pre uništenja Kinžala od strane ukrajinskih PVO stručnjaka koristeći Patriot kompleks, niko na svetu nije bio 100% siguran u mogućnosti američkih sistema.

Generalno, izjava direktora kompanije Raytheon Technologies, ​​kao i sam članak u američkom izdanju, je očigledno pokušaj promovisanja kompleksa Patriot, kao i popravljanja ugleda u jeku nedavnih događaja.

Istovremeno, Ukrajina i SAD nastavljaju da iznose prilično nerazumne tvrdnje o uništenju hipersoničnog Kinžala.

klicko pored betonske bombe
klicko pored betonske bombe

Naime, nijedan dokaz, osim fotografije gradonačelnika Kijeva Klička pored nekog nerazumljivog fragmenta za koji verujemo da je betonska bomba, dok definitivno nije deo ruske hipersonične rakete, nikada nije obezbeđen.

Patriot

Patriot je raketni PVO sistem zemlja-vazduh (SAM – Surface to Air Misille). Američka firma Raytheron je dizajnirala Patriot u drugoj polovini šezdesetih godina. Razvoj i testiranje sistema je počelo sredinom sedamdesetih. Prve isporuke su krenule 1981. godine da bi, tri godina kasnije, ušao u operativnu upotrebu. 

U početku je korišćen isključivo kao protivvazdušni sistem da bi 1988. godine dobio i novu namenu upotrebe – protiv taktičkih balističkih projektila.

Kasnije modifikacije sistema u osnovi menjaju standardnu koncepciju i od početka primene se angažuje protiv taktičkih balističkih raketa. Sve što niste znali o PATRIOT raketnom PVO sistemu zemlja-vazduh pročitajte ovde.

patriot
patriot

Procenjuje se da vojska SAD-a ima u upotrebi 1106 lansera. Preko 200 lansera je otišlo za izvoz. Napravljeno je više od 10000 raketa.

Ukrajina je do nedavno posedovala dva sistema Patriot u okviru svojih granica, od kojih su jedan donirali Sjedinjene Države, a drugi združeno Nemačka i Holandija.

10 KOMENTARA

  1. Велико је питање шта ће остати од Украјине до краја идуће године,у најбољем случају “Кијевски пашалук”!Онај “Патриот систем” је већ одавно застарео.

  2. САД ВЕЋ НЕ ПОСТОЈИ УКРАЈИНА НИ УКРАЈИНЦИ ДО СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ НЕЋЕ БИТИ НИ ЕНГЛЕСКИ ПЕДЕРЧИНА НИ ПОЉСКЕ ЏАБА ПЛАНИРАТЕ САМО ДОК РУСИ НЕ ПОПИЗДЕ И НЕ СПРЖЕ СВЕ

  3. Dali pravi H-47 ima nekakve sličnosti sa ovim što ovaj bivši bokser drži?Ja bih rekao da nema.Natofili bi rekli original originala iako nema nikakve sličnosti sa originalom!Da je u pitanju i ručna bomba oni bi rekli Kinžal!

    • Prvenstveno su tvrdili kako je to deo kinzhala, a nakon što si uvideli grešku, onda su prešli na to kako je ovaj objekat deo unutrašnjosti kinzhala. Međutim, čovek pri zdravog razuma bi tražio boljeg dokaza od ovoga. Ovo se ne može ni računti kao dokaz. Ovo može biti bilo šta. A i lepe su im laži, kao, presretnuto 6/6, presretnuto 10/10, 15/15. Mislim, i najpristrasniji čovek bi razmislio malo bolje. Pa da je dron pa ne bi imali 100% učinak.

  4. Ne ide Rusima bas najbolje. Rekose Rusi, denacifikacija,dakle ulazak u Kijev i promjena vlasti nista od toga. Demilitarizacija, razoruzavanje Ukraine, nista ni od toga,nikad vise oruzja nisu imali. Zaustavljanje sirenja NATO,nista ni od toga,usla Finska,a sad ce i Svedska. Prosle godine u ovo doba bili pred Kijevom,,a sad u strahu ruse brane,specijalna operacija ide po planu.

    • Ne, nisu rekli ulazak u Kiev. Nemoj lagati! Ti čak i ne znaš šta znači denacifikacija. Inače, Ukrajina je razoružana odavno. To što si napisao su obične gluposti. Oni bukvalno mole za oružje, dok ti pišeš kako nikada više oružja nisu imali. Ne vrediš ni čovek da ti uzvrati na taj besmisleni komentar i tvojih laži.

  5. Sledeće godine će im trebati cigle, cementa, armature, bagera da poravnaju prekopanu državu. Kasno će biti za Patriot. Ne bacajte pare

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave