NaslovnaNovostiPutin: Rusija izgubila 54 tenka, Ukrajinski gubici 30% zapadnih tenkova i oklopnih...

Putin: Rusija izgubila 54 tenka, Ukrajinski gubici 30% zapadnih tenkova i oklopnih vozila

Ruski predsednik je u utorak ocenio da je Ukrajina izgubila između 25 i 30 odsto vojnih vozila, odnosno tenkova, borbenih vozila pešadije i oklopnih vozila dobijenih od zapadnih saveznika u kontraofanzivi.

Lider Kremlja je ovu izjavu dao tokom televizijskog sastanka sa ruskim vojnim blogerima.

Dok je Rusija izgubila 54 tenka, Ukrajina je izgubila oko 160 od početka kontraofanzive pokrenute pre oko nedelju dana, a ljudski gubici ukrajinske vojske do sada u ovoj operaciji bili bi oko 10 puta veći u odnosu na ruske, tvrdi Putin.

Govorio je i o velikim gubicima među poljskim plaćenicima koji se bore na strani Ukrajine.

surovikin i putin
surovikin i putin

„Neprijatelj nije bio uspešan ni na jednom od sektora fronta. Imaju velike gubitke“, skoro su „katastrofalni“, nepovratni gubici u ukrajinskom taboru su „skoro 50 odsto“, kaže Putin, nakon što je ranije rusko ministarstvo Odbrane su predstavile slike nemačkih tenkova Leopard i američkih borbenih vozila pešadije Bredli koje su zarobile ruske trupe.

Putin: Ukrajina je uništila branu Nova Kahovka HIMARS sistemima

Što se tiče uništavanja brane kod Nove Kahovke, prema verziji ruskog predsednika, to bi bilo posledica ukrajinskog bombardovanja raketama HIMARS.

Povodom prekograničnih napada koje na rusku teritoriju izvode vojne grupe iz Ukrajine, kao i dronovima koji su stigli čak i do Moskve, Putin je priznao da su ti napadi problem i da Rusija stoga mora da preduzme mere da se bolje zaštiti na granicama.

Međutim, smatra da je to nije dovoljan razlog za uvođenje vojnog stanja u Rusiji. On je takođe upozorio da je dronove teško otkriti PVO sistemima.

Putin je insistirao na tome da, dok ruska vojska vrši „korekcije“ svoje vojne strategije u Ukrajini, uključujući mogućnost pokušaja da se stvori zaštitni kordon na ukrajinskoj teritoriji duž ruske granice, cilj „demilitarizacije“ Ukrajine ostaje nepromenjen.

On takođe smatra da za sada nema potrebe za bilo kakvom novom mobilizacijom rezervista u Rusiji.

Putin je naveo da ruske fabrike naoružanja rade danonoćno i povećale proizvodnju 2,7 puta u odnosu na prošlu godinu, ali je priznao da ruska vojska nema dovoljno dronova i visokoprecizne municije.

U međuvremenu, na frontu, ukrajinska vojska nastavlja presporo napredovanje u Zaporoškoj guberniji, u kontraofanzivi koja je poslednjih dana zauzela sedam sela.

Sa druge strane Moskva tvrdi da su njene odbrambene linije netaknute, te da su naneli velike gubitke ukrajinskoj vojsci.

Zelenski optimista

„Zahvaljujući našim momcima, ukrajinske zastave se sada vijore na mestu koje im pripada, na mestima nedavno oslobođenih teritorija“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svojoj noćnoj poruci, misleći na ta oslobođena sela.

Nakon što su početni napadi doveli do značajnih gubitaka u teškoj opremi, uključujući uništenje tenkova Leopard i američkih oklopnih vozila, ukrajinska vojska je uspela sa malim mobilnim pešadijskim jurišnim jedinicama da postigne neke rezultate u kontraofanzivi.

Za kontraofanzivu pojedini zapadni vojni analitičari tvrde da je još uvek u toku rane faze izviđanja i testiranja ruskih odbrambenih linija. Dakle, po njima, Ukrajinci su pretežno zapadnom tehnikom odlučili da napipaju teren ne bi li spoznali pravac glavnog udarca.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave