NaslovnaNovostiPrve pobede krvave ukrajinske ofanzive; Oružane snage Ukrajine povratile nekoliko sela

Prve pobede krvave ukrajinske ofanzive; Oružane snage Ukrajine povratile nekoliko sela

Od 4. juna Oružane snage Ukrajine (OSU) nastavile su sa pokušajima da probiju rusku odbranu, pokrenuvši dugo očekivanu kontraofanzivu, koju je Kijev najavio pre meseci.

Poslednjih dana glavni pravac ukrajinske ofanzive ciljao je naselja koja se nalaze na zapadu, u oblasti Orehova i Kamenskog na obalama reke Dnjepar.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, odbrambene jedinice, vazdušni udari i artiljerijska vatra grupe trupa Vostok odbili su tokom proteklog dana tri ukrajinska napada iz pravca Novodanilovke, Male Tokmačke i Novopokrovke. Kolona oklopnih vozila 128. brdske jurišne brigade OSU uništena je kod Lukjanovskog.

Do 11. juna situacija na granici Zaporoške oblasti i DNR ostala je relativno mirna. Tokom proteklog dana, ruski vazdušni udari uništili su klastere ljudstva i tehnike 1. odvojene brigade predsednika Ukrajine, 110. brigade teritorijalne odbrane, 72. mehanizovane i 1. tenkovske brigade OSU kod Novodonjeckog, Neskučnog, Storoževog i farme. oktobar”.

Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na ovim prostorima tokom dana iznosili su preko 50 ukrajinskih vojnika, 11 tenkova, uključujući tri Leoparda, 17 borbenih vozila pešadije, 16 borbenih oklopnih vozila, četiri vozila, borbeno vozilo protivvazdušnog raketnog sistema Stormer. proizveden u Velikoj Britaniji, kao i artiljerijski sistem M777 proizveden u SAD.

Međutim, u noći 11. juna, OSU su nastavili aktivna ofanzivna dejstva u oblasti Velike Novoselke koja se nalazi na granici Zaporoške oblasti i DNR.

Ukrajinske jedinice pokušavaju bočnim napadima da napreduju duboko u rusku odbranu. Glavni cilj je presecanje isturene teritorije koju kontroliše Rusija.

Konačno, 11. juna OSU su postigli neke taktičke uspehe. Ukrajinske snage su ušle u selo Levadnoje, koje se nalazi 20 kilometara jugozapadno od Velike Novoselke. Poslednjih dana selo je u sivoj zoni. Takođe, sa svojih pozicija tamo, OSU su pokušali da napadnu Prijutnoje, ali nisu uspeli da prošire zonu svoje kontrole.

Istovremeno, OSU su nastavile sa pokušajima napredovanja iz zapadnog pravca kako bi ušle u pozadinu ruske grupacije. Selo Urožajnoje je na udaru.

OSU su takođe napali ruske položaje u Neskučnom i preuzeli kontrolu nad selom. Prema preliminarnim izveštajima sa fronta, ruske snage su se pregrupisale i krenule u kontranapad, vraćajući selo pod svoju kontrolu. Međutim, do večeri je ponovo potvrđena ukrajinska kontrola na Neskučnom.

Tokom dana vojnici 68. jegerske brigade ušli su u selo Blagodatnoje, koje se nalazi na jugu, gde su podigli svoju zastavu.

Dan ranije, ruske snage su se uglavnom povukle iz Blagodatnog, Storoževog i Neskučnog da bi izbegle opkoljenje. Neprekidna vatra ukrajinske artiljerije sprečila ih je da učvrste svoje položaje na prvoj liniji odbrane. Stoga se glavni deo ruskih snaga povukao na spremnije položaje. Na jugu se nalazi utvrđena ruska odbrambena linija sa minskim poljima i drugim utvrđenjima.

OSU će probati da zadrži kontrolu nad naseljima ispod Velike Novoselke. Ova sela se nalaze u niziji, i biće aktivno granatirana od ruske artiljerije.

Tako je, stegnuvši rezerve tokom kratke pauze, ukrajinska vojska nastavila pokušaje da eliminiše isturenu zonu pod ruskom kontrolom južno od Velike Novoselke. Međutim, bez daljeg napredovanja ka jugu, dugoročna odbrana ovih položaja je neisplativa. Dakle, kontrola nad nekim naseljima može doći sa jedne strane na drugu više puta.

Drugi pravac ukrajinske ofanzive je linija fronta Orehov-Rabotino. 11. juna, uz masovnu podršku artiljerije, OSU su napali Rabotino, za sada bez većeg uspeha. U poslednje vreme, intenzitet neprijateljstava u ovoj oblasti je smanjen. Možda je zapadnim tenkovima teško da napreduju u ovom nenaseljenom stepskom području nakon kiša. Ukrajinske snage prebacuju svoje rezerve u to područje i regrupišu se za sledeću ofanzivu.

Situacija i dalje napeta u zapadnom delu Zaporoške oblasti

Zapadno od Orehova, OSU od 7. juna izvode ofanzivne operacije u oblasti Lobkovoje-Žerebjanka-Pjatihatka.

Na drugom snimku sa fronta se vidi kako se profesionalni 130 odvojeni izviđački bataljon OSU nalazi u prethodnici ukrajinskih jedinica koje napreduju. Ukrajinske snage na oklopnim vozilima i pikapovima spremale su se da napadnu ruske položaje u oblasti Lobkovoje, ali su ih blagovremeno porazila vojna lica iz 429. puka 19. divizije ruskog Južnog vojnog okruga.

Selo i okolina se nalaze u niziji, što njegovu odbranu čini neisplativom. Lobkovoje je već nekoliko dana u sivoj zoni. Selo je pod kontrolom ruske artiljerijske vatre sa komandnih visina. Do večeri 11. juna javljeno je da su OSU prinuđene da se povuku iz tog područja usled gubitaka.

Posle još jednog dana teških borbi, ukrajinska vojska je uspela da postigne prve taktičke uspehe; ali nisu uspeli da unište ili opkole rusku odbranu.

Ukrajinska vojska nastavlja da gomila snage u Zaporožju. Glavni napad velikih razmera tek treba da bude pokrenut. U isto vreme, oni tek treba da stignu do glavne ruske linije koja se nalazi mnogo južnije.

Ukrajinska vojska je već pretrpela značajne gubitke, a uništena zapadna tehnika, koja je izgorela u ukrajinskim stepama, već je dovela u pitanje da li NATO oružje igra odlučujuću ulogu u ukrajinskoj ofanzivi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave