NaslovnaNovostiZelenski potvrdio kontraofanzivu i poslao poruku: Recite Putinu da su moji generali...

Zelenski potvrdio kontraofanzivu i poslao poruku: Recite Putinu da su moji generali pozitivno raspoloženi

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da su ukrajinske kontraofanzivne operacije u toku, ali je odbio da otkrije detalje, rekavši samo da želi da prenese Vladimiru Putinu da su ukrajinski generali optimisti.

Izjave Zelenskog dolaze u pozadini pravog informacionog uragana, kojim Rusija prikazuje da je kontraofanziva neuspela, dok mediji u službi Kijeva poslednjih dana izveštavaju o uspesima Oružanih snaga Ukrajine ili ćute i mole sve koji ih podržavaju da učine isto.

Interesantno je da čak ni svi zapadni mediji nisu poslušali molbe već izveštavaju o uništenoj NATO vojnoj tehnici.

Svedoci smo epizode uništenje otprilike 10-15 oklopnih vozila NATO proizvodnje dnevno. Događaji koji su se odigrali u prethodnih pet dana dovode u sumnju ishod ukrajinske kontraofanzive.

„Svakodnevno sam u kontaktu sa našim komandantima iz različitih pravaca dejstva ukrajinske vojske – (komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr) Sirski, (komandant grupe trupa Tavrije Oleksandr] Tarnavski, (komandant Odeske grupe trupa Eduard) Moskalev, (komandant Zajedničkog operativnog štaba Oružanih snaga Ukrajine, Sergej) Naev, (glavnokomandujući Oružanih snaga Valeri) Zalužni. Sada su svi pozitivno raspoloženi. Recite to Putinu..“, rekao je Zelenski, a citirala Ukrajinska pravda.

zaluzni i zelenski
zaluzni i zelenski

On je takođe dodao da ništa ne veruje Telegram kanalima i Putinu.

Neki zapadni mediji, posebno Vašington Post, pisali su 8. juna da je Ukrajina krenula u kontraofanzivu, izveštavajući o teškim napadima Oružanih snaga Ukrajine na liniju fronta na jugoistoku zemlje.

Prema vašingtonskom “Institutu za proučavanje rata” (ISW), ukrajinska vojska napreduje u najmanje 4 pravca i postigla je taktički uspeh na granici Donjecke i Zaporoške oblasti.

Istovremeno, vredni profesori i studenti ove institucije iznose informacije da Oružane snage napreduju u regionu Bahmuta.

Poznato finansijsko i medijsko preduzeće Blumberg aktivno “izveštava” o ratu, te piše da je 9. juna Ukrajina postigla uspeh u južnom pravcu, ali uz „značajne“ gubitke opreme.

Zelenski je, odgovarajući na pitanja novinara o tome da se na društvenim mrežama i medijima pojavilo mnogo informacija o početku kontraofanzive, kao i šta je o tome rekao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, rekao:

„Važno je da Rusija stalno oseća da joj nije preostalo mnogo vremena… U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije, o čijim aspektima neću detaljno govoriti. Mislim da ćemo sve ovo sigurno osetiti. Morate verovati našoj vojsci, a ja njima verujem.”

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Zelenski je zvanično najavio da je Ukrajina spremna za kontraofanzivu još 3. juna uz veliki optimizam. „Čvrsto verujemo da ćemo uspeti“, rekao je u izjavi za „Volstrit Žurnal“.

Pre samo nekoliko dana Zelenski je bio takođe veoma optimističan kada je reč o avionima F-16 za Ukrajinu. Zelenski je naveo da će Ukrajina dobiti “značajan broj” lovaca od njegovih međunarodnih partnera i dodao da je od nekih evropskih partnerskih država dobio uverenje da će broj isporučenih aviona F-16 biti značajan.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave