NaslovnaNovostiZa dva sata borbi u pravcu Zaporožja, OSU izgubile 30 tenkova, 11...

Za dva sata borbi u pravcu Zaporožja, OSU izgubile 30 tenkova, 11 borbenih vozila pešadije

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je informaciju o neuspešnom pokušaju ukrajinskih oružanih snaga da probiju odbranu u pravcu Zaporožja.

Prema njegovom izveštaju, pokušaj proboja je učinjen u 1.30 časova juče ujutru.

mapa ukrajinskih udara
mapa ukrajinskih udara

„Neprijatelj je blagovremeno otkriven, izvršen je preventivni udar artiljerijom, avijacijom i protivoklopnim oruđem“, tvrdi ministar odbrane Ruske Federacije.

Šojgu je dalje dodaje da je u rezultatu dvočasovnog otpora ukrajinska vojska izgubila 30 tenkova, 11 borbenih vozila pešadije, kao i do 350 ljudi.

U međuvremenu, američki mediji Vašington Post i ABC izvestili su o početku ukrajinske kontraofanzive, pozivajući se na vojne i ukrajinske zvaničnike bliske predsedniku Zelenskom.

U ovim izveštajima se navodi da su ukrajinske trupe, uključujući udarne jedinice naoružane zapadnim oružjem i obučene u skladu sa taktikom NATO-a, pojačale udare na prednje položaje na jugoistoku zemlje, navodi Vašington post.

„Optimisti smo“; Bajden tvrdi da je Zapad učinio sve za uspešnu kontraofanzivu Ukrajine

Zapad je učinio sve da krene kontraofanziva ukrajinske vojske, dok su SAD uverene da će se sve završiti pobedom Kijeva, izjavio je Džo Bajden.

Američki predsednik razgovarao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, koji je doputovao u posetu Vašingtonu.

Odgovarajući na pitanja novinara o nastavku vojne pomoći Ukrajini u pozadini ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, Bajden je rekao da se situacija odvija normalno i da je Vašington uveren u pozitivan rezultat.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su učinile sve što je potrebno za pokretanje kontraofanzive, ali njen početak treba da bude objavljen u Kijevu.

Prvo, Ukrajinci treba da govore o vojnim operacijama. Neću to raditi ovde. Učinili smo sve što smo mogli, kolektivno i pojedinačno u SAD, da ih pripremimo uz podršku.. Optimisti smo, rekao je američki predsednik.

Bajden je potvrdio da će SAD nastaviti da pružaju vojnu pomoć Ukrajini, iako se tome protive republikanci na čelu sa predsednikom Predstavničkog doma Kevinom Makartijem.

Prema pisanju mnogobrojnih medija, Ukrajina je 4-5. juna krenula u kontraofanzivu, udarajući u nekoliko pravaca odjednom u pokušaju da probije odbranu ruske vojske.

Istovremeno, kijevske vlasti ne priznaju početak velike ofanzivne operacije, navodeći da su svi izveštaji o borbama u zaporoškom pravcu propaganda Kremlja, a video snimci i slike montirani.

Još jedan žestok napad u pravcu Zaporožja

8. juna uveče, kijevski režim nastavlja svoje pokušaje da razbije rusku odbranu u sektoru Južnog Donjecka i Zaporožju. U žestokom pokušaju da promeni tok bitke, Kijev je bacio u napad veliku seriju opreme koju je isporučio NATO, uključujući borbene tenkove Leopard, oklopne transportere M113 i druge.

Najžešći sukobi vođeni su u oblasti Orehova, kao i u oblastima zapadno od Ugledara u sektoru Južnog Donjecka. Intenzivne borbe se vode i kod Nesterjanke, Novodanilovke, Novopokrovke.

Nemačke borbene tenkove sa oslikanim krstovima i drugu moćnu stranu opremu Rusi su za sada odbili u Donbasu, deleći brojne video zapise o uništenim ukrajinskim sistemima naoružanja.

Uprkos gubicima, Oružane snage Ukrajine žestoko pokušavaju da svoje taktičke uspehe postignute prethodnih dana razviju u nešto konkretnije. Situacija je i dalje napeta u sektoru Krasnog Limana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kijevske snage izvele su višestruke napade na područje Velike Novoselovke i Ugledara. Razni izvori javljaju da Kijev aktivno koncentriše snage u ovom pravcu.

Situacija je takođe ostala napeta u pravcu Bahmuta, a kijevske snage su nastavile aktivne ofanzivne operacije u pravcu autoputa E40. Prethodnih dana oružane snage kijevskog režima su pokušale da probiju odbranu Rusa kod Berhovke. 6-7. juna ovi pokušaji su nastavljeni.

Sumirajući dešavanja poslednjih dana, režim u Kijevu nije uspeo da postigne značajan prodor u svojoj dugoočekivanoj „kontraofanzivi“ ni na jednom izabranom pravcu, međutim i pored značajnih gubitaka izvesno je da sada imaju jasniju sliku u kom pravcu krenuti.

Kijev naime i dalje ima očiglednu prednost u broju mobilisanog ljudstva za sukob. Dakle, nastaviće da pokušava da ga koristi šaljući sve više i više talasa pešadije i opreme u pokušajima da stvori uporište za razvoj napredovanja dublje u rusku odbranu barem na nekim delovima linije fronta.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave