NaslovnaNovosti„Uplašeni“ kineskim i ruskim aktima, SAD nude svojim pilotima „veliki bonus“ da...

„Uplašeni“ kineskim i ruskim aktima, SAD nude svojim pilotima „veliki bonus“ da ostanu u službi

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF) se bori da spreči svoje pilote da odu i ponudili su godišnji bonus od 50.000 dolara za one koji odluče da ostanu u službi.

Prema sajtu Air Force Times, opciju mogu da iskoriste oni koji odluče da obnove svoje desetogodišnje ugovore ranije i ne čekaju do poslednjeg trenutka njegovog isteka, dajući svojoj komandi predvidljivost o radnoj snazi.

Suočeni sa pojačanim vojnim tenzijama sa Rusijom i Kinom, mnogi isprepleteni faktori su doveli do toga da američki vojni avijatičari traže bolje i mirnije alternative.

Međutim, unosne alternativne karijere mogu uključivati obavljanje istih vojnih uloga nakon što ih je ugovorila američka vlada ili, dovoljno bizarno, njima neprijateljske nacije poput Kine.

f 35 ilustracija
f 35 ilustracija

Od prošle godine, prijavljeni su navodni penzionisani američki, britanski i nemački piloti borbenih aviona koji rade sa kineskim vazduhoplovstvom i mornaricom, dajući svoju stručnost da unaprede kineske programe obuke.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus zatražio je u subotu od Kine da prestane da regrutuje bivše pilote nemačkog vazduhoplovstva (Luftvafe) za obuku kineskih pilota.

Velika zarada za dužu službu

Aktivni piloti aviona koji ponovo potpišu ugovor sa Vazduhoplovnim snagama SAD tokom osme ili devete godine svog početnog 10-godišnjeg ugovora imaju pravo na program.

Dogovor se takođe odnosi na pilote dronova, operatere borbenih sistema i menadžere vazduhoplovnih borbi čiji prvobitni ugovori o službi ističu 2023. Dok piloti moraju služiti deset godina nakon osnovne obuke, menadžeri vazduhoplovnih borbi i oficiri za borbene sisteme imaju početni šestogodišnji ugovor.

Avijatičari bi mogli da vide neverovatnu dobit od 45.000 do 600.000 dolara u vidu bonusa tokom svoje nove obaveze. Neki mogu zaraditi paušalne isplate od 100.000 ili 200.000 dolara unapred, u zavisnosti od posla i koliko dugo ostaju u službi.

f 16 c blok 52
f 16 c blok 52

Od marta ove godine, USAF nedostaje 1.907 pilota od ukupne brojke od 21.000 avijatičara, koliko SAD smatraju da im ukupno treba, navodi se u drugom izveštaju Air Force Times-a. Ovo je skoro 260 otvorenih mesta više nego krajem 2021.

Kina regrutuje bivše nemačke vojne pilote kako bi dobila tajne podatke, smatra Berlin

Nemački novinari su otkrili da su bivši oficiri nemačkog vazduhoplovstva zauzeti obukom kineske vojske, uključujući scenarije za mogući napad na Tajvan. 

Informaciju su izneli TV kanal ZDF i nedeljnik Der Spiegel. Navodi se da ovi instruktori za svoj rad primaju odlične plate, srazmerne prihodima top menadžera.

Prema navodima novinara, najmanje dvojica bivših vojnih lica su do penzionisanja bila angažovana na obuci pilota višenamenskih lovaca „Eurofighter”. Drugi nemački specijalista bio je pilot borbenog aviona Tornado. 

Neki od njih, navodno najmanje jedan, radili su i živeli u gradu Ćićihar na severoistoku Kine, gde se nalazi jedna od baza kineskih vazdušnih snaga sa lovcima Šenjang J-11.

raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu
raf eurofigher typhoon i usaf b 52 stratofortress u letu

Prema rečima nemačkih novinara, regrutovanjem nemačkih vojnih pilota na obuku, kinesko rukovodstvo nastoji da otkrije slabosti zapadnih lovaca.

Ovi nemački piloti su bili obučeni za borbene avione Eurofighter i učestvovali su u vežbama NATO-a. Berlin se stoga plaši da su NATO-ove taktičke i interne tajne mogle da dođu u posed Kine.

Nemačko Ministarstvo odbrane razmatra otvaranje istrage, nakon što su slični slučajevi otkriveni poslednjih godina u Velikoj Britaniji i SAD.

Američke privatne vojske

Stoga, napori USAF-a da zaustavi odliv iz svojih redova mogu se smatrati udaljenim rezultatom toga što je, osim proizvodnje oružja, čak i vojnik postao unosan posao u ovoj obnovljenoj eri konvencionalnih ratova.

Štaviše, američka vojska, bezbednosne službe i politička i birokratska klasa usko su povezani sa njenim vojnim industrijskim kompleksom (MIC).

Bivši zvaničnici sede u odborima velikih odbrambenih kompanija nakon odlaska u penziju, dok politički zvaničnici poput državnih sekretara, savetnika za odbranu i nacionalnu bezbednost menjaju svoje uloge u administraciji i firmama za proizvodnju oružja. Ovo se poznato zove praksa „okretnih vrata“.

f 16 am
f 16 am

Sa nekoliko američkih privatnih vojnih kompanija u kojima rade američki veterani koji su obučavali ukrajinske vojnike pre rata, i pored stotina ubijenih plaćenika, nije nezamislivo da penzionisani piloti prihvate unosne zadatke leteći za Ukrajinu u borbenim misijama.

Ovo bi se moglo posebno odnositi na lovce F-16, gde su naširoko obrazlagane poteškoće da se piloti, tehničari i posada Ukrajine u potpunosti osposobe za ove mlaznjak.

Stoga, posmatrači spekulišu da bi penzionisani piloti iz SAD i evropskih zemalja mogli da upravljaju značajnim brojem ukrajinskih F-16. Njih bi mogao direktno angažovati Kijev, što je u ovom slučaju potpuno uredu ili čak poželjno.

Ministarstvo odbrane SAD angažuje privatnu vojsku (posebno vazduhoplovstvo) kao navodnu meru uštede za sprovođenje programa obuke za osoblje USAF-a. Nema razloga zašto ne bi od njih tražili da obave ključne vojne misije.

Privatne vazduhoplovne snage koje bi mogle da lete F-16 u Ukrajini

Izveštaj u Kijev Post-u iz januara 2023. identifikovao je sedam američkih kompanija – Ravn (ranije Air USA), Airborne Tactical Advantage Compani (ATAC), Blue Air Training, Coastal Defense, Draven International, Tactical Air Support i Top Aces – kojima USAF angažuje svoje eskadrile za obuku eskadrile.

Iako je ideja bez presedana, moguće je da bi američka vlada mogla odobriti neku vrstu zakupa Ukrajini, pružajući punu borbenu sposobnost, uključujući avione, posadu, održavatelje i druge funkcije podrške.

KOKPIT F-16C

Deo vojno-industrijskog kompleksa (MIC), poseduju značajnu vazduhoplovnu moć izvan puke obuke. Neki već razmišljaju da li bi (i kako) mogli da ispune ukrajinske potrebe za vazduhoplovnim snagama.

Drugim rečima, neobična priroda privatizovanog MIC-a u SAD i njegove simbiotske veze sa svojim oružanim snagama na indirektan način izazvale su odliv radne snage među pilotima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave