NaslovnaNovostiKina regrutuje bivše nemačke vojne pilote kako bi dobila tajne podatke, smatra...

Kina regrutuje bivše nemačke vojne pilote kako bi dobila tajne podatke, smatra Berlin

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus zatražio je u subotu od Kine da prestane da regrutuje bivše pilote nemačkog vazduhoplovstva (Luftvafe) za obuku kineskih pilota.

Navodi se da ovakvim delovanjem bi Peking mogao da dobije tajne NATO-a, prenosi AFP.

Nemački novinari su otkrili da su bivši oficiri nemačkog vazduhoplovstva zauzeti obukom kineske vojske, uključujući scenarije za mogući napad na Tajvan.

Informaciju su izneli TV kanal ZDF i nedeljnik Der Spiegel. Navodi se da ovi instruktori za svoj rad primaju odlične plate, srazmerne prihodima top menadžera.

Prema navodima novinara, najmanje dvojica bivših vojnih lica su do penzionisanja bila angažovana na obuci pilota višenamenskih lovaca „Eurofighter”. Drugi nemački specijalista bio je pilot borbenog aviona Tornado.

Neki od njih, navodno najmanje jedan, radili su i živeli u gradu Ćićihar na severoistoku Kine, gde se nalazi jedna od baza kineskih vazdušnih snaga sa lovcima Šenjang J-11.

mlaznjak nemackog vazduhoplovstva tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u jagelu severna nemacka 10. decembar 2015. reutersfabian bimmer
mlaznjak nemackog vazduhoplovstva tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u jagelu severna nemacka 10. decembar 2015.

Studija ZDF-a ukazuje da je naknada bivšim nemačkim oficirima koji su radili u Kini kao instruktori vršena „u mnogim slučajevima preko filijalnih kompanija na Sejšelima“. Ovo svakako nameće pitanja o tome kako se prate aktivnosti bivših vojnih lica nakon njihovog penzionisanja.

Prema rečima nemačkih novinara, regrutovanjem nemačkih vojnih pilota na obuku, kinesko rukovodstvo nastoji da otkrije slabosti zapadnih lovaca.

U vezi sa ovim otkrićima, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je već najavio nameru da istraži svaki pojedinačni slučaj takve saradnje bivših oficira nemačkog vazduhoplovstva i kineske strane.

„Pokrenuo sam pitanje pilota nemačkog Bundesvera koji su očigledno bili regrutovani da obezbede obuku kineskim vojnim pilotima“, rekao je Boris Pistorijus novinarima, posle sastanka sa svojim kineskim kolegom Li Šangfu Lijem, na marginama bezbednosne konferencije održane u Singapuru.

„Jasno sam nagovestio da očekujem da će ova praksa odmah prestati i rekao sam mu da verovatno ne bi bio zadovoljan da i ja pokušam da uradim isto“, rekao je nemački ministar.

Prema njegovim rečima, kineski ministar „nije demantovao, već je relativizovao ovu stvar sa svoje tačke gledišta”, nastavio je Pistorijus.

eurofighter typhoon nemačkih vazduhoplovnih snaga taksira do piste u vazduhoplovnoj bazi eielson na aljasci pre misije borbene obuke, 11. juna 2012. tehnički narednik. michael holzworth
Eurofighter Typhoon nemačkih vazduhoplovnih snaga taksira do piste u vazduhoplovnoj bazi eielson na aljasci pre misije borbene obuke, 11. juna 2012. foto: tehnički narednik Michael Holzworth

Odgovarajući nemački piloti su bili obučeni za borbene avione Eurofighter i učestvovali su u vežbama NATO-a. Berlin se stoga plaši da su NATO-ove taktičke i interventne tajne mogle da dođu u posed Kine.

Nemačko Ministarstvo odbrane razmatra otvaranje istrage, nakon što su slični slučajevi otkriveni poslednjih godina u Velikoj Britaniji i SAD.

2 KOMENTARA

    • a pa nisi pratio. ovaj indirektni sukob sa rusijom je sporedna stvar. glavna pretnja je kina. o tome ispiraju mozak gradjanima kroz medije svakodnevno vise nego o ukrajini.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave