NaslovnaAvijacijaRuskim snagama stigla nova serija „jedinstvenih“ Su-34, aviona koji je i lovac...

Ruskim snagama stigla nova serija „jedinstvenih“ Su-34, aviona koji je i lovac i bombarder

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su novu seriju borbenih bombardera Su-34 iz Ujedinjene avio-kompanije (UAC), saopšteno je iz službe za štampu 1. juna.

„UAC je isporučio novu seriju frontalnih bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije. Ovi sjajni avioni proizvedeni su u Novosibirskom vazduhoplovnom kombinatu Čkalov. Avioni su prošli zemaljska i letna testiranja i isporučeni su Ministarstvu odbrane Rusije“, navodi se u saopštenju pres službe, a prenosi TASS.

U saopštenju se dalje navodi da Su-34 ima proširene borbene sposobnosti, što mu omogućava da koristi naprednu municiju, proširuje uslove i preciznost bombardovanja i povećava domet udara na kopnene i pomorske ciljeve.

Poslednja serija lovaca bombardera Su-34 isporučena je Rusiji u novembru 2022. U saopštenju objavljenom tada, ruska vlada je obavestila da je letelica završila više kopnenih i letnih testova.

Rusija je uveliko koristila ovaj avion u ratu koji je u toku. U saopštenju u kome se najavljuje nedavna isporuka ističe se da „bombarderi na frontu Su-34 glavni deo udarne moći ruske avijacije.”

lovac bombarder su 34 pogodio most raketom kh 29 video
lovac bombarder su 34 pogodio most raketom kh 29 video

Kako smo već pisali, Su-34 je korišćen za otpočinjanje napada na Ukrajinu bez ulaska u njen vazdušni prostor.

Štaviše, samo pre nekoliko dana letelica je pokazala spektakularno bombardovanje terena. Prošle nedelje, dva ruska borbena bombardera Su-34 snimljena su kamerom kako bacaju visokoeksplozivne bombe na veoma maloj visini u blizini granice sa Ukrajinom, ali unutar kopnene Rusije.

Video pokazuje kako nenavođene bombe mogu biti teške za upotrebu, te ovde se može videti kako promašuju svoje predviđene ciljeve. Prema spekulacijama, bombe koje su bacile ruske vojne letelice bile su visokoeksplozivne bombe iz slobodnog pada klase FAB-500Š, koje su namenjene za ispuštanje na malim visinama.

Gaj Plopski, izraleski analitičar, nedavno je istakao da su avioni Su-34 koristili bombe sa padobranskim usporavanjem kako bi prevazišli izazov izvođenja udara sa srednjih i velikih visina zbog uporne pretnje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Po svim merilima, lovci bombarder Su-34 je nezamenljivo bogatstvo Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, što je ova letelica dokazala svojim performansama u ratu protiv Ukrajine koji je u toku. Pored Su-35, Su-34 je najrasprostranjeniji ratni avion duž linije fronta.

Su-34 u Ukrajini

Usred tekućeg sukoba u Ukrajini, ruske Vazdušno-kosmičke snage su se u velikoj meri oslanjale na odlični avion Su-34, koji se pokazao kao pouzdan u njihovim operacijama.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva nedavno je tvrdilo da postoje indicije da je Moskva u procesu uspostavljanja elitne jedinice za napade avijacije poznate kao „Oluja“.

Očekuje se da će ova jedinica kombinovati borbene bombardere Su-24 i Su-34 iz sovjetske ere. Proizveden u Novosibirskom avio-proizvodnom udruženju (NAPO), Su-34 se ističe kao jedan od najskupljih aviona koji su trenutno u upotrebi.

Njegovi visoki troškovi mogu se pripisati uključivanju nekoliko sofisticiranih sistema koji olakšavaju njegovu primarnu ulogu u izvođenju bombardovanja iz daljine i preciznih udara.

Međutim, Su-34 nije bio imun na gubitke u ratu koji je u toku. Zapadni obaveštajni podatci tvrde da je oko 20 aviona Su-34 uništeno tokom trajanja sukoba zbog neprijateljskih akcija ali i nesreća koje nisu povezane sa borbom. Ovi incidenti naglašavaju obimnu upotrebu Su-34.

su 34
su 34

Stručnjaci kažu da korišćenje aviona na malim visinama u kombinaciji sa neadekvatnom pripremom čini Su-34 veoma ranjivim na neprijateljske napade.

Ovaj pristup stavlja avion u domet presretanja različitih prenosnih sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa (MANPADS). Kako kažemo MANPADS odmah nam na pamet padne Stinger proizveden u SAD.

Bilo je izveštaja o incidentu prijateljske vatre 3. marta, gde je ruska raketa Almaz-Antei S-300 navodno oborila jedan Su-34. Međutim, neki izvori pripisuju incident ukrajinskoj PVO jedinici.

Međutim, primećen je drastičan pad gubitaka ruskih Su-25.

Ruska vojska često koristi avione Su-25 i Su-34 u parovima tokom borbenih misija na istoku Ukrajine. Posada jurišnih aviona Su-25 i lovaca Su-34 Istočnog vojnog okruga često rade zajedno tokom borbenih zadataka specijalne operacije za odbranu Donbasa.

Uprkos svojoj sposobnosti da prihvati različitu navođenu municiju, uključujući i onu sa velikim dometom, Su-34 je često primećen kako koristi „glupa“ ili nenavođena ubojna sredstva tokom brojnih naleta u ratu u Ukrajini.

U međuvremenu, pre izbijanja rata u Ukrajini, Su-34 je pokazao svoje sposobnosti dugog dometa tokom svog raspoređivanja u Siriji.

suhoi 34
suhoi

Impresivne performanse aviona u ovoj ulozi privukle su pažnju i navele Alžir da konačno zaključi produžene pregovore podnošenjem zahteva za nabavku 12 jedinica Su-34.

Kris Ozborn, predsednik Centra za vojnu modernizaciju, pišući o jedinstvenim karakteristikama Su-34, kaže da zbog neobičnog dizajna kao „lovac-bombarder” i usklađenosti sa najsavremenijim modifikacijama borbenih aviona 4. generacije, avion predstavlja jasnu pretnju bez premca svojim protivnicima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave