NaslovnaNovostiRuski dvojac Su-34 i Su-25 napada koristeći bolju taktiku, sprečavajući gubitke

Ruski dvojac Su-34 i Su-25 napada koristeći bolju taktiku, sprečavajući gubitke

Ruska vojska koristi borbene avione Su-25 i Su-34 u parovima tokom borbenih misija na istoku Ukrajine, navode ruski mediji sa terena.

Izvestija, ruski dnevni list, izvestio je 28. februara da posada jurišnih aviona Su-25 i lovaca Su-34 Istočnog vojnog okruga često rade zajedno tokom borbenih zadataka specijalne operacije za odbranu Donbasa.

„Zašto rade u paru, objašnjava pilot pozivnog imena „Ključ“.

Prema pisanju Izvestija, takva međusobna pomoć je neophodna u okolnostima aktivnog elektronskog ratovanja, kada zbog ometanja navigacioni sistem aviona može prestati da funkcioniše ispravno.

Štaviše, avion pratilac takođe priskače u pomoć napadačkom ili „vodećem“ avionu i pokriva ih odozgo kada avion koji napada mora da leti na veoma malim visinama kako bi uništio neprijateljske kopnene ciljeve, u kom slučaju avion postaje ranjiv na neprijateljske prenosive sisteme protivvazdušne odbrane (MANPADS).

Su-25 Grač je avion za blisku vazdušnu podršku iz sovjetske ere poznat pod NATO imenom Frog Foot (Žablja stopala). Kako smo već prenosili, ruska flota Su-25 pretrpela je najviše gubitaka od bilo kog mlaznjaka sa fiksnim krilima koji je korišćen u ratu koji je u toku.

Promena taktike

Do sada se po zapadnim izveštajima govori da je Rusija izgubila 28 Su-25. Od tih 28, veruje se da su tri uništena u incidentima koji nisu povezani sa borbom.

Ovi veliki gubici koje je pretrpela ruska flota Su-25 mogu se pripisati njenom širokom rasporedu za kopnene napade koristeći taktiku koja zahteva od pilota lovaca da lete svojim avionima opasno blizu zemlje, uglavnom da bi izbegli otkrivanje od strane neprijateljskih radarskih sistema.

Međutim, primećeno je drastičan pad gubitaka ruskih Su-25, kažu stručnjaci.

su-25 napadnut prenosnim raketnim bacačem
su-25 napadnut prenosnim raketnim bacačem

Ruske vazduhoplovne snage sada koriste bolju taktiku, zbog čega su gubici Su-25 izuzetno retki. Varijante Su-25 pružaju kopnenu podršku pod zaštitom Su-35S i Su-30SM. Dok su Su-35S i Su-30SM najnapredniji ruski višenamenski lovci, nedavni izveštaji Izvestija takođe govore o Su-34 koji pokriva Su-25.

Su-34, takođe odličan, je udarni avion sa dometom od oko 1000 kilometara i nosivosti oružja od 12 tona, uključujući bombe i projektile za kopnene napade kao i vazduh-vazduh rakete. Pošto su i Su-25 i Su-34 udarni avioni, pogodniji su da se međusobno dopunjuju od nekih višenamenskih ratnih aviona.

Prema zapadnim medijima, i ruski Su-34 su pretrpeli najmanje 16 gubitaka tokom neprijateljstava, a većina ovih gubitaka se može pripisati taktici niskog leta koju je koristio lovac. Jedan od njih je i unapređeni Su-34M, koji je nastradao od prijateljske vatre.

Dok je Su-34 visoko opremljen za izvođenje preciznih udara vazduh-zemlja sa udaljenosti, avion se uglavnom koristi za staromodne misije pretrage i uništavanja, koje uključuju avion koji ide ka ciljnom području, vizuelno ciljanja metu, a zatim napada.

Takođe korišćenje nenavođenih klasičnih bombi teraju ruske lovce da lete niže kako bi ih isporučili, što ih opet čini ranjivim na prenosne bacače.

Ovde je takođe važno napomenuti da čak i ukrajinsko vazduhoplovstvo široko koristi Su-25 za misije bliske vazdušne podrške i napade na ruske kopnene položaje, a u njihovom slučaju višenamenski lovci MiG-29 prate ukrajinske Su-25. Ukrajinski gubitci su drastično veći.

Izvoriz.ru

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave