NaslovnaNovostiDronovi Lancet preciznim udarom uklonili još četiri PVO i radarskih sistema kijevskih...

Dronovi Lancet preciznim udarom uklonili još četiri PVO i radarskih sistema kijevskih snaga

Ruska vojska uništila je ili oštetila još četiri radarska i protivvazdušna odbrambena sistema kijevskih snaga uz pomoć municije Lancet.

Između 26. i 31. maja, ruski izvori vesti su delili video-snimke i fotografije koji dokumentuju precizne napade municijom, kojom su gađani sovjetski sistemi PVO kratkog dometa 9K33 Osa, VHF radar dugog dometa P-18, VHF radar dugog dometa 36D6, nadzorni 3D radar E/F opsega kao i sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa Buk-M1.

Osa je bila sakrivena u skladištu, dok su P-18, 36D6 i Buk-M1 bili zaštićeni posebnim mrežama. Uprkos ovim zaštitnim merama, sva četiri sistema su pogođena.

ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov, proizvodi dve verzije drona Lancet, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta. i naoružan je bojevom glavom težine tri kilograma.

dronovi lancet uklonili jos cetiri radarska sistema protivvazdusne odbrane kijevskih snaga

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

dronovi lancet uklonili jos cetiri radarska sistema protivvazdusne odbrane kijevskih snaga 1
dronovi lancet uklonili jos cetiri radarska sistema protivvazdusne odbrane kijevskih snaga 1

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet vatrom protivvazdušne odbrane, sistemima za elektronsko ratovanje i protivmerama do sada su bili prilično neuspešni.

Na početku specijalne vojne operacije, ruska vojska je koristila municiju Lancet samo protiv vrednih ciljeva kijevskih snaga, poput haubica, glavnih borbenih tenkova, sistema protivvazdušne odbrane i radara. Međutim, nedavno se opseg ciljeva proširio na laka vozila, verovatno kao rezultat povećanja proizvodnje ovog sistema.

Ruska vojska uništila je 25 radara i komunikacionih sistema i 32 PVO sistema kijevskih snaga uz pomoć municije Lancet od početka eskalacije sukoba Ukrajini 24.2.2022. godine, navodi Lostarmour info, veb-sajt koji prati i dokumentuje vojne gubitke.

O nekima od njih smo već izveštavali, primera radi ovde, ovde i ovde.

4 KOMENTARA

  1. Ovo je postalo smiješno! Navodno druga najveća vojna sila svijeta, hvali se kako je uništila sisteme ostale iz vremena SSSR-a, ali zato nemaju snimke “uništenih” Patriota, čak dva, kako se hvali Putinov Gebels, Šojgu!? Neka im zapad isporuči 50-60 F 16 i za mjesec dana eto Ukrajinaca koji marširaju Moskvom! No i bez toga, Rusiji slijedi stravičan kraj, raspad Ruske federacije na republike i oblasti kojoh im ža stotinu! Nekad čuvena armija, spala je na pljačkanje mrtvih saboraca!? Jadnici, pi!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave