NaslovnaNovostiRuski dron Lancet uništio još jedan radar AN/TPQ-37 Firefinder kijevskih snaga

Ruski dron Lancet uništio još jedan radar AN/TPQ-37 Firefinder kijevskih snaga

Ruska vojska uništila je drugi protivbaterijski radar kijevskih snaga AN/TPQ-37 Firefinder američke proizvodnje sa municijom Lancet.

Ruski izvori vesti su podelili video snimak preciznog udara. Izvori, međutim, nisu otkrili gde je radar raspoređen.

Snimak koji dokumentuje uništenje prvog AN/TPQ-37 pojavio se na mreži 20. aprila. Oba radara su verovatno uništena tokom zime.

AN/TPQ-37

AN/TPQ-37 je američki radarski sistem koji se koristi za otkrivanje i praćenje neprijateljskih artiljerijskih projektila. Sistem se sastoji od radara i pripadajuće opreme za prikupljanje i obradu podataka. AN/TPQ-37 koristi tehnologiju puls-dopler radara, koja mu omogućava da otkriva i prati projektile u pokretu.

AN/TPQ-37 se može postaviti i koristiti u roku od nekoliko minuta, što ga čini vrlo fleksibilnim i brzim za upotrebu na različitim lokacijama. Sistem ima domet do 50 kilometara i može pokrivati širok spektar artiljerijskih projektila, uključujući granate, rakete i rakete zemlja-vazduh. AN/TPQ-37 ima i sposobnost identifikacije vrste projektila, što mu omogućava da razlikuje prijateljske od neprijateljskih projektila.

antpq 37
antpq 37

AN/TPQ-37 se često koristi u borbenim operacijama, posebno u zonama sukoba gde su artiljerijski napadi česti. Sistem omogućava korisnicima da brzo otkriju i identifikuju neprijateljske projektile, što im daje prednost u borbi protiv artiljerijske vatre.

AN/TPQ-37 se takođe može koristiti za pružanje podrške prijateljskim snagama, pomažući u smanjenju rizika od artiljerijskih napada na prijateljske snage.

SAD su isporučile nepoznati broj radara AN/TPQ-37 kijevskim snagama nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

Prema Lostarmour info, veb-sajtu koji prati i dokumentuje vojne gubitke, municija Lancet je uništila ili oštetila 51 radar, protivvazdušnu odbranu, komunikaciju i sistem za elektronsko ratovanje kijevskih snaga od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Broj uključuje samo vizuelno potvrđene gubitke.

Lancet

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja može da leti od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

002 lancet 3
Lancet-3

Kamikaza bespilotna letelica luta iznad operativnog područja, locira i prati neprijatelja, „istražuje“ moguće mete kako bi pomogla da se izaberu one visoke vrednosti, bira pravi tajming, pravac i ugao napada, a zatim izvodi precizan udarac.

Lancet ima cilindrični trup sa dva seta površina za kontrolu leta u obliku slova X koje se uvlače unutra za skladištenje. Ima električni propeler sa dve lopatice na repu i senzorsku jedinicu u nosu. Dron nalik na raketu izbacuje se u vazduh jednostavnim katapultnim sistemom na zemlji.

Mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine ovaj dron-kamikazu veoma nezgodnim za presretanje.

Lancet je borbeno testiran u Siriji tokom ruske vojne intervencije u sirijskom građanskom ratu. U aprilu 2021. bio je angažovan u napadima na Tahrir al-Šama u provinciji Idlib.

Dok se Geranium i Shahed-136 kamikaze dugog dometa koriste protiv ukrajinske energetske infrastrukture, skladišta municije, itd, Lancet se koristi kao precizno oružje na bojnom polju protiv vojnih ciljeva visoke vrednosti, koje obično locira izviđački dron pre nego što se lutajuća municija lansira.

Ruska vojska koristi lutajiću municiju Lancet protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave