NaslovnaNovostiRuski „Lancet“ pogodio novi ukrajinski radar velikog dometa „Pelikan“

Ruski „Lancet“ pogodio novi ukrajinski radar velikog dometa „Pelikan“

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi poraz ukrajinske radarske stanice 79K6 „Pelikan“ u pravcu Bahmuta. Uništenje Pelikana je prikazano iz različitih uglova.

Na početku i na kraju video snimka, objekat udara je vidljiv odozgo. U sredini snimka, posmatramo iz prvog lica približavanje municije koja je lutala neprijateljskom radaru. Video se završava spaljivanjem Pelikana.

Ovaj radar je veoma moderna stanica sa faznom antenskom rešetkom i nalazi se u prvih 10 najvažnijih razvoja ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa. Maksimalni domet otkrivanja cilja je 400 km.

U blizini Bahmuta Oružane snage Ukrajine gube sve više naoružanja i ljudstva. Pri povlačenju ukrajinski borci miniraju zgrade grada uz mogućnost daljinskog aktiviranja eksplozivnih naprava.

U ovom slučaju, mine su pažljivo kamuflirane. Ovo je saopštio potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko. Generalno, pokušaj Ukrajinaca da zadrže Bahmut je praćen velikim gubicima i ne donosi zapažene rezultate čak i po izveštajima britanske službe.

Ranije je šef PMC Vagner Jevgenij Prigožin pozvao ruski vojni vrh da ne umanjuju opasnost od moguće ukrajinske kontraofanzive.

Radar 79K6 Pelikan

Oružane snage Ukrajine prvi put su izvele uspešno testiranje nove mobilne trodimenzionalne radarske stanice Pelikan 79K6 tokom strateške vežbe „Rubiž 2016“.

79k6 pelikan
79k6 pelikan

Pelikan 79K6 je mobilni 3-D radar za vazdušni nadzor, razvijen u Državnom preduzeću „Naučno-proizvodni kompleks „Iskra“. Mobilni radar Pelikan 79K6 dizajniran je za upotrebu u sastavu radio i protivvazdušnih raketnih trupa, za gađanje protivvazdušnih raketnih trupa. Radarski sistem obezbeđuje:

  • otkrivanje, praćenje i merenje koordinata vazdušnih ciljeva i proračun njihove brzine na zemlji;
  • prepoznavanje prijatelj-neprijatelj;
  • proračun visinskog i azimutnog pravca na aktivnim stanicama za ometanje;
  • izdavanje podataka radarskim radnim stanicama i integrisanim sistemima.

„Pelikan” obavlja dva glavna zadatka: PVO – definiše lokaciju neprijateljskih vazdušnih ciljeva i prebacuje ih domaćim lovcima radi brzog reagovanja i uništavanja neprijatelja; kao deo PVO raketnog sistema – definiše lokaciju neprijateljskih vozila; domet – do 400 km.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave