NaslovnaNovostiAmerički revizor: Izgubljeno preko milion rezervnih delova za F-35 vrednosti najmanje 85...

Američki revizor: Izgubljeno preko milion rezervnih delova za F-35 vrednosti najmanje 85 miliona dolara

Vlada za Odgovornost Agencija SAD (GAO) izveštava da je u poslednjih pet godina nestalo preko milion rezervnih delova za F-35, čija vrednost iznosi najmanje 85 miliona dolara.

Izveštaj kritikuje sistem praćenja snabdevanja programa, ističući da zbog nedostatka vladinog sistema za praćenje, zvaničnici možda ne znaju tačan broj, lokaciju ili vrednost rezervnih delova u globalnom rezervnom fondu.

Sporovi između kancelarija Ministarstva odbrane i glavnog proizvođača, kompanije Lockheed Martin, oko kategorizacije izgubljenih delova dodatno otežavaju napore za uspostavljanje pouzdanog sistema praćenja.

GAO izveštaj sugeriše da je ukupan broj i vrednost izgubljenih rezervnih delova verovatno značajno veći od 1 miliona koji je utvrđen od strane glavnog izvođača, Lockheed Martina.

prvi f 35 u rv holandije
Prvi F-35 u RV Holandije

Lockheed Martin je saopštio da se izgubljeni rezervni delovi odnose na poslednje dve decenije programa F-35 i naglasio je da upravlja inventarom rezervnih delova za F-35 u skladu sa ugovornim obavezama. Kancelarija programa F-35 je priznala potrebu za unapređenjem praćenja rezervnih delova i izrazila je saglasnost sa preporukama GAO.

Program F-35 koristi jedinstven sistem za upravljanje rezervnim delovima, sa globalnim fondom koji je dostupan svim učesnicima programa. Međutim, odgovornost za upravljanje rezervnim delovima leži na kompanijama Lockheed Martin i Pratt & Whitney, dok Ministarstvo odbrane poseduje delove sve dok se ne instaliraju na avion.

Nedostatak sveobuhvatnog plana za održavanje odgovornosti za rezervne delove i opremu doprineo je izazovima u njihovom praćenju.

GAO izveštaj takođe otkriva da većina izgubljenih F-35 delova nije propisno razmatrana kako bi se utvrdila odgovornost ili identifikovali koreni uzroci njihovog gubitka.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Pored toga, u globalnom rezervnom fondu se nalazi preko 19.000 delova koji se smatraju neupotrebljivim i čekaju uputstva za odlaganje.

Revizori preporučuju nekoliko koraka za rešavanje ovih problema, uključujući obezbeđivanje tačne kategorizacije i odgovornosti za sve rezervne delove F-35, ažuriranje politika u vezi sa delovima koje obezbeđuje vlada, uspostavljanje procesa za prijavljivanje izgubljenih delova i pružanje uputstava za odlaganje viška ili neupotrebljivih delova.

Podsetimo, nedavno je Američko ministarstvo odbrane (DoD) objavilo da je samo polovina njihove flote od 540 borbenih aviona F-35 Lightning II spremna za borbu. 

F-35 ukratko

F-35 Lightning II, višenamenski lovac pete generacije, razvijen je za američke vojne snage. Avion, takođe poznat kao Joint Strike Fighter, je dizajniran da pruži napredne sposobnosti vazduhoplovne borbe, izviđanja i podrške iz vazduha.

F-35 Lightning II je razvijen kao zajednički program koji uključuje Sjedinjene Američke Države i nekoliko saveznika, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Kanadu, Italiju, Holandiju, Norvešku, Izrael, Japan i druge. Ovaj avion je zamena za nekoliko starijih modela, kao što su F-16, F/A-18 i AV-8B.

F-35 se ističe po svojoj stealth tehnologiji, što mu omogućava manju uočljivost radarima i smanjuje mogućnost otkrivanja od strane protivnika. Takođe je opremljen naprednom elektronikom, senzorima i sistemima za borbenu komunikaciju.

F-35 može nositi širok spektar naoružanja i izvršavati različite misije, uključujući vazdušnu nadmoć, podršku iz vazduha, izviđanje i bombardovanje.

raf f 35b
RAF F35B

F-35 je projektovan u nekoliko varijanti, uključujući F-35A (konvencionalna varijanta za SAD i saveznike), F-35B (kratko-dekoltna varijanta za sposobnost vertikalnog sletanja i poletanja) i F-35C (varijanta za operacije sa nosača aviona).

Program F-35 je imao brojne izazove tokom razvoja, uključujući budžetske prekoračenja i tehničke probleme. Međutim, F-35 nastavlja da se uvodi u operativnu upotrebu i postaje sve prisutniji u vazduhoplovnim snagama širom sveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave