NaslovnaNovostiRusija ponovo šalje trupe u Belorusiju; Rizik od napada na Ukrajinu sa...

Rusija ponovo šalje trupe u Belorusiju; Rizik od napada na Ukrajinu sa severa ponovo raste

Prema podacima ukrajinskih obaveštajnih službi, ruske jedinice prebačene u Republiku Belorusiju će izvoditi obuku na poligonima, nakon čega će biti upućene u Ukrajinu radi učešća u neprijateljstvima.

„Jedinice koje pripadaju Oružanim snagama Ruske Federacije stižu na poligone u Republici Belorusiji radi izvođenja borbenih aktivnosti pre nego što budu upućene u rat u Ukrajinu“, saopštile su Oružane snaga Ukrajine.

Međutim, prema Ukrajincima, Kijev ne isključuje mogućnost da ruska vojska izgradi grupaciju u Republici Belorusiji za dalju ofanzivu iz ovog pravca. Takođe, ukrajinska vojna komanda ceni da postoji mogućnost da se u sastav ruskih snaga priključe i jedinice iz Republike Belorusije.

S druge strane, Komanda ukrajinske Grupe snaga „Sever“ tvrdi da su trupe koncentrisane na granici sa Republikom Belorusijom spremne da navodno odbiju svaki udar. Ističe se da ovde stacionirane ukrajinske jedinice imaju sve potrebne snage i sredstva da odbiju eventualni napad.

Ranije su zvaničnici u Kijevu rekli da još ne vide pripreme za ofanzivu ruske vojske iz Republike Belorusije. Međutim, ukrajinska strana ovde održava značajne snage, daleko od glavnih pravaca na kojima se odvijaju borbena dejstva.

Već nekoliko nedelja brojni blogeri i vojni analitičari, skreću pažnju na činjenicu da Rusija priprema sopstvenu ofanzivu. Ona bi usledila nakon odbijanja kontraofanzive koju su najavile Oružane snage Ukrajine.

Nije isključeno da su se ruski vojni planeri vratili ideji da pokrenu napad na Ukrajinu sa severa kako bi prekinuli vojnu podršku Zapada, smatraju Zapadni stručnjaci.

Za razliku od početka ruske invazije na Ukrajinu, kada su ruske trupe ušle na ukrajinsku teritoriju iz Republike Belorusije i opkružile područje glavnog grada Kijeva, ovog puta napad bi mogao biti pomeren mnogo dalje u zapadnu Ukrajinu.

su 25
su 25

Rusija je nedavno rasporedila taktičko nuklearno oružje u Republici Belorusiji. „Od 3. aprila počinjemo sa obukom posada, a 1. jula završavamo izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije“, izjavio je Putin u intervjuu.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, piloti iz Republike Belorusije završili su pripreme u Rusiji za upotrebu „specijalne municije” na jurišniku Su-25.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave