NaslovnaNovostiUkrajinci nastavljaju sa sitnim napadima nakon nokdauna kod Bahmuta

Ukrajinci nastavljaju sa sitnim napadima nakon nokdauna kod Bahmuta

Posle poraza u „tvrđavi Bahmut“, režim u Kijevu žuri za PR pobedom kako bi pomogao svojoj tvrdnji da nema gubitaka u sukobu sa Rusijom.

Prvo, kijevske snage izvršile su napad na pograničnu oblast u ruskoj oblasti Belgorod. Međutim, pojačani diverzantski napad se brzo pretvorio u još jedan vojni neuspeh i ukrajinske jedinice su se povukle trpeći, prema rusima, značajne gubitke.

Nakon toga su brod ruske mornarice „Ivan Hurs“ napala tri brza čamca bez posade sa eksplozivom oko 140 kilometara severoistočno od Bosforskog moreuza. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, brod je uništio sve neprijateljske čamce koristeći svoje oružje.

Dan kasnije, režim u Kijevu je objavio snimak na kojem se vidi napad na brod. To pokazuje da se bar jedan čamac opasno približio Ivan Hursu. Ostaje nejasno da li je napad prouzrokovao štetu na brodu ili ne.

ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron ipak uspesno pogada ruski brod ivan hurs
ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron ipak uspesno pogada ruski brod ivan hurs

Ove akcije propraćene su nizom pokušaja da se raketama i bespilotnim letelicama napadnu ruska pogranična područja. U jednom od najnovijih događaja, 26. maja, raketa je oborena iznad Rostovske oblasti. Dok su pojedine uspele da prodru u rusku teritoriju.

Istovremeno, u napadu dronom u gradu Krasnodaru oštećena je fasada poslovne zgrade. Povrh toga, ukrajinske artiljerijske i raketne jedinice intenzivirali su udare na, prema rečima i priloženim fotografijama Rusa, civilne ciljeve u svom dometu. Donjeck i Berdjansk su bili među metama takvih napada.

Takvo ponašanje očigledno igra na dalju eskalaciju sukoba i ne očekuje se da će se ruska operacija u Ukrajini bližiti svom kraju oslobađanjem Bahmuta. Štaviše, realnost na terenu značajno se razlikuje od priča koje vodeći svedski mediji pokušavaju da prenesu svojim gledaocima.

U međuvremenu, pozicione borbe se nastavljaju u regionu Donbasa i obližnjim oblastima. U pravcu Kupjanska, ruske jedinice su uništile haubicu D-20 i poremetile četiri pokušaja rotacije prokijevskih jedinica na napredne položaje u blizini Kučerovke.

Sa druge strane ukrajinski mediji su objavili kompilaciju napada FVP dronova po ruskoj vojnoj tehnici i osoblju.

Ruska avijacija je izvela raketne udare na područja privremenog razmeštaja 1. odvojene brigade snaga za specijalne operacije i mesta okupljanja ljudstva, naoružanja i vojne opreme 14. brigade i jedinica teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe su vođene i kod Torezka, Verhnekamenskog i Vodjanoja. Trenutna relativna smirenost na liniji fronta verovatno neće dugo trajati. Ukrajinci ponovo najavljuju kontraofanzivu u narednim danima, promotivnim video materijalom u holivudskom stilu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave