NaslovnaNovostiNajmasovniji napad dronovima na Kijev od početka sukoba u Ukrajini

Najmasovniji napad dronovima na Kijev od početka sukoba u Ukrajini

Kijev je bio izložen masovnom napadu bespilotnih letelica (UAV) tipa Shahed/Geran. Kako je saopštila vojna uprava Ukrajine, ovo je bila najveća operacija korišćenjem dronova izvedena protiv ukrajinske prestonice od početka specijalne operacije.

Napad na Kijev je izveden iz južnog i istočnog pravca, a izveden je u nekoliko talasa. Napad dronovima je trajao više od 6 sati. Prvi signal opasnosti oglasio se u ponoć, u 00:08, a tek u 06:22 objavljeno je razvedravanje.

Zbog težine pretnje, uzbuna je objavljena skoro širom zemlje. Napominje se da su udari zabeleženi i u Žitomirskoj, Sumskoj i Čerkaskoj oblasti.. U Kijevu su stanovnici prijavili čudnu pojavu sličnu zemljotresu, ali za sada nije precizirana njena priroda.

Ukrajinska vojna propaganda javlja da je oboreno neverevatnih 52 od ukupno 54 drona lansirana sinoć. Istovremeno se saznalo za prisustvo žrtava i razaranja u različitim okruzima Kijeva kao rezultat pada olupine oborenih bespilotnih letelica.

Da li su Geran/Shahed dronovi efikasni?

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i po 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema izveštajima, ruske snage lansiraju dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Šta god da je bio razlog, Rusija je nastavila da koristi bespilotne letelice kamikaze od početka decembra pa nadalje, o čemu svedoči i Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, 7. decembra prošle godine u saopštenju.

Shahed-136
Shahed-136

„Pokušavaju da ih koriste za otkrivanje protivvazdušne odbrane; prvi talas služi da ogoli PVO, a zatim sledeći talas je udarni. To smo shvatili iz njihovih ranijih napada na naše PVO i energetske sisteme“, objasnila je Gumenjuk.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje.

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

1 KOMENTAR

  1. Slabo. Oborili 52 od 54 drona! Obično su Ukrajinci uspešniji, i obaraju umesto 98%, barem 234%, tako da su morali od 54 drona, da sruše barem 190 dronova!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave