NaslovnaNovostiMisteriozna brigada formirana u Švedskoj: Ukrajinaci se vratili na front sa tenkovima...

Misteriozna brigada formirana u Švedskoj: Ukrajinaci se vratili na front sa tenkovima Stridsvagn-122, borbenim vozilima CV90 i haubicama Archer

Ukrajinska mehanizovana brigada obučena u Švedskoj se vratila u zemlju.

„Ukrajinska brigada sa između 3.000 i 5.000 vojnika obučena u Švedskoj“, navodi britanska publikacija Tajms. Švedske oružane snage nisu htele ni potvrditi ni demantovati ovu obuku.

Švedska inače isporučuje Ukrajini tenkove Leopard 2A5, borbena vozila CV90 i haubice Archer. Ukrajinsko vojno osoblje, koje su obučavali predstavnici švedskih oružanih snaga, vratilo se u Ukrajinu u prvoj polovini maja i trebalo bi da učestvuje u “kontraofanzivi”, navodi optimistično švedski list Ekspresen.

Ukrajinska vojska je obučavana na tenku Stridsvagn-122 (švedska verzija Leopard 2A5), borbenom vozilu pešadije CV90 (Stridsfordon 90) i samohodnoj haubici Archer (kalibar 155 mm).

Švedska je u januaru najavila da će poslati Ukrajini 10 tenkova Stridsvagn-122 i protivvazdušne sisteme Hawk i Iris-T. U januaru su vlasti u Stokholmu precizirale da će Ukrajini isporučiti 50 oklopnih vozila CV90 sa automatskim topom od 35 mm i 12 samohodnih haubica „Archer“.

Archer 155mm

Pored svega ovoga, pretpostavlja se da je Švedska, čini se u tajnosti isporučila kijevskim snagama nepoznate količine svojih protivtenkovskih vođenih bacača raketa (ATGM) RBS 56B BILL 2.

Na mreži se, 28. marta pojavila fotografija na kojoj se vidi ukrajinski pripadnik sa lanserom BILL 2. Još uvek nije jasno gde i kada je fotografija snimljena.

Misteriozna brigada u Švedskoj

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je 27. aprila rekao da su „ukupno obučili i opremili više od devet novih ukrajinskih oklopnih brigada“, dodajući da je više od 98 odsto obećanih borbenih vozila već isporučeno Ukrajini, što znači „preko 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i druge opreme, uključujući i velike količine municije”.

CV9030FIN
CV9030

Izvori nisu precizirali da li je brigada koju obučavaju Oružane snage Švedske deo onih koje je najavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali prema informacijama kojima raspolažu, ova mehanizovana jedinica bi navodno mogla bi da postane jedna od najmoćnijih kojom Ukrajinci raspolažu.

Švedska odbila Ukrajinu: Avione Gripen – ne damo

Švedski ministar odbrane Pol Jonson rekao je za lokalnu televiziju SVT da njegova zemlja “nema viška JAS 39 Gripen-a” koji bi mogli da se “pošalju u Ukrajinu”. 

Zbog toga, kako je rekao, švedsko Ministarstvo odbrane ne namerava da prebacuje borbene avione ukrajinskim oružanim snagama, već se radije fokusira na održavanje već prebačenog naoružanja i obuku ukrajinskih vojnika.

saab jas 39 gripen
saab jas 39 gripen

Svako odbijanje je na svoj način bolno, posebno kada je reč o oružju koje je od kritične važnosti za Ukrajinu, poput aviona.

Štaviše, u februaru 2023. saznalo se da je Ukrajina poslala Švedskoj zahtev za avione JAS 39 Gripen, koji se odlikuju jednostavnim održavanjem a prilagođeni su za poletanje sa autoputeva i sposobnim da lansiraju rakete vazduh-vazduh Meteor.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave