NaslovnaNovostiŠvedska namerava da usporuči ukrajincima artiljerijske sisteme Archer 155mm

Švedska namerava da usporuči ukrajincima artiljerijske sisteme Archer 155mm

Švedska namerava da naoruža Ukrajinu samohodnim haubicama Arčer. Ovo pitanje nije „hoće li Švedska dostaviti“, već „kada će to učiniti“. Ovo je izjavio švedski premijer Ulf Kristersson tokom nacionalne konferencije „Narod i odbrana“.

Stokholm već neko vreme razmatra mogućnost da Ukrajina dobije samohodne haubice Arčer. Švedske kopnene snage trenutno imaju 48 jedinica. Moguće je čak razmotriti i ažuriranje ili popravku ovih sistema koji će biti poslati u Ukrajinu.

Archer 155mm

Švedska namerava da poveća svoje naoružanje artiljerijskim sistemima Archer. Od 48 trenutno, Stokholm se nada da će dodati još 24 haubice. Norveška je u početku izrazila želju da se naoruža sa 24 haubice, ali su kasnije otkazali narudžbu i kupila korejske K9 Thunders. Ovaj potez je primoralo Švedsku da zadrži 24 jedinice namenjene Norveškoj, čime je trenutna količina dostigla 48.

Kada Ukrajina dobije samohodne haubice Arčer, to će značajno povećati borbeni potencijal i borbenu sposobnost ukrajinskih oružanih snaga. Artiljerijski sistem ima domet od 30 do 40 km. Ali ako Arčer ispali ekskalibur granate, samohodna haubica će dostići domet od 50 km.

Prema nekim vojnim analitičarima, Ukrajina se sprema da primi 12 jedinica švedskih artiljerijskih sistema Archer. Istu cifru objavilo je švedsko Ministarstvo odbrane u oktobru prošle godine. Iako još nije jasno kada će se isporuka izvršiti, Ukrajina će morati da pošalje svoje topnike na obuku. Ovo će potrajati, ali danas će to biti manje, pošto ukrajinske trupe već koriste zapadne samohodne haubice od februara 2022. Francuski Cezar i nemački PzH 2000 imaju slične strukture i kontrolore upravljanja kao Archer.

Archer

Archer je samohodna haubica koju je dizajnirala Švedska, a razvijena je za potrebe švedske i norveške vojske. Archer je kalibra 155 mm/52. Šasija na kojoj je montirana daljinski upravljana oružna stanica M151 Protector je 6×6 Volvo A30D. Maksimalna brzina haubice je 90 km/h.

U Švedskoj je u upotrebi od 2011. Integriše tehnologije i mogućnosti dokazanih međunarodnih proizvođača oružja. Daljinski upravljanu oružnu stanicu M151 Protector proizvodi Kongsberg. Standardnu municiju za sistem proizvodi Bofors, Švedska.

Prošle nedelje je postalo jasno da će Ukrajina prvi put od početka rata dobiti još jedan artiljerijski sistem. Američka samohodna haubica M109 uključena je u novi paket američke vojne pomoći od skoro 3 milijarde dolara.

Archer 155mm
IzvorMezha

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave