NaslovnaOružjeNovo OružjeNajpreciznija američka granata Excalibur zaslužna za trenutni napredak Ukrajine

Najpreciznija američka granata Excalibur zaslužna za trenutni napredak Ukrajine

Američke artiljerijske granate M982 Excalibur koje su isporučene Ukrajini predstavljaju izazov za Rusiju. Ovo je saopštio ruski vojni ekspert Jurij Knutov za onlajn portal iReactor.

Ukrajinske oružane snage već koriste ovu artiljerijsku municiju. Na snimku jendog Ukrajinca prikazano je dejstvo projektila iz vučne haubice M777A2. Prema različitim izvorima, SAD su isporučile najmanje 1.000 jedinica ovog projektila dok neki izvori kažu da Kanada takođe namerava da isporuči Ukrajini M982 Excalibur. U pitanju je inventar izvučen iz Avganistana.

Knutov kaže da će sistem navođenja i velika brzina leta biti ozbiljan test za ruske oružane snage. Prema njegovim rečima, SAD su Ukrajini isporučile najnoviju verziju M982 Excalibur. „Ukrajina je dobila ogromnu prednost“, rekao je Knutov u intervjuu i dodao da je „ukrajinska artiljerija sada u prednosti“.

M982 Excalibur sistem navođenja

Prema Knutovu, navođenje projektila predstavlja problem za Ruse. M982 Ekcalibur ima inercijski sistem navođenja tokom značajnog dela putanje projektila. GPS praćenje je tada uključeno. Međutim, ako je meta oboležena iz drona, pogodak je stoprocentan, kaže Knutov.

Knutov kaže da ruski sistemi za elektronsko ratovanje neće imati problema da se nose sa M982 Ekcalibur, ali da bi ovo postalo činjenica, Rusi moraju znati koju su metu Ukrajinci izabrali.

Projektil Excalibur

Projektil Excalibur je precizna artiljerijska municija. Može da radi u svim vremenskim uslovima i maksimalna dozvoljena greška udara je 2 metra. Excalibur ima maksimalni domet 50 km ako se koristi projektil kalibra .52, a 40 km ako je projektil kalibra .39.

Excalibur se može koristiti iz sistema kao što su M777, M109 serije, M198, Archer i PzH2000, kao i iz haubica AS90, K9 i G6. Trenutno, prema podacima kompanije Raytheon Missiles & Defense, Švedska, Kanada, Australija i Holandija koriste ove projektile.

Prema Raytheon-u, u budućnosti možemo očekivati projektile Excalibur sa laserskim ciljanjem i poluaktivnim laserskim pretraživačem. Excalibur takođe ima pomorsku verziju pod nazivom Excalibur N5.

Ukrajinci mogu povećati domet

Ukrajinska artiljerija može povećati domet projektila M982 Excalibur. Ukrajinci trenutno nemaju oruđe koji može da ispali projektil na 50 km, ali imaju francusku samohodnu haubicu CAESAR.

Sredinom januara ove godine, američka granata Excalibur, pogodila je dva cilja na udaljenosti od nešto više od 46 km nakon što je ispaljena iz francuske samohodne haubice CAESAR. Raytheon je izdao specijalno saopštenje za javnost u kojem se navodi da su u testiranju učestvovali američki vojnici i predstavnici francuske kompanije NeXter.

Uspešan test takođe pokazuje da je američki sistem modularnog artiljerijskog punjenja [MACS] potpuno kompatibilan sa sistemom francuske haubice. Prema Semu Denekeu, potpredsedniku za kopnene operacije i protivvazdušnu odbranu u Raytheon Missiles & Defence, uspešan test je pokazao dodatnu mobilnost i preciznost američkoj granati Excalibur. On je naglasio da bi integracija bila od koristi i Pentagonu i partnerskim zemljama SAD.

Integracija između sistema modularnog artiljerijskog punjenja Excalibur i francuske samohodne haubice CAESAR može otvoriti novu tržišnu priliku za povećanje prodaje, a samim tim i profita Raytheon Missiles & Defense. Razlog je taj što je CAESAR implementiran u osam partnerskih zemalja SAD, jedna je od najuspešnijih i najprepoznatljivijih haubica u Evropi, a može se montirati na šasiju kamiona, što je čini fleksibilnim za upotrebu.

1 KOMENTAR

  1. Pa GPS će da radi dok radi ako dodje do nekog većeg sranja dobiće i sateliti po pički i kako ćeš ga onda navoditi

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave