NaslovnaNovostiLegenda o F-16 kao ubici MiG-a će biti razbijena kažu Rusi; Sistem...

Legenda o F-16 kao ubici MiG-a će biti razbijena kažu Rusi; Sistem S-200 već obarao F-16

Nekoliko ruskih stručnjaka analiziralo je mogućnost da Ukrajina dobije američke borbene avione F-16 Fighting Falcon.

Ukrajina već mesecima vrši pritisak na Zapad da im daju zapadne borbene avione. Za sada bez uspeha.

Iako je bilo reči o nekoliko tipova aviona, uključujući Gripen ili Eurofighter, najviše se forsira scenario u kojem će ukrajinci dobiti lovce F-16 Fighting Falcon. Predaju aviona Gripen, Švedska je pre samo nekoliko dana odbila.

Nedavno je premijer Holandije Mark Rute izjavio da holandska vlada, zajedno sa svojim partnerima, razmatra mogućnost snabdevanja Ukrajine borbenim avionima F-16.

„Intenzivno razgovaramo o pitanju F-16 sa Danskom, Velikom Britanijom i nekoliko drugih evropskih država, kao i sa SAD“, rekao je Rute.

Ovog leta će ukrajinski piloti pohađati osnovni kurs letenja u Velikoj Britaniji kako bi prilagodili trenutne programe obuke ukrajinskim potrebama, saopštio je britanski premijer Riši Sunak tokom sastanka sa Zelenskim u Londonu, pre dva dana.

Istovremeno, Kijev je ovih meseci najavio i programe obuke pilota u SAD. Dakle F-16 pritisak raste, dok Amerikanci idalje navodno vagaju, pogotvo uzevši u obzir nedavno uništen PVO raketni sistem PATRIOT.

SAD ugrožavaju reputaciju F-16, ukoliko daju lovce Ukrajini

Ruska publikacija Vzgljad analizira mogućnost da Ukrajina dobije F-16, najšire rasprostranjenu opciju. Nekoliko ruskih eksperata i pilota iznosi svoje mišljenje, sa skepticizmom da bi SAD dale zeleno svetlo takvom transferu.

Međutim, isto je rečeno za zapadne tenkove pre godinu dana.

Jedno je sigurno, ruski stručnjaci uglas kažu da F-16 Fighting Falcon, najpopularniji borbeni avion, najviše reklamiran u istoriji avijacije i među najboljim avionima ikada proizvedenim, ne bi imao šanse protiv ruskih protivvazdušnih sistema i ruske vojne avijacije u Ukrajina.

poljski f 16s
poljski F-16S

Ruski stručnjaci priznaju da su F-16 avioni visokih performansi, smatraju ih na nivou Su-35, ali ukazuju da je najverovatnije da ako bi Ukrajina dobila F-16, dobili bi starije verzije, a njih bi Rusi mogli da je „obore”.

Ukrajina želi da dobije F-16 jer je karakteristično bliži MiG-29 i bio bi lakši za obuku pilota. Pored toga, F-16 je malo iznad F-35 u pogledu pouzdanosti i manevrisanja. Međutim, mislim da će se SAD protiviti isporuci F-16 Ukrajini. Avion ima prilično veliki izvozni potencijal, kaže Jurij Knutov, vojni stručnjak.

Su-30 ili MiG-35 protiv F-16

Ruski ekspert kaže da bi isporuka starijih verzija F-16 u Ukrajinu raspršila legendu o američkim avionima 4. generacije kao „ubicama MiG-a“, misleći na eru Hladnog rata, kada su se SAD i SSSR suočili posredstvom proksija i gde su F-16 odneli brojne pobede iz vazduha protiv sovjetskih MiG-ova.

Međutim idalje veruje da će se SAD usprotiviti isporuci F-16 Ukrajini. „Američki F-16 je predstavljen kao ubica MiG-a nakon ratova 1980-ih na Bliskom istoku. To nije nužno iznenađujuće, jer su u tim sukobima učestvovali avioni različitih generacija, a američki F-16 su bili noviji“, dodao je Knutov.

mig 35
MiG-35

„F-16 bi se koristili za podršku kopnenim trupama tokom kontraofanzive. Međutim, imamo puno opcija da oborimo F-16. Pored sistema PVO, za obaranje F-16 mogu se koristiti i avioni Su-30 ili MiG-35. U Siriji je 2018. godine sovjetski protivvazdušni sistem S-200 oborio F-16“, zaključio je Knutov.

Drugi ruski ekspert, pak, smatra da će, ako Ukrajina dobije F-16, odlučujuće biti naoružanje koje će avioni moći da integrišu. Jedna takva opcija su britanske rakete velikog dometa Storm Shadow, već upotrebljene za napad na Lugansk pre samo nekoliko dana.

Sistem S-200 oborio F-16 u Siriji

U seriji sukoba koji su se odigrali između izraelskih i sirijskih snaga, u februaru 2018. godine, izraelski loavc F-16 oboren je od strane sirijske protivvazdušne odbrane kao odgovor na izraelske vazdušne udare. Evo ključnih detalja ovog incidenta:

  1. Izraelski vazdušni udar: 10. februara 2018. godine, Izrael je izveo vazdušni udar ciljajući, kako tvrde, iranske pozicije u Siriji. Izraelski udari su bili odgovor na navodno iransku bespilotnu letelicu koja je prethodno, opet navodno, ušla u izraelski vazdušni prostor.
  2. Odgovor sirijske protivvazdušne odbrane: Kao odgovor na izraelske vazdušne udare, sirijski PVO sistemi su lansirali rakete zemlja-vazduh, ciljajući izraelske avione koji su bili uključeni u operaciju. Jedna od raketa je pogodila izraelski F-16, što je dovelo do njegovog pada na severu Izraela. Dvojica članova posade su se bezbedno katapultirala, ali su povređena.
  3. Izraelski kontranapad: Nakon obaranja F-16, posramljeni Izrael, izveo je masovni “kontranapad” na sirijske i iranske mete u Siriji. Izraelski borbeni avioni su navodno gađali nekoliko sirijskih baterija PVO i drugih vojnih objekata.
  4. Žrtve i šteta: Incident je rezultirao uništenjem izraelskog aviona F-16, kao i oštećenjima nekoliko sirijskih sistema PVO. Nisu prijavljene žrtve na izraelskoj strani, dok broj sirijskih i iranskih žrtava ostaje takođe nepoznat.
  5. Brige oko eskalacije: Incident je izazvao zabrinutost zbog dalje eskalacije napetosti između Izraela i Sirije, kao i zbog sve veće uloge Irana u sirijskom konfliktu. Istakao je složenu i nestabilnu prirodu sirijskog rata, sa različitim regionalnim i međunarodnim akterima uključenim u njega.
S 200 ANGARA - VEGA
S 200 ANGARA – VEGA – DUBNA

Incident između Izraela i Sirije u februaru 2018. godine pokazuje postojanje stalnih napetosti i vojnih sukoba između Izraela i Sirije. Naglašen je rizik od šire regionalne eskalacije zbog mešanja različitih aktera u sirijski konflikt. Takođe je pokazao da staro gvožđe nije za bacanje.

IzvorVzgljad

1 KOMENTAR

  1. “Ruski stručnjaci priznaju da su F-16 avioni visokih performansi, smatraju ih na nivou Su-35”???????
    Koja to verzija F-16 moze da se nosi sa Su-35?????????
    “Pored toga, F-16 je malo iznad F-35 u pogledu pouzdanosti i manevrisanja.”
    Ne postoji vazduhoplov manje puzdan i losiji od F-35 u manevrisanju na nasoj planeti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave