NaslovnaNovostiUkrajinska vojska počinje da koristi novo oružje dok se sukob intenzivirao na...

Ukrajinska vojska počinje da koristi novo oružje dok se sukob intenzivirao na nekoliko frontova

Situacija na marginama ukrajinsko-ruskog sukoba nastavlja da se dinamično razvija. Značajno intenziviranje se primećuje na nekoliko frontova.

Na Kupjanskom sektoru fronta, ruske jurišne grupe su forsirale reku Oskol i zauzele uporište Oružanih snaga Ukrajine u blizini sela Masjutovka. Zahvaljujući brzim akcijama uspostavljena je puna kontrola nad istočnom obalom reke na ovom području.

Oružane snage Ukrajine su ponovo upotrebili anglo-francusku krstareću raketu Storm Shadow za napad na Lugansk. U raketiranju je navodno oštećena napuštena zgrada ukrajinske vojne jedinice u južnom delu grada.

Pored toga, eksplodirala je eksplozivna naprava u kozmetičkom salonu u centru Luganska. U napadu je jedna osoba poginula, a tri su povređene. Među povređenima je i Igor Kornet, vršilac dužnosti načelnika MUP-a Luganske narodne republike.

Bahmut

Ruske snage su odbile seriju masovnih napada kijevskog režima na bokove grada Bahmuta. Uprkos značajnoj mobilizaciji i ljudstva i opreme za ovu operaciju, Kijev nije postigao dugoročni prodor na liniji fronta.

Do žestokih sukoba došlo je južno od sela Krasnoe gde su Rusi zaustavili taktičku grupu ukrajinskih oružanih snaga veličine bataljona. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je izgubio 3 borbena tenka, 4 borbena vozila pešadije i 2 oklopna vozila sa oko 200 poginulih ili ranjenih ljudi.

Vagner snage naovodno nastavljaju napad na uporišta AFU u višespratnim zgradama na zapadu grada. Isturene jedinice su ušle u ispostavu „Konstruktor” i napale deo grada pod nazivom „Gnezdo” sa istoka iz svih mogućih pravaca.

Prema nekim izveštajima, Ukrajinci nastavljaju da napadaju ruske položaje u blizini Krasnog. Ukrajinska komanda ima za cilj da dođe do Kleščejevke i zauzme važno utvrđenje na visovima severozapadno od tog sela.

Vlasnik Vagner jedinica Jevgenij Prigožin izvestio je kasnije tokom dana da su njegove jedinice napredovale još 220 metara i zauzele površinu od 105 hiljada kvadratnih metara. Tako je 1,59 kvadratnih kilometara na teritoriji Bahmuta pod kontrolom ukrajinskih boraca.

Istovremeno, Vagner je angažovan na vraćanju položaja koje su jedinice Oružanih snaga Rusije naovdno ostavile na južnom krilu Bahmuta.

Ukrajinske formacije nastavljaju granatiranje naseljenih područja Donjecke aglomeracije. Infrastruktura i stambeni objekti oštećeni su u Volnovahi, Dokučajevsku i centralnom Donjecku.

U pravcu Zaporožja, ukrajinske oružane snage su dva puta granatirale Tokmak iz HIMARS MLRS. Oštećeni su pojedini objekti za koje Rusi tvrde da su civilni. Od raketne artiljerije pogođen je i rezervat prirode Lisaja Gora u Vasiljevki.

Pravac Zaporožje

U Hersonskoj oblasti, artiljerijskim udarom Oružanih snaga Rusije, navodno je uništeno skladište municije ukrajinskih trupa. Rusi tvrde da je uništena municija kao što su rakete za MLRS „Olha“, za haubice 2A65 Msta-B, granate za gađanje haubice 122 mm D-30, minobacačke granate, kao i municija za artiljerijske sisteme strane proizvodnje.

U poslednje vreme, rusko vazduhoplovstvo je postalo mnogo intenzivnije. Glavni porast obima borbenih naleta primećuje se na Donjeckom i Zaporoškom pravcu. Između ostalog, zabeleženi su i značajni uspesi ruske avijacije, praćeni uništavanjem tehnike i ljudstva.

Nažalost, malo je i neće biti više video dokaza o tome, kao i inače kada se radi o avijaciji, jer su rute i ciljevi pogođeni avionima poverljive informacije i nije dozvoljeno da se objave u javnosti.

Pravac Donjecka

Uprkos nepovoljnom položaju u kome su ruske jedinice u odbrambenim akcijama zbog brojčane nadmoći Oružanih snaga Ukrajine na pojedinim delovima fronta, situacija bi se mogla suštinski promeniti sobzirom na kontinuirano granatiranje od strane ruskih artiljeraca.

Istovremeno, na društvenim mrežama se šire različite informacije usled izveštaja da je tokom detonacije skladišta municije u Hmeljnickom, u njemu takođe bila velika serija britanske municije za tankove sa osiromašenim uranijumom, koja je nedavno uneta u Ukrajinu zajedno sa projektilima Storm Shadow.

Usled ogromne eksplozije, čestice osiromašenog uranijuma su se možda raspršile na teritoriji cele Hmeljnicke oblasti. Izveštaji tvrde da je pozadinsko zračenje povećano u tom području. Nagli porast gama zračenja je otkriven oko 12. maja, pri čemu je emisija nastavila da raste sledećeg dana i ostala na povišenom nivou nakon toga.

Uzimajući u obzir koliko malo gama zračenja dolazi od osiromašenog uranijuma, ovaj skok ukazuje postojanje mogućnosti da je uništena velika zaliha municije sa osiromašenim uranijumom. Iz tužnih iskustava i Jugoslavije i Iraka može se zaključiti da je u budućnosti moguće povećano oboljevanje od raka u regionu, ukoliko se navodi pokažu istinitim.

Kijev

Sa druge strane u raketnim udarima u toku noći Kijev je pretrpeo najviše napada. U Kijevu se, u toku noći čulo više eksplozija – pogođen je PVO raketni sistem PATRIOT.

Ministarstvo odbrane Rusije je zvanično potvrdilo infromacije dok Kijev negira.

zvanicno saopstenje oruzanih snaga ukrajine
zvanicno saopstenje oruzanih snaga ukrajine

Prema prosto neverovatnim navodima Kijeva, njihov PVO je oborio sve projektile i dronove-kamikaze ispaljene u toku noći.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave