NaslovnaNovostiNema poginulih zarobljenika u Bahmutu; Oglasili se ruski „laserski partizani“

Nema poginulih zarobljenika u Bahmutu; Oglasili se ruski „laserski partizani“

Rusija je na uobičajen način, grandioznom paradom, obeležila u Moskvi 9. maj – Dan pobede u Drugom svetskom ratu. U glavnom gradu nisu bile uočljive veće mere obezbeđenja.

Na krovovima zgrada snimeljeni su snajperisti naoružani austrijskim puškama Steyr SSG-04 a na ulicama – specijalci sa automatima Kalašnikova 9 mm PPK-20 i antidron-puškama.

Što se tiče Bahmuta, do 22. časa po moskovskom vremenu grad još uvek nije pao u ruske ruke. No, Prigožin nastavlja sa medijskim izveštajima: jutros je optužio ukrajinske snage da su raketom GMLRS M31, ispaljenom sa sistema HIMARS M142, namerno gađale objekat u Prvomajskoj ulici u Artjemovsku (Bahmutu) gde su se nalazili zarobljeni ukrajinski vojnici.

Istraga je, navodno, bila u toku i tek je trebalo ustanoviti broj žrtava. Sve ovo trebalo je da predstavlja reprizu tragedije iz jula 2022, kada je takođe raketom HIMARS ubijeno četrdesetak Ukrajinaca, delom iz bataljona ”Azov”, zarobljenih u Mariupolju.

No, u večernjim časovima šef ”orkestra” obavestio je javnost da među zarobljenicima – nema žrtava! Još nema vesti da li će u ponoć 9. maja ”Ahmat” smeniti ”Vagner”.

Ruski „laserski partizani“

Sa druge strane, anonimni ruski „laserski partizani“ su navodno priredili svetlosni šou u Vašingtonu i Berlinu, podsećajući Zapad ko je pobedio u Drugom svetskom ratu.

U noći 9. maja na zgradama Bele kuće, sedišta UN u SAD i Rajhstaga u Nemačkoj osvanuli su natpisi o Danu pobede na ruskom jeziku. „Pobedili smo 1945, pobedićemo sada. Pobedili su dedovi, pobediće unuci.”

Ma šta se sada dešavalo u Evropi i svetu, pobeda sovjetskih snaga nad nacističkom Nemačkom je plaćena životima najmanje 27 miliona Sovjeta.

Zapad je Dan pobede zamenio „Danom Evrope“. Što je bila i odluka kijevskog režima. Ove godine je Zelenski otkazao Dan pobede. Šefica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen je po dolasku u Kijev rekla da podržava ovu odluku.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave