NaslovnaNovostiRostec: Najzastupljeniji jurišnik na linijama fronta u Ukrajini, Su-25 dobija novo naoružanje

Rostec: Najzastupljeniji jurišnik na linijama fronta u Ukrajini, Su-25 dobija novo naoružanje

Ruska državna korporacija Rostec planira da modifikuje jurišni avion Su-25 za novo oružje na osnovu onoga što se veruje da je hvale vredan borbeni učinak u tekućem ratu u Ukrajini.

Saopštenje stiže od prvog zamenika generalnog direktora državne korporacije Vladimira Artjakova, koji je napomenuo da će nadogradnja naoružanja na borbenom avionu biti zasnovana na iskustvu angažovanja Su-25 u Ukrajini.

su 25sm3
su-25sm3

Suhoj Su-25 je jednomotorni jurišnik prvenstveno razvijen za izvršavanje kopnenih napada, bliske vazdušne podrške i zadataka iz vazduha kao direktnu podršku kopnenim trupama tokom vojnih operacija.

Rusija i Ukrajina su intenzivno koristile jurišni avion iz sovjetske ere, Su-25, u sukobu koji je u toku. Inače, to je model aviona koji je ubedljivo pretrpeo najviše gubitaka u ratu.

Uglavnom leti na malim visinama da bi pogodio mete na zemlji, stavljajući ga u domet neprijateljskih sistema protivvazdušne odbrane i MANPADS-a.

„Vredi napomenuti da je efikasnost najnovije modifikacije Su-25SM3 značajno povećana. Avion može, između ostalog, da koristi oružje visoke preciznosti. Nastavićemo da unapređujemo ovu letelicu, uzimajući u obzir iskustvo njenog korišćenja u zoni SVO, uključujući njeno usavršavanje za najnovije naoružanje“, rekao je Artjakov.

Su-25 je zastupljen u izveštajima o sukobu skoro skoro svakodnevno. Pre samo dva dana, Rusko Ministarstvo odbrane je u saopštenju navelo da je ruski jurišni avion Suhoj Su-25 uništio kamuflirane ukrajinske položaje i opremu.

Su-25 dejstvuje po ukrajinskim položajima

Objavljen je i video koji je ubrzo pokrenuo rasprave o borbenoj korisnosti i sposobnosti ovog inače starog aviona. Rusko ministarstvo je takođe primetio da su avioni Su-25 izveli vazdušne napade i ispustili municiju pre nego što su se vratili na svoj bazni aerodrom.

I Rusija i Ukrajina izgubile su pozamašnu količinu Su-25 u sukobu koji je u toku. Zbog pretnje koju predstavljaju neprijateljski prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS), Su-25 obično ispušta svoju municiju dok se lagano penje na duži domet.

Kompjuter za napad oružjem na avionu izračunava domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu, uzimajući u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar. Kada je letelica blizu mete, ona lagano roni i lansira rakete u metu sa visine.

Tačnost napada je veća kada je domet nizak, ali su pilot i avion u većem riziku. Međutim, uprkos opasnostima letenja Su-25, to je avion sa najvećom eksploatacijom u ratu koji je u toku.

Su-25 u zoni SVO

Su-25SM3

Su-25SM3 je ažurirana verzija Su-25 Grač (NATO ime Frogfoot), oklopnog podzvučnog jurišnog aviona napravljenog da pruži direktnu podršku kopnenim snagama preko bojnog polja napadom na vidljive ciljeve, kao i za uništavanje ciljeva sa određenim koordinatama u svim vremenskim uslovima.

Su-25SM3 ima borbeni radijus od 650 kilometara, maksimalnu brzinu od 975 kilometara i nosivost od 4,4 tone. Ova iteracija aviona se izdvaja od svojih prethodnika zbog svog novog SOLT-25 (optičkog, laserskog, termografskog) sistema za navigaciju i nalaženju ciljeva.

Laserski daljinomer-marker cilja, na primer, olakšava upotrebu „pametne“ municije sa laserskim navođenjem. Sve ovo zajedno omogućava avionu da automatski locira mete.

su 25sm3 poster
su 25sm3 poster

Unapređena varijanta je opremljena GLONASS sistemom koji omogućava letelici navigaciju i upravljanje visoko preciznim naoružanjem. Sistem navodno omogućava povećanje preciznosti nevođenog vazdušnog oružja na nivo vođenog oružja.

Sposoban je i da uništi male kopnene i vazdušne ciljeve non-stop, a tri puta je smrtonosniji od prethodnih nadogradnji. Su-25SM3 je opremljen dvocevnim automatskim topom 30 mm GŠ-30-2 iz sovjetskog doba i nizom drugih bombi i projektila vazduh-zemlja kao i nevođenih bombi.

Ova napredna varijanta dolazi i sa sistemom za samoodbranu u vazduhu, Vitebsk, sistem protivvazdušne odbrane na avionu je razvio Istraživački institut Ekran za specifičnu odbranu aviona i helikoptera od navođenih projektila i prenosnih bacača. To čini tako što štiti lovca optičkim i elektronskim ometanjem.

Pošto su ukrajinske trupe u velikoj meri koristile prenosive sisteme protivvazdušne odbrane da obaraju nisko leteće jurišne avione, Su-25SM3 bi mogao da koristi svoju protivvazdušnu odbranu Vitebsk da nekažnjeno napada ciljeve unutar Ukrajine. Prvi primerci ovog sistema isporučeni su ruskoj vojsci 2015. godine.

Su-25 u niskom letu

Osim za elektronsko ratovanje, ovaj sistem se koristi za oslobađanje toplotnih baklji ako avion bude napadnut od strane vazdušne odbrane, navodi Ministarstvo odbrane Rusije. Obe strane su izgubile nekoliko Su-25 u jednogodišnjoj borbi.

Pored poboljšanih sposobnosti, ruske snage sada koriste bolju taktiku zbog čega su gubici Su-25 sve ređi. Varijante Su-25 obezbeđuju podršku na zemlji dok su pod zaštitom Su-35S i Su-30SM.

Su-25SM3 je učestvovao u sukobima u Siriji u više navrata od 2015. godine, što je bio i svojevrstan test da li je efikasan i dobro zaštićen od modernih projetila lansiranih sa ramena poput 9K38 Igla i FIM-92 Stinger.

Kako Rusija nastavlja da probija odbranu Ukrajine i kako sukob ulazi u drugu godinu, ovi stari ali unapređeni avioni bi mogli značajno da pojačaju rusku vazdušnu ofanzivu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave