NaslovnaNovostiPVO sistemi HAWK u okviru novog 1,2 milijarde dolara vrednog paketa vojne...

PVO sistemi HAWK u okviru novog 1,2 milijarde dolara vrednog paketa vojne pomoći SAD Ukrajini

Sjedinjene Države će Ukrajini pružiti dodatnih 1,2 milijarde dolara dugoročne vojne pomoći za dalje jačanje njene protivvazdušne odbrane dok Rusija nastavlja da udara po Ukrajini bespilotnim letelicama i projektilima, saopštili su u ponedeljak američki zvaničnici.

Paket pomoći trebalo bi da bude objavljen u utorak, dana, a novac će biti obezbeđen u okviru „Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini“. Za razliku od američke opreme, oružja i municije koji se u Ukrajinu češće šalju iz zaliha Pentagona – kako bi se mogli brzo isporučiti – ovaj novac će se trošiti u narednim mesecima ili čak godinama kako bi se obezbedile buduće bezbednosne potrebe Ukrajine.

Inicijativa pomoći će finansirati sisteme protivvazdušne odbrane HAWK, protivvazdušnu municiju i bespilotne letelice. Tu je i artiljerija, projektili, podrška za satelitske snimke i finansiranje za tekuće održavanje i rezervne delove za različite sisteme, prema zvaničnicima. Oni su govorili pod uslovom anonimnosti jer paket pomoći još nije zvanično objavljen, prenosi AP.

mim 23 hawk
mim 23 hawk

Uključujući ovaj paket, SAD su Ukrajini dale skoro 37 milijardi dolara vojne pomoći otkako je Rusija napala zemlju u februaru 2022.

Podsetimo, Ukrajina je dobila dva sistema zemlja-vazduh MIM-23 HAWK od Španije. Ovo je zvanično objavila španska ministarka odbrane Margarita Robles 10. novembra.

Odluka je doneta u trenutku kada se Ukrajina idalje sprema da pokrene prolećnu ofanzivu protiv ruskih snaga, a protivvazdušna odbrana im je konstantni problem.

MIM-23 HAWK

Raketni sistem zemlja-vazduh MIM-23 HAWK je sistem protivvazdušne odbrane srednjeg dometa koji su razvile Sjedinjene Države 1950-ih. Sistem HAWK se naširoko izvozio i bio je u upotrebi u mnogim zemljama širom sveta, uključujući nekoliko država članica NATO-a.

Sistem HAWK se sastoji od niza komponenti, uključujući radarski sistem, sistem za kontrolu vatre i samu raketu. Radarski sistem se koristi za otkrivanje i praćenje dolazećih aviona ili projektila, dok se sistem za upravljanje vatrom koristi za usmeravanje projektila ka cilju. Raketa HAWK je raketa srednjeg dometa koja je sposobna da gađa ciljeve na dometima do 40 kilometara.

hawk sistem
hawk

Tokom godina, HAWK sistem je unapređen i modernizovan kako bi poboljšao svoje mogućnosti i performanse. Najnovija verzija sistema, poznata kao HAWK XXI, ima digitalni sistem za kontrolu vatre, poboljšane radarske mogućnosti i novu raketnu tehnologiju koja povećava njegov domet i efikasnost.

MIM-23 HAWK ima borbeno iskustvo. Sukobi u poslednjih 40-50 godina su period u kome je raketni sistem imao i uspeha i neuspeha. Poslednjih godina aktivno je korišćen u ratu u Iraku i Libiji. U Libiji ih je vlada u Tripoliju dobila kao donaciju Turske.

Sistem HAWK je korišćen u nekoliko sukoba širom sveta, od Vijetnama, Zalivskog rata, ratova u Jugoslaviji i u Iraku. Sistem se pokazao kao efikasan sistem protivvazdušne odbrane i uspešno je gađao i uništavao neprijateljske avione i projektile.

SAD ovaj sistem odavno više ne koristi međutim, komponente za održavanje su još uvek tu, municije ima u ogromnom broju, može se modernizovati za ispaljivanje novijih raketa, može se povezati sa novijim sistemima..

HAWK

Postoji mnogo različitih verzija ovog sistema, i ostaje da se vidi koliko bi dobro prošao protiv bespilotnih letelica i krstarećih nisko letećih raketa, takođe uz veliku bojevu glavu, upotreba u gradskim uslovima je izuzetno rizična.

Sve u svemu, sistem MIM-23 HAWK je bio važno sredstvo za mnoge zemlje širom sveta, pružajući im solidan sistem protivvazdušne odbrane za zaštitu svog vazdušnog prostora i imovine. Iako je razvijen 1950-ih, sistem ostaje u službi mnogih nacija zbog svoje efikasnosti i kontinuirane modernizacije.

IzvorAP

3 KOMENTARA

  1. Šta će biti ako se na tu holivudsku skalameriju puste dronove od 5-6000 evra? U slučaju da ne reaguju, biće uništeni. A opet da li će sve dronove pogoditi, i koliko koštaju te rakete?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave