NaslovnaNovostiŠpanija pojačava ukrajinsku PVO sa dva američka raketna sistema iz 50-tih

Španija pojačava ukrajinsku PVO sa dva američka raketna sistema iz 50-tih

Ukrajina će dobiti novu zalihu protivvazdušnih raketnih sistema od savezničke zemlje. Španija će ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine isporukom dva sistema zemlja-vazduh. Ovo je zvanično objavila španska ministarka odbrane Margarita Robles 10. novembra.

Reč je o slanju dva američka raketna sistema zemlja-vazduh srednjeg dometa Raytheon MIM-23 HAWK. Španija je Ukrajini već isporučila četiri ista sistema. Isporuka znači da je Vašington pristao da Madrid pošalje MIM-23 HAWK, koji će biti povučeni iz inventara španske vojske.

Španija pojačava ukrajinsku PVO sa dva američka raketna sistema iz 50-tih
MIM-23 HAWK

Najava isporuke dodatna dva lansera zemlja-vazduh MIM-23 HAWK iz Španije dolazi skoro mesec dana nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio isporuku prva četiri. Robles je 13. oktobra najavio da će Španija pomoći Ukrajini sa četiri raketna bacača.

Ukrajina, međutim, ima snažnu potrebu za mnogo naprednijim sistemima protivvazdušne odbrane. Za sada, jedini ozbiljniji sistemi su NASAMS PVO koje su SAD isporučile. Ukrajina se trenutno oslanja prvenstveno na sopstvene i donirane [onoliko koliko ih je ostalo nakon devet meseci rata] raketnih sistema sovjetskog dizajna, pre svega S-300 i Buk-M.

MIM-23 HAWK

Isporukom MIM-23 HAWK, Ukrajina ponovo dobija zastareli i nepouzdani raketni bacač. HAWK je američki dizajn iz doba Hladnog rata. Sistem je razvijen kasnih 1950-ih i ušao u upotrebu 1960. godine.

Domet MIM-23 HAWK je između 45 i 50 km, a raketa, koju pokreće motor na čvrsto gorivo, može da dostigne maksimalnu brzinu od 2,4 Maha. Raketa može da leti na maksimalnoj visini od 20 km. Sistem navođenja je poluaktivno radarsko samonavođenje.

Međutim, MIM-23 HAWK ima borbeno iskustvo. Sukobi u poslednjih 40-50 godina su period u kome je raketni sistem imao i uspeha i neuspeha. Poslednjih godina aktivno je korišćen u ratu u Iraku i Libiji. U Libiji ih je vlada u Tripoliju dobila kao donaciju Turske.

Španija nije ravnodušna prema ratu u Ukrajini pa aktivno koristi priliku da rashoduje zastarelu opremu uz odobrenje SAD. Skoro svakog meseca iz Madrida poleću vojni transportni avioni koji isporučuju municiju, zalihe, medicinsku opremu itd. Španija je takođe bila veoma aktivna u snabdevanju artiljerijskom municijom poslednjih meseci.

Madrid je bio spreman da Ukrajini pokloni tenkove Leopard 2. Sredstva su nađena iz fondova Evropske unije. Međutim, Ukrajina je odbila donaciju jer je stanje tenkova bilo toliko loše da ni eventualne popravke nisu garantovale njihov učinak. Rakete zemlja-vazduh Aspide najavljene su kao donacija Ukrajini sredinom leta. Domet ovog PVO sistema je takođe unutar 40 km, ali raketa udara većom brzinom – 4 maha, što donekle otežava presretanje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave